Roman Schatz

Mies, joka lyö naista takaisin.

Roman Schatz kertoo, millaisia me olemme,
Roman Schatz kertoo, millaisia me olemme,
Halusimme tai emme. Sopivasti hävytön kirjailijatoimittaja Roman Schatz kertoo meille millaisia me suomalaiset olemme. Ja älä väitä, ettei kiinnosta.

Roomalainen Aarre istuu Ristorante Gastonen baaritiskillä ja naukkailee Bloody Marya. Krapuladrinkki on kahden maan tuote niin kuin saksalainen Roman Schatzkin nykyään. Bloody Maryn kehitti 1920-luvun Pariisissa Harry´s New York Barissa työskennellyt ranskalainen Fernand Petiot, joka New Yorkiin muuttaessaan vei reseptin mukanaan ja lisäsi siihen mausteita. Vuonna 1986 blondin perässä Helsinkiin kiirehtinyt toimittaja-kirjailija-tuottaja on maahanmuuttajien joukossa A-luokan makkaraa, jonka Suomesta, Rakkaudella ja Rakasta minut -kirjat tyydyttävät suomalaisten loputonta janoa, jonka nimi on "mitäköhän muut meistä ajattelevat".

No mitä sinä ajattelet meistä, Roman?

"Pelkkää hyvää. Vietän vuosittain 18. elokuuta Maihinnousupäivää. Juon lasillisen samppanjaa tai olutta ja pohdin, että taas yksi vuosi lisää Suomessa. Saapuessani Helsinkiin vuonna 1986 tämä oli aikamoinen Junttila: elettiin syrjässä, YYA-sopimus oli voimassa, maailma mustavalkoinen, ilma kamala ja fiilis ankea. Kahdessakymmenessä vuodessa Suomeen on kasvanut kokonaan uusi sukupolvi. Nyt täällä on hitosti nuoria, hyvin englantia puhuvia parikymppisiä, jotka ovat käyneet Alpeilla skimbaamassa, viettäneet vuoden Amerikassa vaihto-oppilaana ja reilanneet läpi Euroopan. Heitä ei tarvitse opettaa eurooppalaisiksi, he ovat sitä. Samalla he ovat muuttaneet stadilaisen elämäntyylin. Ennen puutarharavintoloita ei ollut kuin neljä tai viisi, nyt Helsinki on kesäisin yksi valtava terassi."

Ehkä sinä toit urbaanin kulttuurin mukanasi Helsinkiin muuttaessasi Länsi-Berliinistä stadiin? City-lehti aloitti 1986, Radio City vuotta aiemmin ja Lepakkokin oli vielä silloin pystyssä.

"Ha. Ehdin kyllä käydä Lepakossa ennen kuin se purettiin. Minun oli kuulemma nähtävä Sielun Veljien jäähyväiskeikka. Totesin, että ilmeisesti Suomessakin myydään amfetamiinia ja kokkelia, koska kundit soittivat neljä tuntia putkeen täysi sähkö päällä. Meno oli muutenkin kuin kotona Länsi-Berliinissä. Lepakko näytti ihan kotoisalta paikalta ja musiikki svengasi kuin Cure tai Nick Cave. Olihan se hemmetin energistä, vaikka en ymmärtänyt sanoista mitään."

Sen jälkeen on tapahtunut paljon. Olet ollut töissä vanhainkodissa, tuottanut Ylelle kieliohjelmia, toimittanut Toisten Teeveetä ja pyöräyttänyt pari opusta: Suomesta, Rakkaudella ja Rakasta minut. Miltä tuntuu olla hämmästelty ja ihailtu kirjailija?

"En pidä itseäni kirjailijana. Olen yleinen mediahuora. Kirjoitan kirjoja, teen radio- ja tv-ohjelmia. Mitä en tekisi rahasta? Suostuisi Seiskan toimittajaksi. Minähän olen luksushuora!"

Eikö luksushuorallakin ole hintansa?

"Kaikella. Vain kuolema on ilmainen ja sekin maksaa hengen. Kirjailijaan liitetään Suomessa epäaitoja ihailuelementtejä. Kirjailija on pyhä, hän luo kylttyyria. Toki myös viihdettä ja paskaa. Paska oli muuten hyvä bändi, ennen kuin hajosi. Hyvä markkinointijippo vähintään?"

Hyvin suomalainen. Kolahtaako pissa, kakka ja pieru-huumori?

"Kyllä. Me saksalaiset olemme ihan samanlaista anaaliporukkaa."

Minä pidän ihmisistä, jotka tajuavat poistua vessaan pieraisemaan.

"Pidän suomalaisesta huumorista. Se on hyvin anarkistista, sille ei ole mikään pyhää. Suomalainen huumori on myös hyvin ovelaa, siinä mielessä se muistuttaa englantilaista huumoria. Parhaimmillaan suomalainen huumori on niin rutikuivaa, että se oikein narisee."

Nauretaanko Saksassa muuten vieläkään Hitlerille?

"Ei."

Hitler on siis yhä tabu?

"Ei hän tabu ole, mutta Perikato-elokuva herätti hirveän haloon siitä, saako Hitleriä kuvata ihmisenä, jolla on tunteita ja pelkoja. Tähän asti hänet on kuvattu tunteettomana hirviönä, robottina. Näkihän Hitlerkin unia, ja jopa rakastui. Hitlerin aika on käsittämättömän suuri trauma saksalaisille. Miten sellaista on voinut tapahtua, ja miten on mahdollista, että niin moni oli mukana. Se, ettei kukaan muka tiennyt mitään, on ikivanha tyhmä valhe. Kaikki tiesivät."

Minä katson kaikki mahdolliset Hitler-leffat. Se missä Robert Carlyle esitti nuorta Adolfia, oli aika hauska.

"Pidin siitä, että tehtiin elokuva nuoresta Hitleristä, ajasta ennen kuin hänestä tuli diktaattori. Saksalaisena ärsyttää suunnattomasti, kun Hitler puhuu elokuvissa englantia. Se on kreisi kokemus. Ajattele Mannerheimia puhumassa englantia."

ORDNUNG MUSS SEIN! Rakasta minut -romaanissa kirjoitat omasta seksielämästäsi, myös homoilusta. Miksi tuollainen avoimuus?

"Minun piti kaupata kirjamarkkinoille itseni bi-seksuaalina, koska nykyään kukaan ei välittäisi keski-ikäisestä heteromiehestä. Sellainen ei pääse televisioon. Eniten diskriminoitu väestöryhmä Suomessa ovat keski-ikäiset heteromiehet."

Scheisse! Eikä ole. Teillä menee ihan hyvin.

"Mutta meneekö meillä hyvin itsemme kanssa?"

Ei mene, siksi on hyvä, että sinä olet tämän kevään Arno Kotro. Sanovat sitä rakkaudeksi vapautti kolmekymppisissä piilevän ahdistuksen, sinä päästät keski-ikäisten skitsot ulos kaapista?

"Kyllä. Ukot ovat kirjoittaneet ja viestittäneet, kuinka ihanaa on, kun joku sanoo ääneen, minkä kaikki tiedämme. 5 000 myytyä romaania ei kata kyllä kovin montaa suomalaisäijää."

Kirjasi on niin hauska, että se pitäisi ehdottomasti kääntää vähintään saksaksi. Suomesta, Rakkaudella -juttukokoelmassa pureudut suomalaisuuden kliseisiin. Vinoilet muun muassa vittu-sanan käytölle ja suomalaiselle ruokakulttuurille ja annat tuoreille maahanmuuttajille veteraanineuvoja tyyliin: vähättele itseäsi niin paljon kuin voit.

"Niin, minä en ole mikään pieni vihreä maahanmuuttajapoika vaan sotaveteraani. En haluaisi olla puolalainen, venäläinen tai eestiläinen Suomessa. Jos on olemassa joku maa, jonka asukkaat ovat suhtkoht tervetulleita Suomeen, se on Saksa! Saksalaisena olen ollut alusta asti A-luokan makkaraa. Saksaa ihaillaan sen taloudellisen voiman takia. Minä en ole rakentanut ensimmäistäkään Mercedestä. On öklöttävää edustaa sellaista maata, jota ihaillaan ihan vääristä syistä. Meillähän on musiikkia, filosofiaa ja kulttuuria."

Ei Saksaa kohtaan tunneta pelkkää ihailua. Kaameaa hevimusiikkia sanotaan Suomessa "saksalaisheviksi" ja Saksaa pidetään yleisesti juntimpana maana kuin Ranskaa, Italiaa tai Espanjaa, joiden muotia, ruokaa ja tyyliä ihaillaan.

"Aivan. Siksi en kaipaakaan sinne takaisin."

Mutta onhan teillä Einstein, Beethoven ja Kant. Saksalainen maaseutu on sitä paitsi paljon kauniimpaa ja hoidetumpaa kuin Tuhansien järvien maassa?

"Ei ehkä kauniimpaa vaan vaihtelevampaa. Saksasta Suomeen tulevan silmissä hoitamaton metsä näyttää ihanalta. Meillä puut seisovat rivissä. Teillä metsä on alkuperäisen näköistä."

Tasan yhtä alkuperäisen kuin spurgu.

"Hauska kielikuva! Saksalaiset tulevat Suomeen luonnon takia. Meitä on 80 miljoonaa, ei meillä ole tilaa kesämökeille."

Aina kun ulkomaalainen muuttaa Suomeen, mieleeni tulee vain yksi asia: mitä luurankoja hän pakenee muuttaessaan tänne Jumalan selän taakse?

"Vain suomalaiset haluavat täältä pois, Suomi saattaa olla huomattavasti mukavampi paikka ulkomaalaiselle. Meitähän ihaillaan. Enhän minä sitä paitsi asu junttiSuomessa, vaan Helsingin Katajanokalla. Elämäntapani on täysin sama kuin Berliinissä. En käy mökillä, sekaannu luontoon tai poistu Kehä 1:n sisäpuolelta vapaa-ehtoisesti!"

Mielestäni kritiikitön ulkomaalaisten ihailu on silkkaa rasismia.

"Suomeen tullessani täällä asui 16 000 ulkomaalaista, nyt heitä on 110 000. Suurin osa on sattuneista syistä venäläisiä ja virolaisia. 20 vuotta sitten ihmiset eivät olleet tottuneet ulkomaalaisiin. Kadulla saksaa puhuvia veljeksiä katsottiin todella pitkään."

Jaa-a. Luulenpa, että teitä tuijotettiin, koska olitte komeita. Anna ulkomaalaisille lukijoille neuvo: miten kohdella suomalaista naista?

"Samoin kuin miestä. Jos hän lyö, lyö takaisin. Suomalaiset naiset ovat muuten aivan ylivoimaisia, miehet altavastaajia. Moraalisesti, fiilistasolla naisilla menee paljon paremmin kuin miehillä. Suomalaiset naiset valittavat alvariinsa, että: meidän ukot ovat ihan tyhmiä, ne eivät osaa puhua eivätkä pussata."

Inhottavia naisia. Mun mielestäni on hyvä, etteivät suomalaiset miehet ole jatkuvasti analysoimassa tunteitaan. Hiljaisuus on kultaa.

"Minä nautin suomalaisten naisten vahvuudesta. Kotona pokkuroiva typykkä olisi horror-fantasia. En ikinä rahoittaisi imuroivaa ja kupeitteni hedelmää imettävää bimboa. Saksassa on vielä muutama miljoona kotirouvaa."

Italiassa ja Ranskassa myös. Mikä on suomalaisuuden hämmentävin piirre?

"Niitä on monia, mutta... kyllä se on dokaaminen. En ole ikinä elämässäni nähnyt kenenkään vetävän missään itseään sellaiseen uskomattomaan epäkuntoon kuin Suomessa. Kyllä me saksalaisetkin osataan dokata, me keksittiin kalja, by the way, ja meidän munkit kehittivät liköörin, ja hyviä snapsejakin löytyy, mutta se että joku pyytää oksennettuaan heti lisää viinaa, oli minulle aivan uusi kokemus. Alkoholin kitttaamisessa ei ole mitään rajaa, ja sekoamisaste on, miten sen nyt sanoisi, melko korkea. Kyllähän mekin vedimme vaikka mitä kamaa Berliinissä, mutta me emme vieläkään pääse edes humalassa itsekontrollista eroon. Suomalainen sen sijaan voi tehdä kännissä itselleen jotain sellaista, jota hän ei muista seuraavana päivänä."

Ehkä suomalainen haluaa tuhota itsekontrollin?

"Sen, jonka takana on saksalainen Martin Luther? Helvetin lohduttoman, työkeskeisen, anteeksiantamattoman etiikan. Minä olen muuten ex-katolinen, joten olen elänyt vähän toisenlaisessa uskonnollisessa meiningissä. Luterilainen kumuloi kaiken syyllisyyden ja kantaa sen mukanaan hautaan asti."

Saamme siis syyttää saksalaista fasisti-Lutheria dokaamisesta?

"Siitä vaan. Näin eilen bussin, jonka kyljessä luki isolla SUOMI JEESUKSELLE. Mietimme poikani kanssa, suuttuisiko joku, jos bussin kyljessä lukisi SUOMI VENÄJÄLLE? Sehän olisi paljon fiksumpi idea. Mutta mistä me puhuimme? Suomalaisesta jurrisekoamisesta. Saksassa naiset eivät tule ottamaan baarissa munista kiinni."

Suomessa ilmeisesti tulevat. Miltä se tuntuu?

"Riippuu kädestä ja otteesta. Mieluummin yksi kunnon lutka kuin 72 neitsyttä."

Entä neitsytlutka?

"Sellainen on olemassa. Neitsyt Maria. Jeesuksen äiti."

Lutherin jorinoita. Uskonto on todella kinky juttu.

"Kyllä. Uskonto on niin perverssiä että. Oletko huomannut, että kaikki uskonnot perustuvat seksuaaliseen tukahduttamiseen. Kristinusko ja islam perustuvat molemmat siihen, että Jumala antaa sinulle luonteen ja kropan, mutta jos käytät niitä, sinun pitää kieriskellä synnintunnossa. Uskonnon peruskivi on häpeä."

Roman, SINÄ olet ihastuttavan häpeämätön. Kerro muista suomalaisista yllätyksistä.

"Toinen todellisista yllätyksistä oli se, miten voimakkaasti järjestelmä yrittää puuttua ihmisten yksityiselämään. Miten tiukasti moraali, uskonto, valtio, poliisi ja yleinen mielipide yrittävät rajoittaa ja kasvattaa kansalaispoloisia. Tyyliin: juoda saa, mutta ei humaltua."

Olemme terveys-Goebbelseja?

"Kyllä. Suomesta puuttuu myös elämänilo. Täällä ihmisille toivotetaan työniloa! Melkein kuin Saksassa: Arbeit macht frei. Saksassa ei toivoteta työniloa vaan paljon hauskaa."

Hauska macht frei.

"HAUSKA MACHT SPASS!"

File: Schatz

  • Ikä: 45
  • Pituus: 195 cm
  • Paino: 95 kg
  • Tuoksu: Hugo Boss & tupakka
  • Juoma: Kahvi & olut
  • Kello: Tag Heuer
  • Auto: Volkswagen Paskat
  • Siviilisääty: eronnut, 2 lasta

Oikolukija

Europarlamentaarikko Piia-Noora Kauppi esiluki artikkelin

"Romanilla on hurmaavia juttuja, kuten maihinnousujuhlat. Hän on oikeassa, että Suomi, ei vain stadi, on muuttunut edukseen ja että Suomessa dokataan liikaa. Romanin puhe naisista leidi dominoina, joita voi lyödä, on roskaa. Samoin hänen käsityksensä kotona työtä tekevistä naisista ja uskonnosta. Olutta ei luotu Saksassa, sitä pantiin jo eKr Babyloniassa. Saksalaishevi ei ole kaameaa, vaan oma genrensä. Yhdestä asiasta olen kade, olisin halunnut olla Siekkareiden jäähyväiskeikalla."

32 kommenttia

Elsewhere

11.5.2006 16:26

Miksi naista ei saisi lyödä takaisin, jos hän on ensimmäinen joka rikkoo henkilökohtaisen koskemattomuuden?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ville k

12.5.2006 00:01

!!! toi oli iha kingi haastattelu, jäi stressi ja kaikki muu skeida aika sika vitu nopeesti!! viihdyttävää luettavaa ja tos o paljo faktaaki !! naiste hakkaus o kyl vähä kasarii.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

husa

12.5.2006 12:40

Ei ketään saa lyödä takaisin, jos ei ole kysymys ääritilanteesta, so. itsepuolustuksesta. Ja itsepuolustustilanteessakin löytyy usein parempia konsteja kuin nyrkki naamaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Zylviana

12.5.2006 13:05

Siksei saa lyödä, että nainen yleensä lyö (omaa) miestä aivan eri syistä kuin makkaraperunajonossa miehet toisiaan. Jos nainen lyö, on se yleensä viimeinen oljenkorsi, merkki hädästä, joka voi syntyä ties mistä käsittämättömältä tuntuvasta tilanteesta. Kai miehetkin vaimojaan hakkaavat kun elämä lähtee lapasesta, eivätkä sen takia, että näyttävät olevansa naista isompia ja osaavansa tapella. Voin kuvitella, että nainen käy päälle, jos mies on esim. pettänyt törkeästi. Siinä kohtaa naisen tekee mieli satuttaa takaisin, kun henkisesti ei saa mieheen mitään kontaktia, viestiä siitä, kuinka kamalalta teko tuntuu.

Eri juttu ovat sitten ne tytsyt, jotka luulevat olevansa jotenkin parempia läväyttämällä härskejä ehdottelevia miehiä.

Pointtini siis on, että takaisin lyöminen ei todellakaan auta. Syliin ottaminen ehkä, tai häipyminen paikalta, jos tilanne on täysin toivoton.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

minävaan

12.5.2006 19:44

Kyllä ne naisetkin osaavat lyödä ihan oma-alotteisesti, vaikka mies ei olisi välttämättä tehnyt mitään. Yhden sellaisen heitin järkyttyneenä ulos kotoani, enkä ottanut takaisin vaikka kuinka itki.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Flatley

13.5.2006 03:13

Haloo.... ehkäpä tossa lyömisessä tarkoitettiin ihan vaan henkistä. Asioista puhuttiin muutenkin vertauskuvallisesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

M.I.E.S

13.5.2006 18:04

SE ON SELLANEN JUTTU ETTÄ JOS NAINEN LIVAUTTAA,NIIN EI OLE KAHTA ASIAA ETTENKÖ LIVAUTTAS TAKAS..NAISEN TÄYTYY TIETÄÄ PAIKKANSA SATANA....!!!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

wtf

17.5.2006 09:23

Kyllä se nyt vaan on niin että tasa-arvon nimissä naista saa lyödä ihan samalla tavalla kun miestäkin. Naiset haluaa tasa-arvosta vaan ns. kermat päältä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ääliö

24.5.2006 16:50

Todella fiksuja mielipiteitä suomalaisilla miehillä, ihan tulen kateelliseksi, kun olen pelkkä nainen, eikä järki juokse yhtä sukkelasti kuin teillä. Yksi kysymys vain piinaa mieltäni: tunnetteko itse tosimiehiksi, kun "livautatte naista ja näytätte sille sen paikan, saatana?" syytä ainakin olisi...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jungle mään

26.5.2006 08:53

Tuo naisen livauttamis kommentti tuskin oli niin vakavasti otettava juttu. Kaiken lisäksi pointtina oli ehkä lähinnä se, että ainakin naiset käyttävät tätä "ei lyödä naisia" asennetta hyväksi ja itse olen saanut useammin naisilta avokämmentä ja vittuilua, kuin oman sukupuoleni edustajilta.. Tämän taas uskoisin johtuvan siitä etten itse lyö takaisin tai naisia ylipäätänsä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Höpöti

26.5.2006 11:28

Minä olen aina luullut, että Luther nimenomaan sanoi ihmisen pelastuvan uskonsa eikä tekojensa tähden. On aivan sama miten elät, jos uskot Jeesukseen, pelastut, sillä Jesse on sovittanut kaikki syntisi jo etukäteen. Mitä muuta voi odottaa naimisiin menneeltä, paksulta, juopolta munkilta? Työkeskeisyys on muiden syytä kuin hänen.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ice-----

29.5.2006 15:21

roman rulaa...perkele jos ämmä lyö niin todellakin lataan takasin..en ole ikinä naista lyönyt ja kerran saanu avarista mutta jos nainen meinaa nyrkillä lyödä niin takaan että leukaluu puuttuu tytöltä.suomi on tasa-arvo valtio jos mies ei saa lyödä naista niin mikä vitun oikeus naisilla on lyödä miestä.???!?!?!?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

'Pan-Eurooppalainen'

31.5.2006 02:45

Ihmetyttää missä piireissä ko Schatz liikkuu Suomessa koska hänen mielestään ovat nykyaikaisia eurooppalaisia vain kaksikymppiset 'jotka ovat skimbailleet Alpeilla ja olleet vaihto-oppilaana'. On meitä jo 60-vuotiaitakin jotka ovat 'skimbailleet Alpeilla' ja opiskelleet Euroopassa jo 60-luvulla. Etkä meitä löydä? Tuntuu että Shcatzin omatunto on niin huono että täytyy Suomeen tulla palloilemaan ja hakea seuraa ihmisisistä joilla ei ole niin 'pan-Europpaalaista' kokemusta kuin hänella itsellään, ainakin omasta mielestään, saadakseen omaa itseään esille.
Olen ollut esim länsi-Berliinissä kymmeniä kertoja koska minulla on sukusuhteita sinne ja voisin sanoa että monilla berliiniläisillä on aika kovat elämänehdot verrattuna suomalaisiin. Kilpailu on kovaa ja ymmärrän että Hesassa voi vieläkin herättää huomiota ihan roskapuheilla, Berliinissä vaaditaan paljon enemmän ihmiseltä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

welluJNS

5.6.2006 15:41

Ilman muuta lyöminen on ihan yhtä väärin ja tuomittavaa kummaltakin sukupuolelta. Yhteiskuntamme vain on sillä tavoin sukupuolittunut, että se sallii naisille tunteiden ilmaisemisen väkivallan avulla (esim. elokuvat opettavat, että loukattu nainen saa lyödä miestä kasvoille ja sitä pidetään oikeutettuna. Viimeeksi eilen oli eräässä sarjassa tällainen kohtaus) Sen sijaan jos mies läpsäisee naista, muuttuu ilmapiiri heti ja mies on naisen hakkaaja.

Olen itsekin saanut edelliseltä tyttöystävältäni esim. kaukosäätimestä päähän ja jos noudattaisin linjaa "lähden kävelemään enismmäisestä lyönnistä" eivät suhteeni kestäisi kovinkaan kauan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

no jo on

13.6.2006 13:55

kyllapas jengi tarttuu tuohon yhteen kuvainnolliseen kommentiin naisen lyomisesta.

ma haluan kommentoida tuota suomalaisten dokaamista. saksalainen mies on oikeassa. jokusen vuoden ulkomailla asuneena olen herannyt tiedostamaan ja hapeamaan suomalaisten juomatottumuksia. muutaman hammentavan ja nolon yrityksen jalkeen (kuten Roman sanoo, suomalaisnaiset kay palleihin kiinni) en taida enaa vieda poikaystavaani baariin suomessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Samanikäinen

27.6.2006 11:07

Kyllä tämä tyyppi on suurinta paskaa mitä saksasta on koskaan tullut Suomeen. Kaikkeen sitä ihminen näköjään alentuu elantonsa eteen tekemään ja sanomaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

portinvartija65

22.9.2013 01:09

Thats true 101%

lumoojatar76

19.7.2006 17:19

Mä näin kerran tuosta miehestä hyvin levotonta unta ennenkuin taas hyppäsi tiiviimmin julkisuuteen. Joten tänne vaan kunhan ei lyömiseksi mene =)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Reiska 2

28.9.2006 11:52

Saatana, täss jätkässä on munaa! Jatka samalla linjalla. Sieg heil

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Arshka

28.9.2006 11:55

Joo, ei oo mikään vasemmistolainen hinttari, joka menee televisioon itkemään jos kytät vähän tönii.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

tumma luumu

30.9.2006 23:43

Kyllä tämä Roman puhuu asiat just niinkuin ne ovat täällä Suomessa.Ehkä meidän on vaan vaikea hyväksyä tosiasiat.Täällä on näköjään seksinkipeitä naisia suurin osa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kauneus on katsojan silmissa.

1.2.2007 10:55

Roman on luova ja koulutettu ihminen ja vaikka saksalais syntyisena hän on suomalaistunnut jo niin täydellisesti että on kuin ihanaksi taideteoksi tullut.Näin on kun rohkea ja utelias sopeutuu nopeasti toiseen maan ympäristöön.
Hänen mielipidet ovat sittenkin täysin oma personaansa kautta-elämän tapa,pahet ja hyvet.Minä ehkä olen näistä 72 neitseistä kenen kanssa hän voi tulla hyvin toimeen sittenkin.Juttuseuraksi ja ystäväksi.

Olen surullinen kun ajanhengemme trendi riistää luovista ihmisista käsitystä elämästä-missä raja kulkee.En moralisoi enkä syytää ketään vaan ihmettelen ajanhengemme mitä Roman taiteilijaana kuvailee röyhkeällä sanataiteilijan akrobaatialla.
Uskon että trendi muutu ja me kaikki rupemme vakavoitumaan elämään seisteelisempaa elämää jotta tulisimme oikeasti onnelliseksi.En ole saksalais syntyisena mutta yhtä hyvin sopeutuneena ja viihtynnytkin Suomessa uussuomalaisena melkein yhtä kauan.Ruma ankan poikasen rooliissa-kun minua ei imartelee kukaan siitä mistä maasta olen tullut - olen vahvistunnut ja en kaipaa vahvuuttaa mitä ei kasvatta,kuten missi ulkonäköäkaan.

Kultuurin oivallus kykyä minulla on synnynnäisesti 10+ ja se on ollut parempi startti elämälle ja itsetuntovahvistusta.On upeaa nauttia jo 12v. Bethovenin musikista.Suomessa en käperttynnyt salailemaan vahvuutteni vaikka tajusin etteivat suomalaiset hyväksy itseänsä kehumista.Mitä siitä?!! Oppikaa sanomaan edes sen mitä pida paikansa.Minusta se on mahdollisuutta tutustuaa nopeammin koska huomasin pettyneena että aika hitaasti täällä voi saada kavereitä.Auta Armias jos jo olenkin saannut niitä!Tuo ilmiö Suomessa ihmetyttä.Maahaanmuuttaja pitä puhaltaa 15 vuottaa koko sielunsa todistamaan:"Kyllä,mä oon ihan ok!" tyylillä ja kun lopussa syntyy luottamusta tuntuu että liiankin suuri vastuu minulle langetaan.Muut kultuurit ovat nopeitä tutustumaan.Kannatta pikkasen tässä just saada keskitietä koska globaalisaatio on armoton mylly.Se vaan vaati nopeasti arvioimaan-"kuka hän on,saanko luotaa ja miten voin olla varma että hän on luotettava?!!"

Näitä omia oivalluksia varmaan on jokaisella maahanmuuttajalla eri tavalla ei ainoastaan sen mukaisesti mistä maasta on kotoisiin alkuperäisesti vaan myös minkäläinen ihminen itse on ihmisena.Minä en ole istunnut kapakkassa kertaakaan omasta aloiteesta-pakosti ehkä 3 kerta.En ole ihan absolutisti mutta ei kiinosta alkoholin nauttiminen ja kaveri piiriä kyllä saan jostain-väliäkö nyt mistä.Kadulta.Kun kävelevät ohi moni pysäytää ja juttelee.Siina on työttömyyden paras puoli.Suomessa ei ole oivallusta miten maahanmuuttaja voi olla hyödyllinen.Jo se että olen kaksikiellinen alusta asti -kultuuri,identiteeti,kaikki mitä 2 maassa on-se on jo kuin olisin saannut Ph.D.

Oma elämää(n.s. sos.pääoma) lapsilta on vietty pois-nyky aikana kun vastuu kaikesta lasten kasvatuksesta ja hoidosta vapa aikana on yksin niiden vanhemmilla.Vielä 20 v. sitten ei ollut näin Suomessa.Tässä on suurin virhe kehityksessa mitä olen joutunnut ihmettelemaan koko aikaa.Suurta vääryttä.Vapa aikana oppi paljön ja juuri sitä voi käytää luovasti jotta professori tyytyväisenä sanoo:"Laatu työtä!"

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jusowitz

5.2.2007 15:42

Hei Roman !
Ihailen tyyliäsi . Uskallat panna itsesi peliin
ja kerrot ihan suoraan ,mitä ajattelet !Sitä ei moni tee; vähiten hallitus ,joka ei "tiedä", että
Karjalan kannas on ollut Suomen vuosina 1917-1940.
Hallitus mielistelee Venäjää ,kun taas pääosa kansasta tietää, miten Venäjään voi luottaa ...
ei mitenkään!Venäjä on kuin Ronaldinho: katsoo oikealle, mutta syöttääkin vasemmalle! Pistän tähän isävainajan sanat(sodat 39-44 käynyt mies) : " Älä luota koskaan ryssään . Kun käännyt se ampuu selkääsi"! . Näin olen elänyt.

Puhun suomea, ruotsia ,saksaa , englantia ,espanjaa ja ranskaa ja vähän japania . Mutta miksei venäjää ?
Vastaus tulee tässä: setäni Tauno sai 30.7.1944
"kielikurssilla " 20-vuotiaana sankarikuoleman
ryssän Kalashnikov-oppikirjasta . En anna sitä ikinä anteeksi !Kannaksella äidin ja isän hävitetyillä kotipaikoilla haluan ja pystyn käymään ,mutta en voi kunnioittaa sellaista
maata ,joka on lähettänyt miehiä avaruuteen, mutta
ei saa mm. teitään kuntoon . Viroa pidetään myös vielä vanhana ryssänä; tosin se pyrkii siitä kovin pois.Putin tosin varmaan vielä yrittää saada Viroa
ahdinkoon ,mutta ei se enää onnistu .
Sananvapaus tulkitaan Venäjällä rienaukseksi ja
se palkitaan arsenikilla tai luodeilla . Se on kai paikallinen Nobelin palkinto!

Jatka Roman hienoa linjaasi . Haluaisin, että
voisit jatkossa paneutua esim suomalaisten naapurikateuteen : kun naapuri ostaa uuden auton , kyllä meidän on nyt näytettävä ja hankittava Ferrari vaikka velaksi!
Lisäksi ihmiset näyttelevät Suomessa esim. sukuloidessa liikaa rooleja,ei olla oma itsensä.
Kylässäkin pitää hoitaa bisneksiä ja olla tärkeä.Sitten nämä "tärkeät ihmiset" menevät
"Haluatko miljonääriksi"-ohjelmaan ja vastaavat
vaikeaan kysymykseen: " Mikä on Puolan pääkaupunki?" Kyllä se Madrid täytyy olla, koska Varsovahan on Tshekin pääkaupunki ! .Sen sijaan esim. Ville Valon tupakkamerkki tiedetään!

Haluaisin mielelläni kuulla kommenttisi näistä asioista . Du bist der Beste !

Terkuin Jussi Paimiosta

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

mies...

10.2.2007 20:11

Roman vieraili pari päivää sitten Ruben&Joonas talkshowssa ja haastattelun tiimellyksessä Ruben luki pätkän Rakasta minut kirjasta. Se meni jotenkin näin: "Jos olet miehiä kohtaan avoin sinut tulkitaan ahdistelijaksi tai siaksi jne. jne." Tuosta eteenpäin en muista, mutta haluaisin tietää miten se jatkui. Voisiko joku kertoa?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Moona21

19.2.2007 19:26

Ei paljon naurata tuo jatkuva huora-, ja lutkasanojen mussuttaminen.Mikä siinä on, että aikuinen (koulutettu???) mies päästää tuollasia sammakoita lätystään? Millonhan sitä opitaan kunnioittamaan toisia kanssaihmisiä?(Luokittelen meidät naisetkin "kanssaihmisiksi", wow)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

OttoNormalverbraucher

1.11.2010 12:33

Schatz pilaa saksalaisten maineen Suomessa. Toivottavasti kukaan ei luule että hän on jotenkin tyypillinen saksalainen. Mielestäni jotkut jutut ovat hauskojakin, mutta aina silloin tällöin kirjoissa ja haastatteluissa esiintyy hämmästyttävän ala-arvoisia asioita, varsinkin silloin kun Schatz yrittää sanoa jotain harkittua tai hauskaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

RomankoMukaKoulutettu

1.11.2010 12:38

Ei tämä Roman ole koulutettu, sen huomaa hänen kirjoistaa jos niitä pystyy lukemaan muutamaa sivua enempää
Hän keskittyy enemmän uloste- ja elinterminologiaan kuin analyyseihin

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eivittu

17.9.2011 17:50

Mene Roman kotiin syömään bratvurstia ja vie nää suomen poliisit mukanas, saavat neki tuntea sivistyskansan makua. etunimestäs puuttuu vain I, samaa luokkaa ja varmaan heimoaki oot. kehtaatki tulla tänne naamaas aukoon, paskakansan edustaja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eivittu

17.9.2011 17:50

Mene Roman kotiin syömään bratvurstia ja vie nää suomen poliisit mukanas, saavat neki tuntea sivistyskansan makua. etunimestäs puuttuu vain I, samaa luokkaa ja varmaan heimoaki oot. kehtaatki tulla tänne naamaas aukoon, paskakansan edustaja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

eivittu

17.9.2011 17:55

samanlaisia politrukkeja kaikki. tässä yks pahimmista,

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

jouni7

22.3.2012 20:39

Pelle mikä pelle. Olet ihan pelle, joka vastuksensa osaa valita. Toivottavasti nähdään joskus!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

DuennbretterbohrerausToeloe

25.3.2013 13:12

R. Schatz puhuu aina noista suomen venäläisistä lainasanoista. Leipä tulee kumminkin ennemminkin saksasta (ein Leib Brot) kuin sanasta hleb, ja tshuhna gootista (sama sana kuin tedesco, teutonisch ja deutsch). Papu ja tappara kelpaavat vanhoiksi lainoiksi, mutta risti, pappi ja raamattu ovat alunperin muuta kieltä, vaikka venäjääkin samalla. Pappi on myös Pfaff eikä vain pop (muinaisvenäjäksi pap). Opiskelemaan siitä lisää muinaissaksaa! Autio, hartia, kaunis, keimailla ovat germaania. Savotta ja sapuska, lafka tai mesta ovat uusia kyökkilainoja. niitä on venäjästä aika vähän...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi