Nyt on suomalaisen ruoan aika

Mutta mistä suomalainen ruokaperinne oikein muodostuu?

Kuva: Makuja Suomesta -ruokakartta

Viime sunnuntaina vietettiin suomalaisen ruoan päivää ja siitä polkaistiin käyntiin nettiajalle ominainen haaste Kaksi viikkoa vain suomalaista ruokaa, johon on Facebookissa ilmoittautunut yli 2000 ihmistä.

Tänään alkavan kampanjan osallistujat varmistavat syömisistään, että lautaselle päätyy vain suomalaista ruokaa. Mausteet ja tarvittavat lisäaineet sallitaan tarvittaessa ulkomailta. Kampanjan Facebook-sivulle kerätään kokemuksia suomalaisista tuotteista, yritetään löytää tuotteita, jotka paketin perusteella vaikuttavat suomalaisilta, vaikka pitävätkin sisällään jotain muuta ja selvitetään, mitkä merkit ovat aina sataprosenttisesti suomalaisia.

Suomalainen ruoka on pinnalla myös fine dining -puolella, sillä pian Helsinkiin avataan aidosti suomalainen huippumesta.

“Halusimme antaa ihmisille mahdollisuuden läpileikkaukseen suomalaista ruokaa niin, ettei se ole mikään mämmivitsi”, kertoo huippukokki Henri Alén huhtikuussa avautuvasta Finnjävel-ravintolasta.

Alén ja kokkikollega Tommi Tuominen ovat kiertäneet ahkerasti Suomea ja opetelleet perinteisiä suomalaisia ruoanvalmistusmenetelmiä. Muikkukukko, poronsorkka ja itsetehty viili panivat huippukokeillekin jauhot suuhun. 

"Kyllä minä tiedän miten punaviinikastike tehdään, mutten osaa ruokia, mitä Suomessa on tehty satoja vuosia", Alén selittää. 

"Vetää nöyräksi, kun pitää opetella kaikki alusta, vaikka on tehnyt tätä työkseen 16 tuntia päivässä kahdenkymmenen vuoden ajan. Ja silti emme osaa millään tehdä parempaa karjalanpiirakkaa kuin itäsuomalainen mummo. Meidän pitää löytää keinot luoda jotakin, missä on samat maut ja sama henki", Tuominen kertoo.  

Mistä suomalainen ruoka sitten oikein koostuu? Siihen voi tutustua erinomaisesti Elina Eronen Piperin kasaamassa kartassa, joka listaa suomalaista ruokaperinnettä visuaalisessa muodossa. Eronen Piper toivoo, että suomalaiset innostuisivat testaamaan lapsuudesta tuttujen herkkujen kokkaamista. Kotimainen elintarviketeollisuus ja sen työllistäminen ovat riippuvaisia suomalaisen ruoan ja paikallisten yrittäjien tukemisesta ja ruokakartta inspiroi käyttämään heidän tuotantoaan hyödyksi.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi