Ilmastonmuutoksen kieltäjiä vastaan taistellaan nyt satiirin ja robotin avulla

“Sama kuin väittäisi kuun olevan tehty juustosta”, sanoi Yhdysvaltain presidentti Barack Obama äskettäin.

Kuva: © Gajus - Fotolia.com

Keskustelu ilmastonmuutoksesta on naurettavaa. Kuten Yhdysvaltain presidentti Barack Obama juuri totesi, ilmastonmuutoksen kieltäminen on suunnilleen sama asia kuin sanoa kuun olevan tehty juustosta.

Ymmärrys ilmastonmuutoksesta ei kuitenkaa ole levinnyt ilman vastarintaa ja siksi tietoisuutta levitetään yhä ovelammilla keinoilla. Uudella satiirivideolla leikitellään ajatuksella siitä, mitä tapahtuisi, jos suurista hiilidioksidipäästöistä vastuussa olevat yritykset puhuisivat suunsa puhtaaksi muka-ekologisten tuotteiden ja puheen esittelyn sijaan. Tuloksena on yritysfilosofia nimeltä Fuck You. “Tämä tuottaa suoraa voittoa osakkeenomistajillemme, tappamalla heidän lapsenlapsensa”, sanoo nainen videolla.

Vastaavalla ajatuksella leikiteltiin hetki sitten myös toisella videolla, joka ei suoraan liity ilmastonmuutokseen. Siinä näyttelijä Kate Miles puhuu markkinointiseminaarin yleisölle markkinoinnin tehokeinoista ja siitä, miten negatiiviset asiat käännetään markkinoinnin avulla eduksi. Yleisö ei tiedä, että kyseessä on näyttelijä, vaan luulevat kuuntelevansa oikeata markkinoinnin mestaria, joka puhuu erikoisalueestaan, lihatuotannosta. Vaikka kyseessä on näyttelijä, ovat hänen kertomansa faktat lihatuotannosta totta. Yleisön ilmeet näkemisen arvoisia, kun esitellyt markkinoinnin silmänkääntötemput menevät tarpeeksi pitkälle.

Ilmastonmuutoksen todisteleminen saattaa käydä työstä, jos sen ottaa asiakseen. Ohjelmistosuunnittelija Nigel Leckille meni hermo argumentoidessaan epätieteellistä roskaa vastaan Twitterissä. Niinpä Leck kehitti chat-botin, ohjelman, joka hoitaa uuvuttavan taistelun hänen puolestaan.

@AI_AGW-nimimerkillä toiminut Twitter-tili on jo suljettu, mutta Leckin idea oli loistava: robotti vastaa paitsi hänen omaan Twitteriin tulleisiin väitteisiin, joissa yritetään kumota ilmastonmuutos, mutta se myös haastoi riitaa etsimällä Twitteristä viiden minuutin välein perinteisimpiä ilmastonmuutoksen kieltäjien käyttämiä argumentteja. Botin lähdeviitteet olivat kunnossa, toisin kuin asian kieltäjillä.

Ilmastonmuutoksen seurauksia voi opiskella esimerkiksi yllä olevasta National Geographicin interaktiivisesta kartasta, joka kertoo millaisia erilaisia vaikutuksia muutos tuottaa eri puolella maailmaa. (Kuvaa klikkaamalla pääset tutkimaan karttaa.)

Ja ei. Ilmastonmuutos ei ole huijausta, vaikka alkukesä olisi kuinka sateinen ja kylmä.

1 kommentti

IhminenOnMuurahainen

21.1.2017 19:45

Vaikka sanoisit täällä koto-Suomessa että omasta mielestäsi ilmaston muutos on totta mutta ihminen on siinä osatekijä eikä syylinen, niin se olisi sama kuin väittäisit ilmastonmuutosta huijaukseksi. On niin ikävää että pitää olla olla samaamieltä joko ryhmä A:n kanssa ja demonisoida ihmiskuntaa ilmastonmuutoksesta tai sitten pitää olla samaa mieltä kuin ryhmä B ja vastustaa koko ilmastonmuutosta. Jos sattuu olemaan erimieltä kuin kumpikaan ryhmä, lähtee lynkkäys joukot ikävästi liikkeelle ja hivuttavat siitähyvästä kunnes suu pysyy kiinni ja joudut myöntämään että olet täysin samaa mieltä kuin jompi kumpi ryhmistä. Sen olen saanut omissa nahoissani tuntea. Silti mielestäni ilmaston muutos on luonnollinene ilmiö sillä maailma on muutenkin jatkuvassa muutoksessa vaikka emme ihmisinä yhtään muutosta haluaisi. Ja joskus muutokset ovat mielyttäviä, ja joskus ne ovat ikäviä, niin se vain on. Ihminen on vain pieni muurahainen tämän suuren pallon pinnalla ja tämä pallo määrä säänöt. Pahinta mitä voisi vielä tapahtua on että ihminen lähtisi säätelemään ilmasto teknologian avulla ilmastonmuutoksen välttämiseksi.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi