Ravintola Aune ajaa imettäjät koppiin, jottei kukaan tuntisi oloaan epämukavaksi

Turkulainen gastropub sai näennäisellä tasapuolisuudellaan somevihat niskaansa.

Ketä tämä häiritsee?
Ketä tämä häiritsee? Kuva: Iryna / Fotolia

Vaikka uusi ravintola kaipaa huomiota lähes hinnalla millä hyvänsä, on silti järkevintä jättää imettävät äidit rauhaan. Tätä ei turkulainen ravintola Aune ymmärtänyt.

Loppukeväästä avatun gastropubin suhtautuminen imettäviin äiteihin nousi esiin ensin keskustelupalstoilla ja Iltalehden mukaan ravintoloitsija Janne Laaksoseen otettiin yhteyttä ja vaadittiin vastausta aiheeseen. Laaksonen vastasi, että asia pitää paikkansa: heillä imettävät äidit ajetaan erilliseen koppiin.

Pitkään ravintola-alalla olleet Aunen tekijät ovat “vuosien saatossa saaneet lukea ja kuulla lukuisia palautteita koskien imettämistä ravintolassa” ja palautteessa on heidän mukaansa “yleensä kerrottu, etteivät ihmiset haluaisi nähdä imettämistä ruokaillessaan. Iso osa kanssaruokailijoista tuntee olonsa tällöin kiusaantuneeksi.” Tähän ratkaisuna ravintola on kehittänyt erillisen imetyshuoneen.

Perussääntönä voi pitää sitä, että imettävän äidin kritisoinnissa ongelma on katsojan silmässä. Ne ällöttävät tai perverssit ajatukset, jotka saavat ihmisen tuomitsemaan lastaan ruokkivan äidin, kumpuavat kritisoijasta itsestään. Imettäjä puolestaan voi omasta halustaan suojata itseään, joko harsolla tai siirtymällä syrjempään, mutta päätös pitäisi olla hänen omansa.

Tästä lähtökohdasta minkäänlainen koppi, johon äiti ja lapsi lähetetään imetyksen ajaksi, ei ole oikea ratkaisu. Ahdasta rakoa, johon ravintola on itsensä ajanut, kuvaa hyvin se, että ravintoloitsija joutuu sanomaan Iltalehdelle, että “tila on mahdollisesti jopa siistimpi kuin itse ravintolan puoli”.

Miettikääpä koko keskustelua tiivistettynä:

“Voisitteko siirtyä toisaalle imettämään?”
“Mitä, sehän on aivan luonnollista. Ajatteko meidät vessaan?”
“En, meillä on imettäjille tarkoitettu imetystila.”
“Mikä?”
“Kompromissi, jonka avulla kukaan ei tuntisi meillä ruokaillessaan oloaan epämukavaksi tai häkeltyneeksi.”
“Minä tunnen oloni epämukavaksi.”
“Miten voi olla, vaikka tila saattaa olla siistimpi kuin itse ravintolan puoli?”

Vilkkaan keskustelun seasta löytyy todellisia helmiä. Erikoista suhtautumista paljaaseen pintaan pitävät yllä muun muassa ne sankarit, jotka pitävät ravintolan linjausta hyvänä ratkaisuna, vaikka omassa profiilikuvassa näkyy paljasta rintaa puolet enemmän kuin keskivertoimettäjällä. Tissien näkymistä, kun on niin monenlaista.

Tietysti asiaan löytyy myös toinen puoli. 

“Tuo nyt vaan on niin trendikästä, olla niin kaiken hyväksyviä ja suvaitsevaisia”, kommentoi Markku.

“Kai sitten imettäjien mielestä ravintolasaliin kuuluu myös nussiminen”, komppaa Kari.

22 kommenttia

Kiitollinen

26.7.2017 09:27

Kiitos Aune. Mahtava ratkaisu, pian nähdään taas.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Äiti 80

26.7.2017 11:03

Imetys on syömistä. Jos vauvan tai muiden ankssaihmisten ruokailu oksettaa sinua, kannattaa syödä yksin kotona.
Ja tissit siinä toimituksessa tuskin näkyy, ellet mene erikseen kurkistamaan lapsen ja äidin väliin.
Ja sitten taas toisaalta, oksettaako ne tissit sinua lehdessä, kännykällä tai kesämekon avoimessa kaula-aukossa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Nimierkkilä

31.7.2017 01:20

Samalla logiikalla voi mennä ravintolaan masturboimaan. Jos ihmiset eivät sitä kestä, syökööt kotonaan!

Ei siinä, poikamiehenä seurailen mielelläni näitä tissinväläyttelijöitä. Älkää sitten pahastuko tuijotuksesta.

Get a life

26.7.2017 11:30

Mielestäni on sivistynyttä syödä ruoka ruokapöydässä. Lapsen ruoka sattuu olemaan äidin maito mikä tulee tissistä ja se jos mikä on luonnollista.

Onko tissiä pakko tuijottaa? Ilmeisesti taustalla tapahtuvat asiat häiritsevä ja ymmärrän näkökannan.

Mutta samalla logiikalla ravintolan tulisi puuttua enemminkin ruokailijoihin, jotka keskustelevat typeriä asioita. "Voisin olla kuuntelematta, mutta en halua/pysty. Uteliaisuuteni voittaa".

Peräänkuuluttaisin hieman itsekontrollia ja kärsivällisyyttä kaikesta loukkaantuville ikiteineille.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Taicacucca

26.7.2017 12:15

Kyllä ravintola saa tehdä tällaisen linjauksen. Hyvin yksinkertainen ratkaisu on, että imetysmyönteiset eivät enää ko. paikkaan mene ja toisaalta nämä kauhistelijat menköön rauhassa imetysvapaaseen pubiin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Johanna1234

26.7.2017 14:21

En kyllä ymmärrä, miten näinkin luonnollinen asia kuin imettäminen täytyy hoitaa poissa muiden näkyvistä, jottei kukaan loukkaannu ja kenenkään herkät tunteet pääse valloilleen. Mielestäni yhteiskunnassamme on myös sellaisia asioita joita en haluaisi nähdä, kuten kännissä örveltäminen kaupungilla, julkikuseminen, kiroileminen yms.. mutta nänä asiat eivät saa kovinkaan suurta julkista huomiota ja asiaan on ikään kuin totuttu. Esim. Normaaliin kaupunkikuvaanhan kuuluu spurgut, kuselta haisevat juopot, huutelevat känniset siat.. näitä ilmiöitä meidän on myös katsottava mutta kuitenkin lapsen ruokkiminen julkisella paikalla on yököttävä ja hävettävä asia. Eli, jos lastaan ruokkivan äidin tulee hoitaa tämä maailman luonnollisin asia muualla, mielestäni myös moni muu ei-luo nnollinen oikeasti häiritsevä asia tulisi hoitaa muualla, poissa ihmisten herkiltä katseilta, jotta kukaan ei vaan loukkaannu ja kauhistu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Johanna1234

26.7.2017 14:22

Kauas ollaan erkaannuttu luonnosta. Esim. siitä, että lapsi kasvaa ja sen pitää syödä ja ensiravinto tulee äidin tissistä.. lapsi ei myöskään kysele, että onko nyt sopiva aika tai paikka vaan kun nälkä tulee, niin itketään.. valitettavasti lapsen itkukin häiritsee monia, joten asia on hoidettava niin lapsen kuin äidin ja ympärilläolevien takia kuntoon.. kait tämä sivistys aiheuttaa sen, että kaikki mikä ei liity itseen häiritsee, toisen asemaan samaistuminen on vaikeaa.. ollaan sivistyneitä ja halutaan ruokailla/kahvitella ilman inhottavia häiriötekijöitä. Valitettavasti, kun laumassa eletään, joutuu näkemään ja kuulemaan monen laista mutta itsestä on kiinni jääkö tuijottamaan.. haloon nostaminen asioista, jotta vahingoittavat toista on tietysti perusteltua mutta tätä imetyshaloota en pysty tajuamaan..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Johanna1234

26.7.2017 14:24

Eli käykö myös tämä: "Anteeksi herra, haisette partavedelle, meillä on täällä erillinen koppi partavesi/parfyymiasiakkaille, jottei kukaan häkelly tai saa astmakohtausta"..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Vittuuntunut

26.7.2017 16:13

Maksan rahaa siitä että joku muu kokkaa ja tekee asiat minun puolestani, siihen ei todellakaan tarvita viereen sitä sinappikonetta luputtamaan ylitäyttä utaretta tyhjäksi. Parhaassa tapauksessa se vielä puklaa sen liemen pihalle, ja sekös se tuoksuu oikein... Ja se tärkein, lasten paikka ei edelleenkään ole pubissa!!!

Imettävät äidit on vähän niinkuin mamuja, tuntuu ettei mikään järkipuhe/laki päde eikä tehoa kun heillon ihan omat toimintamallit.

Itse päätitte pusertaa sen toukan maailmaan, eläkää sen kanssa

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Foobikko

28.7.2017 11:50

Mä komppaan tätä. Mulla on oksennusfobia, eli toisen oksennuksen tai oksentamisen (johon siis tämän puklunkin lasken) näkeminen aiheuttaa mullekin oksennusreaktion. Pelkästään tästä syystä jo pelkkä rintaruokinnan näkeminen ahdistaa, enkä myöskään mielelläni mene vauvojen lähelle. Olen siis itse lapseton (duh) 40+ nainen.

Hypervittuuntunut

28.7.2017 22:29

Itse menet julkiseen ravintolaan, jossa on imettäjiä, miehiä, naisia, lihavia, laihoja, tummia, vaaleita.. ihmisiä, jotka ehkä ovat erilaisia kuin sinä ja eri elämäntilanteessa kuin sinä. Heillä kaikilla on kuitenkin oikeus mennä ravintolaan syömään. Ravintolaan, jossa on ihmisiä.. itse olet päättänyt mennä julkiseen ravintolaan ihmisten joukkoon. Elä sen kanssa ja opettele nostamaan katseesi myös ulkopuolelle itsestäsi, se virkistää.

munnimion

3.8.2017 16:05

Olet käsittänyt tämän kopin idean väärin, se suojelee tissifoobikkoja, ei vauvakammoisia. Sinne kun ei passiteta pullosta syöviä vauvoja, joten et edelleenkän ole turvassa vauvoilta, vain tisseiltä.

MielipahakoskaTissit

26.7.2017 16:42

Tämä on yksi turhimmista lätinöistä mielensäpahoittajilta (äideiltä ja femakoilta). En pidä gastropubia sopivana lapselle, en halua lapsiani paikkaan jossa nautitaan alkoholia. En ymmärrä miksi joku haluaa viedä lapsensa syömään tuollaiseen paikkaan. Ehdotan Aunelle K10 kieltomerkkiä!
Lisäksi ilmoitan että kiihotun tisseistä ja pyrin tuijottamaan mahdollisimman tarkkaan lähistöllä näkyviä tissejä. Ehkä vielä hieman huohotan...;)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jörken

27.7.2017 13:35

Miksi lapsia ei voisi viedä paikkaan jossa nautitaan alkoholia? Lapsiparkahan voi vahingossa nähdä jos joku vaikka ottaa viinilasin tai oluen ruoan kanssa..sehän olisi aivan kauhiaa. Ihme hurkastelua!!
Tuohon imetykseen vielä että näkösuojaksi voi laittaa vaikka huivin ja lisäksi itse en juurikaan kiinnitä imettäjiin huomiota. Toisin sanoen minua ei juuri kiinnosta jos joku imettää. Mikä helvetin älynväläys on rakentaa ravintolaan imetystila....jonka mainitaan olevan vielä siistimpi kuin itse ravintolasalin!!!

miffe

26.7.2017 20:01

Aika monesti nämä imettävät mammat ovat sitä "minäminäminä" porukkaa, joilla muiden asemaan asettuminen on täysin vieras käsite. Samoin hajusteita runsaasti käyttävien ihmisten kohdalla on monesti turha pyytää ottamaan muita ihmisiä huomioon.

Opiskelin aikoinaan yliopistossa, jonka hallintosiivessä oli suurilla lapuilla kerrottu, että tilassa työskentelee useampia hajusteille yliherkkiä ihmisiä. Paikalle saapui (naispuolinen) ministeri ja totesi, ettei häntä tuollaiset määräykset koske. Kovin oli väärässä asian suhteen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

@@@

26.7.2017 22:49

Olen täysin tämän kannalla ja esimerkiksi busseihinkin voisi tehdä vessat jossa imetys tapahtuisi. Kaduilla voisi olla puhelinkioskien tapaisia koppeja minne sitten jokainen mamma voisi utareensa jemmata. Torilla tavataan taas. Tuokaa lakanat ja spraymaalit mukaan. Tissit piiloon mielenosoitus!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Potut pottuina

28.7.2017 22:35

Ja esim. Viinaa nauttineille naisille ja miehille omat kopit, joihin voisi piilottaa pöhöttyneen punertavan naamansa.. ja tupakoijille myös.. pois muiden silmistä sellainen.. menee aika jännäksi tämä maailma, kun osa ihmisistä voi päättää, mitä kadulla tai julkisissa paikoissa sopii näkyä ja mitä ei.. kun minunhan elämäntapani on ainoa oikea ja pois silmistä kaikki muu, kun se ahdistaa ja herkkä mieli pahoittuu vielä lisäksi..

HinkkiMcPovi

27.7.2017 03:48

Ravintolan kohtelu kaikkia asiakkaita kohtaan on varmasti tasavertaista. Jos minä siis ilmoitan tarjoilijalle, että häiriinnyn esimerkiksi ylipainoisen ihmisen ruokailun katselemisesta, niin oletan, että hänet ohjataan minun mukavuuteni takaamiseksi niihin siisteihin vessan yhteydessä oleviin tiloihin syömään, eikö niin?

Ihmettelen miten julki-imetystä kummaksuvat ihmiset eivät häiriinny alusvaatemainoksista, uimarannalla bikineissä makaavista ihmisistä tai ylipäänsä vesirajaminihameissa tai tuubitobeissa kulkevista kesäkansalaisista? Edellämainituissa kun ihoa näkyy poikkeuksetta AINA enemmän kuin imettävällä äidillä.

Jos joku on epänormaalia ja sairasta, niin negatiivinen asenne julki-imetystä kohtaan. Imetys kun on maailman luonnollisin tapa ruokkia se oma jälkeläinen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anskattoonyt

28.7.2017 18:50

Käsittämätöntä, että nämä äidit aloittivat yrityksen parjauskampanjan, ja yrittävät nyt aiheuttaa haittaa yritykselle ja yrittäjän toimeentulolle, ja vielä tunnustavatkin sen. Kuka se tässä itsekäs onkaan? Mielestäni kaikki nämä äidit saisivat joutua jonkilaiseen vastuuseen touhustaan

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Munnimion

28.7.2017 19:07

This is some fucked up shit.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Johanna1234

29.7.2017 08:44

Kertokaa nyt vielä, kuka on nyt se täydellinen ihmisyksilö, joka saa päättää, mitä missäkin saa olla esillä. Tällä koppisysteemillä, me kaikki ihmiset syödään pian omissa kopeissa. Tupakoijat yhteen koppiin, viinaltahaisevat toiseen , vanhukset, kehitysvammaiset, imettäjät. Meissä kaikissa on ominaisuuksia, mitkä saattavat toista ärsyttää mutta kuka määrittää, mikä saa olla näkyvillä ja mikä ei ja pitääkö sellainen asia, mitä ei yksi ihmisryhmä halua nähdä tosiaan siirtää koppiin pois silmistä..

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

peeärrä

17.8.2017 00:54

Hulluin kommentti jonka luin, kun joku rinnasti lapsen ruokkimisen seksuaaliseen käyttäytymiseen. 2Sama jos masturboin.... jne. Kuullostaa uskomattomalta, mutta vajaa 30 v sitten oma (ex) mieheni koki että vauvan tissin imeminen on jotenkin seksuaalisen mielihyvän saamista. Rakkaat miehet, jotka näitä vauvoja meille siitätte: Vauvan ruokinta ei ole seksuaalista. Se on ruokintaa, joka on kyllä luonnon lakien ihan ehdoton ruokkimistapa.
Ennenkuin vertaat johonkin ilmeisesti sinun komattomuutesi ulkopuolelle - ota selvää - ja sano sitten.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi