Sideways todisti, miten laadukas järjestyksenvalvonta vaikuttaa festarikokemukseen

Malmin lentokentän ensikertalaisfestari Aerodome puolestaan kärsi järjestelyiden kasvukivuista.

Pariisin kevät viihdytti Sidewaysissa.
Pariisin kevät viihdytti Sidewaysissa. Kuva: Kaisa Paavilainen

“Vittu, pitää lähteä Malmille keikalle”, sanoi eräs tuttu pitkän linjan hiphop-vaikuttaja törmätessäni häneen Sidewaysin portilla lauantaina. Kyseinen kaveri oli suuntaamassa Malmin lentokentällä järjestetyille Aerodome-festareille, eikä innostus todellakaan ollut katossa sen perusteella, mitä hän oli ehtinyt ensimmäistä kertaa järjestetystä, rataräppiin erikoistuneesta Aerodomesta kuulemaan.

Itse jatkoin sisään Nordiksen jäähallille ja sitä ympäröivälle festarialueelle. Ennakko-oletukseni olivat nihkeät, sillä jäähalli ja sen parkkipaikka festarin alustana ei kuulostanut ennalta hyvältä. Sidewaysin aiempi tukikohta Teurastamo oli kotoisan rosoinen ja ajattelin, että muutto jäähallin kolkkouteen vie festarilta luonteen, vaikka mahdollistaakin kävijäennätyksen.

Uudeksi yleisöennätykseksi saatiin lopulta 26 000 kävijää ja ennakko-oletukseni osoittautuivat vääriksi. Jäähallin leveät käytävät kestävät erinomaisesti tuhansien ihmisten yhtäaikaisen vaeltamisen, ovathan ne suunniteltu juuri sitä tarkoitusta varten. Riittävän iso alue ja onnistunut aikataulutus takasivat sen, että alueella oli helppo sukkuloida keikalta toiselle.

Päälavan ympärille kerääntyi massayleisö, mutta kauempana lavasta riitti tilaa hengittää niin, että keikan seuraaminen kuitenkin vielä onnistui. Harjoitteluhallista löytyvä Basement-lava ja jäähallin käytävän varrelta löytyvälle tupakkapaikalle jemmattu Sahara-lava olivat hyviä esimerkkejä jäähalliympäristön kekseliäästä käytöstä.

Äänentoisto toimi erinomaisesti etenkin pienemmillä lavoilla, ruokakojut tarjosivat onnistuneen kokemuksen sekä ruoan laadun että logistiikan perusteella ja vessoja oli riittävästi. Fullsteamin pitkä kokemus keikkojen järjestämisestä näytti konkretisoituvan hienosti omilla festareilla.

Erityiskiitos menee kuitenkin Sidewaysin järjestyksenvalvojille. Ylilyöntien ja sekoilun suhteen festari oli varmasti helppo tapaus, mutta valvonnan laatu näkyy muissakin seikoissa. Kohtaamani järjestyksenvalvojat olivat ystävällisiä ja asiantuntevia ja antoivat täsmällisiä ja hyödyllisiä neuvoja festarialueella liikkumiseen. Kyselin asiasta ja muutkin festarivieraat olivat kiinnittäneet huomiota järjestyksenvalvojien skarppiuteen ja kohteliaisuuteen.

Sidewaysin turvallisuudesta vastaa festaria järjestävän Fullsteamin pitkäaikainen kumppani Securitas Events Oy, jonka vastuulla oli turvallisuus- ja pelastussuunnitelma ja käytännön turvallisuusjärjestelyt mukaan lukien liikenteenohjauksen sekä viranomaiskeskustelut.

Kun Helsingin keskustaan järjestetään festari, järjestyksenvalvonta ei ilmesty paikalle tyhjästä.

“Tapahtumaa tehdään käytännössä yhdessä useita kuukausia ja tällöin turvallisuuskumppani on hyvin kartalla kaikista tapahtuman aikatauluista, palveluista ja niiden sijainneista. Tämä informaatio sitten jalkautetaan tapahtuman järjestyksenvalvojille erillisellä kirjallisella työntekijäohjeella, briefillä paikan päällä sekä esimiesten tarkemmilla ohjeistuksilla eri työpisteissä”, kertoo Kalle Halonen Securitakselta.

Parhaimmillaan järjestyksenvalvojat ovat elimellinen osa festarin henkilökuntaa ja Halosen mukaan turvallisuuspalveluiden tilaajat arvostavatkin tänä päivänä turvallisuusosaamisen lisäksi hyvää asiakaspalvelua.

“Pyrimme toiminnassamme antamaan festivaalin asiakkaille sellaisen kokemuksen, jota järjestävä organisaatio haluaa asiakkailleen tarjota”, Halonen muotoilee.

Juuri tämä näkyi Sidewaysissa. Järjestyksenvalvojat eivät olleet este hauskanpidolle, vaan asiantuntevia oppaita festarialueelle.

“Usein tapahtumassa järjestyksenvalvojat ovat ensimmäinen ja viimeinen asiakaskontakti ja tämän merkitystä ei voi liikaa korostaa.”

Samaan aikaan Malmilla koettiin kasvukipuja festarijärjestelyjen ja asiakaskontaktin suhteen. Festarin järjestyksenvalvonnalla olisi ilmeisesti opittavaa Sidewaysin ja Securitaksen tavasta toimia. Aerodome Festivalin saaman palautteen mukaan homma ei ollut mennyt nappiin ja järjestäjien sekä järjestyksenvalvonnan kokemattomuus näyttäytyi osalle festarikävijöistä nihkeänä kokemuksena.

Facebook-palautteessa Aerodome Festivalin järjestyksenvalvontaa kuvattiin olevan “järkkyä kopelointia” ja “kuin vankeja olisi tarkastettu”. Äärimmäisen tarkan pengonnan lisäksi festarivieraat olivat kohdanneet epämääräisiä kommentteja.

Järjestyksenvalvonnan lisäksi parannettavaa jäi muutenkin. Kymmenen euron pakastekasvis- ja ranskalaisannos ei miellyttänyt, kahvin joutui juomaan mustana, narikan kanssa oli epäselvyyksiä, lippujen hinnat romahtivat viime hetkillä kun kauppa ei ollut käynyt, baarihenkilökunta oli ammattitaidotonta ja kalja lämmintä, mutta kallista. Onneksi edes festareiden ydin eli artistit keräsivät sentään kiitosta.

1 kommentti

Drka

14.6.2018 09:12

..Toisaalta Aerodomen asiakaskuntakin eroaa valtavasti Sidewaysin vastaavasta mikä aiheuttaa myös ylimääräistä stressiä järjestyksenvalvonnalle. Kun toinen vetää puoleensa trendikästä kantakaupunkilaista vetää toinen taas puoleensa lähiöalueiden kermaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi