Plogging on pop – Lenkkeillessä voi napata roskan talteen taskuun tai jätesäkkiin

Ruotsissa trendannut kuntoilulaji on saapunut toden teolla Suomeen.

Rannat, tienpientareet ja ojat täyttyvät usein roskista.
Rannat, tienpientareet ja ojat täyttyvät usein roskista. Kuva: demoshelsinki/Flickr.com

Ploggingin eli roskajuoksun juuret ovat Ruotsissa. Termi “plogging” on yhdistelmä sanoista “jogging” eli lenkkeily ja “plocka upp” eli noukkia. Juostessa kerätään siis roskia eli kunnon kohotessa tehdään hyvää luonnolle. Plogging on huomioitu niin Yhdysvalloissa kuin Suomessakin, ja kotimaassa on jo innostuneita sosiaalisen median ryhmiäkin muodostunut harrastuksen ympärille.

Plogging kuluttaa normilenkkeilyä enemmän kaloreita, sillä poimiessa roskia joutuvat myös reisilihakset entistä enemmän koetukselle. Mukana voi kantaa omaa roskapussia tai vaihtoehtoisesti roskat voi tunkea myös vaatteisiin.

Lauantaina 26. toukokuuta jälleen järjestettävä Siivouspäivä on järjestävänä tahona myös kesän roskajuoksussa. 3. kesäkuuta alkava tempaus järjestetään joka kuun ensimmäisenä sunnuntaina aina syyskuuhun asti. Yhteislähtöjä järjestetetään ensimmäisenä sunnuntaina Helsingin Hakaniemessä ja Vantaan Pähkinärinteeessä. Paikan päällä on saatavilla roskapusseja keräilyä varten ja ryhmiin jakaudutaan oman kunnon mukaan.

Myös Pidä saaristo siistinä ry:n (PSS ry) Siisti biitsi -kampanja kannustaa ihmisiä pitämään rannat siistinä. Kampanjan tarkoituksena on sekä siistiä rantoja että tiedottaa rantojen roskaisuudesta. Parhaillaan PSS ry hakee vapaaehtoisia talkoolaisiksi Ruisrockiin pitämään huolta Kansanpuiston kauniista rannasta viikonlopun ajan.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi