Latasitko sinäkin täältä Youtube-kappaleita? YouTube-mp3.org lopetettiin ja sai päälle tekijänoikeusmätkyt

Jopa 60 miljoonaa kuukausikävijää kerännyt sivusto on vastakkain levy-yhtiöiden kanssa. Tapaus on varoittava esimerkki muille stream rippingiä harrastaville.

Kuva: thunyakon / Fotolia

Suosittu YouTube-mp3.org -sivusto on joutunut levy-yhtiöiden kanssa oikeustoimiin tekijänoikeuksien vuoksi. Sivusto, josta käyttäjät pystyivät ladata Youtube-videoita suoraan MP3-muotoon koneelle tai puhelimeen, oli lajinsa suosituin. Tilastojen mukaan sivustolla oli jopa 60 miljoona yksittäistä kävijää kuukaudessa.

Niin kutsuttu suoratoistorippaus eli stream ripping on maailmanlaajuisesti nopeimmin kasvava musiikkipiratismin muoto. Se on jopa ohittanut huippusuosiossa olleet nettipiratismia hallinneet torrent-palvelut. Stream rippingiä käytetään musiikkia tarjoavissa sivustoissa, kuten Youtubessa, josta ne voidaan ladata omalle tietokoneelle käytettäviksi tai muokattavaksi. Tämä rikkoo levy-yhtiöiden tekijänoikeuksia.

YouTube-mp3.org -sivusto ehti pyöriä jo vuosia, kunnes syksyllä 2016 Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa toimintaan puututtiin oikeustoimin. Tiedotteiden mukaan sivustonhaltijat päätyivät sopimaan asiasta oikeudenhaltijoiden kanssa ja sivusto eli viimeistä päivään viime torstaina 7. syyskuuta. Sopimuksen yksityiskohdat eivät ole vielä tiedossa, mutta voimme todeta tekijänoikeuskorvauksen olevan suuri.

Isojen kävijämääriensä johdosta YouTube-mp3.org -palvelun sekä sen ylläpitäjän arvioidaan saaneen mainostuloja satojen tuhansien eurojen edestä joka kuukausi. Näistä mainostuloista ei maksettu lainkaan korvauksia niille artisteille ja oikeudenhaltijoille, joiden sisältöjen luvattomaan käyttöön palvelun suosio ja liiketoiminta perustuivat.

1 kommentti

Kepponennn

18.9.2017 11:08

Jos materiaali on laillisesti ladattu Youtubeen niin sen saa sieltä kopioida omaan käyttöönsä. Levy-yhtiöiltä taas aivopieru

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi