Toimitusjohtaja ei nielaissut purematta huijarifirman laskua

Joskus yritys huomaa ostaneensa jotain vasta pöydälle ilmestyneestä laskusta.

Kuva: v.poth / Fotolia

Ne, jotka ovat kyseisiin puljuihin törmänneet, tai jopa saaneet kunnian tehdä heille töitä, ovat varmasti ihmetelleet Petri Hollménin lailla, miten kyseenalaisella toimintatavalla varustetut puhelinmyyntiyritykset saavat jatkaa toimintaansa vuosi toisensa jälkeen.

Hollmén kirjoitti Perjantaikokin blogissaan yrityksensä Lyyti Oy:n törmäämisestä Suomen Numerokeskuksen nimellä operoivan yrityksen tapaan tehdä kauppaa. Blogaukseen on liitetty ääninauha, jossa Hollmén soittaa Suomen Numerokeskukseen ja vaatii kuulla ääninauhan “myyntipuhelusta”, jonka ansiosta hänen pöydälleen tippui lasku.

Suomen Numerokeskus Oy pyörittää nettipuhelinluetteloa, jonka tuotteena on myydä näkyvyyttä luettelosta yrityksille. Marraskuun lopulla Lyyti Oy:n puhelin soi ja vaikkei puhelimeen vastannut asiakaspalvelija tajunnut ostaneensa mitään, koska myyjä ei missään vaiheessa sanonut mitään myyvänsä, tuli firman maksettavaksi 109,74 euron lasku ja päälle lakimiehen konsultointi sekä työaika, joka huijauksesta eroon pääsemiseksi käytettiin.

“Avaan tämän tarinan, jotta itse tunnistat kusetuksen, kun se kohdalle tulee. Ei liene yllätys, että Suomen Numerokeskuksen toimitusjohtajaa ei ole LinkedInissä, Facebookissa tai muissakaan some-kanavissa. Olisi todella ikävää, kun kaverit näkisivät kuinka vahvassa kasvussa ja jo yli 2,7 miljoonan euron firmaa tägätään ikävissä merkeissä somepäivityksiin”, kirjoittaa toimitusjohtaja Hollmén.

Osa selvitystyötä oli puhelu Suomen Numerokeskukseen. Hollmén äänitti puhelun, jonka aikana Suomen Numerokeskuksen asiakaspalvelija soitti Hollménille nauhan myyntipuhelusta. Siitä selviää, että myyjä unohtaa mainita, että tarkoituksena on myydä jotain ja että puhelun perusteella muodostuisi sopimussuhde, vaikkei sellaista aiemmin ole ollut.

“Unohdin mainita äänittämisestä Suomen Numerokeskukselle, mutta kappas, niin unohtivat hekin mainita puhelussaan sen äänittämisestä”, Hollmén kirjoittaa.

Monilla on kokemuksia huijarifirmoista, jotka työntävät laskua pyytämättä ja yllätyksenä maksettavaksi. Viimeksi kesällä käytiin laajempaa keskustelua huijauslaskuista, joissa yrityksille lähetettiin laskun muotoon naamioituja “ilmoitusmaksutarjouksia” Suomen Yritystietopankki SYTP Oy:n nimellä.

Itse olin ennen toimittajan hommia puoli päivää töissä myyntifirmassa, joka myi teollisuuspesuaineita yrityksille. Myyntiohjeessa neuvottiin tarjoamaan asiakkaille “nami, namia”, mitä se ikinä tarkoittikaan ja käytössä oli arsenaali kyseenalaisia keinoja.

Aivan puhelun aluksi kerrottiin tutkimuksesta, johon asiakasyritys oli muka osallistunut, vaikkei mitään tutkimusta ollut olemassakaan. Spiikin edetessä käytettiin myös psykologista mittasuhteiden vääristelyä: “tarkistaisimme vielä, että käytättehän näitä pieniä 50 litran pesuainesäiliöitä, eikä näitä normaaleja 150 litran pesuainesäiliöitä?” Sanottakoon, että 50 litraa pesuainetiivistettä ei ole mikään ihan pieni määrä, mutta mieluummin sitä tilaa jotain pientä, jos on pakko. Koko paska paketoitiin loppusilauksella: “ettehän ole niitä tarkkoja, jotka haluavat laskun ensin omalle pöydälleen ja voimme lähettää sen suoraan laskutusosastollenne?” Useamman sadan euron lasku oli lähdössä, vaikkei missään vaiheessa oltu edes kerrottu, että ollaan myymässä, saati saatu ostajalta varmistusta ostolle.

En tiedä, millaisen vastaanoton puhelut saivat, sillä työura siinä firmassa jäi perehdytykseen. Yhtään myyntipuhelua en pystynyt soittamaan. Suurin osa huijauksista on niin itsestäänselviä, että valistuneet yritykset ja ihmiset kyllä pystyvät ne bongaamaan ja jopa nostamaan asiasta melun, kuten Lyyti Oy:n tapauksessa. Tilanne voi olla kuitenkin toinen esimerkiksi eläkeikäisen maatalousyrittäjän muorin kohdalla, joka on tyytyväinen siihen, että joku ylipäätään soittaa. Vaikka vain myydäkseen teollisuuspesuainetiivistettä pienissä 50 litran säiliöissä.

14 kommenttia

Pikkutirehtööri

17.12.2015 15:02

Laskuja saapuu jatkuvasti yrityksiltä, joista kuulen ensimmäistä kertaa ja joiden kanssa en todellakaan ole ollut tekemisissä eikä kaupoissa. Tulee myös karhuja tyhjästä ja uhkauksia.

Jos lähettää vaikkapa 100 miljoonaa aiheetonta satasen laskua ja promille maksaa niin tiliä tulee 100 000. Ei hassumpi tuotto puolen tunnin näppäilystä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

licence27

18.12.2015 00:30

Taisi tuon pesuainefirman kaveri soittaa minullekin kun johtaja oli lomalla. Myytävä määrä 2 isoa muovikanisteria. Kun hän sitten alkoi tuotettaan kehumaan totesin että se ei raakanaan pysty keskusvoiteluvaseliiniin ja jos pystyy niin silloin mukana lähtee myös maalista kiilto. Tuote ei kestänyt ulkovarastointia, pakkaus ei kestänyt päivänvaloa yhtään sen paremmin kuin myyntitapakaan.

Näitä nettipuhelinluettelopalveluita on niin kiusaksi asti että yksi entinen kätilö, nykyinen pienyrittäjä totesi ettei voi mitään hakuosumiin perustuvaa ottaa kun lasku on suurempi kuin liikevaihto.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Näin on!

27.8.2016 11:33

Eipä sieltä mitään numeroitakaan saa!!!! Kerätään vain rekisteröitymisestä 30 senttisiä. Nekin nostavat arveluttavan firman kassaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huijattu myös

25.9.2016 08:13

Numerokeskus huijasi myös yhdistystä, jossa ole puheenjohtajana. Sanoin että hyvä että tietoja päivitetään. Onneksi kysyin, mitä tuo maksaa. Puolelta vuodelta 85 e. Sanoin,ettemme missään nimessä osta tuota palvelusta. Viikon päästä tuli muka tehdystä sopimuksesta lasku 106 ejonka eräpäivä oli alle viikon päästä. Laskuun oli lisätty alv, josta myyjä ei mitään maininnut. Otin sähköpostilla yhteyttä ja sanoi etten ole mitään sopinut emmekä myöskään maksa ja että nimenomaan sanoin ettemme missään tapauksessa löhde mukaan ko luetteloon. Vastasivat että sopimus on tehty ja nauhan voi kuunnella. Vielä en ole kuunnellut. Toistin ettemme maksa. No, nyt tuli muistutus ja uhka, että antavat perintätoimistolle. Saa nähdä. Ajattelin että jos tunnettu perintätoimisto ottaa tehtävän vastaan, niin jo on aikoihin eletty. Meneekö kohta luottotiedot? Muutakin tekemistä olisi kuin selvitellä huijareiden toimintaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ansaan astunut

5.1.2017 10:28

Painiskelen juuri nyt saman firman eli Suomen Numerokeskuksen kanssa 85 e + alv suuruisen laskun maksamisesta. Kuuntelin heidän nauhoitteensa tehtyäni reklamaation laskusta enkä voi sen perusteella kiistää, ettenkö olisi antanut lupaa yhteystietojen julkaisuun. En ollut tarpeeksi valppaana ja puhelinmyyjä - laskuun merkitty nimi Jenny Snabb (tuskin tämän nimistä ihmistä muuten oikeasti onkaan) - oli taitava manipuloija. Kuuli varmasti äänestäni kiireen ja osasi johdatella niin, etteivät hälytyskellot soineet. Hävettää ihan helvetisti, että menin ansaan. Kuunneltuani nauhoitteen vaadin saman tien irtisanomisesta sähköpostitse kirjallisen vahvistuksen. Nyt sitten maksetaan puolen vuoden näkyvyydestä Espoon puhelinluettelot nimisellä saitilla 85 euroa, voi helvetti sentään. Kävin katsomassa ao. sivustoa ja siitähän tietysti näkee heti, että on täyttä sontaa. Todennäköisesti yhteystietoja on sinne pääosin vedetty muista luetteloista hämäyksen vuoksi.
Olisi kiva kuulla, miten sinun, nimimerkki Huijattu myös, tuossa sitten kävi.

Huijattu

11.2.2017 21:03

Sama juttu tänään tipahti saman summan lasku luukusta ja osasinkin sitä odottaa ,koska sain tammikuussa kummallisen puhelun jossa kyseltiin yrityksen tiedot ,osoitteet jne ja sanottiin kyseinen summa.
Ennenkuin ehdin tajuta edes että tää tyyppi myy mulle jotain ,niin puhelu päättyi kysymykseen että teidän nimi oli? ja sen jälkeen sanoi omansa
ja sulki linjan.
Siinä vaiheessa ymmärsin että tulinpa huijatuksi.
En tiedä kuinka pitkälle noi huijarit on menee jos ei maksa laskua,mutta itse en niin tee ja reklamoin jo siitä heille,jos menee perintään niin otan sinne yhteyttä ja sanon asian olevan riitautettu,jolloin he eivät saa sitä periä.

Laissa on määritelty mitkä merkit täyttävät huijaamisen-

1 § (24.8.1990/769)
Petos totuudenvastainen ja harhaanjohtava markkinointi.
Mikäli henkilö hankkiakseen itselleen tai toiselle oikeudetonta taloudellista hyötyä taikka toista vahingoittaakseen, joko erehdyttämällä tai erehdystä hyväksi käyttämällä saa toisen tekemään tai jättämään tekemättä jotakin ja siten aiheuttaa taloudellista vahinkoa erehtyneelle tai sille, jonka eduista tällä on ollut mahdollisuus määrätä, katsotaan hänen syyllistyvän petokseen.
Teon yritys on rangaistava. Petoksesta tuomitaan sakkoa tai vankeutta enintään kaksi vuotta.

Onko joku mennyt raastupan asti näissä merkeissä,olisi kiva tietää

Kusetusten kusetus

24.2.2017 16:35

Suomen Numerokeskuksen Oy / lahdenpuhelinluettelo.fi lasku komeilee pöydällä johon merkitty viime vuoden 2016 puolelta viitteeksi sopimuksen syntymispäivämäärä ja yrityksen omistajan nimi, joka ei tälläistä sopimusta ole tehnyt. Yli 100€ lasku ja voimassa toistaiseksi, ei siis edes mitään sopimuskautta. Aivan törkeää kusetusta. Ei makseta ja riitautetaan jos tarve vaatii.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TÖRKEÄÄ!

24.4.2017 20:18

Niinpä niin meidänkin eläkeläisyhdistyksessämme! Soitettiin puheenjohtajalle ja haluttiin päivittää tiedot ja siitä sitten napsahtikin tuo yli 109 euron lasku. Hän, 82-vuotias henkilö, oli saada sydänkohtauksen,valvoi yöt eikä ensin uskaltanut kertoa kenellekään. Lähetti peruutuskirjeen ko. firmaan kertoen, että kyseinen alle 50 hengen liki kahdeksankymppisten yhdistys ei todellakaan tarvitse sähköisen luettelon palvelua eikä hänellä yksin ole edes päätösvaltaa asiassa. Vaan lasku tuli takaisin eikä mielestämme tekemätöntä sopimusta saa purettua! Olen aivan ymmällä, sillä tässä sitten nättääkin olevan virkistysrahamme kohde:(

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vituttaa2

3.5.2017 14:58

Samaan kusetukseen menin. Kyseessä Ry ja puhelusta ymmärsin että tulee maksamaan alle yhdeksän euroa. ja 109 euron lasku napsahti. Laskun saapumiseen meni yli kaksi viikkoa eli yli vapaan kaupanperumis ajan. Saatana että kyrpii. En kehtaa edes soittaa että kuulisin sen keskustelun kun varmaan soittaminenkin maksaa homona. vittu...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

EI YLLÄTYSLASKUJA

6.5.2017 13:20

Älä osta koskaan puhelinmyyjältä. Jos hän ei satu olemaan huijari, niin ainakin saman tuotteen saat edullisemmin jostain muualta. Jos opettelet aina heti markkinointi/muuten epäilyttävän puhelun alussa selkeästi (suunvuoron saadessasi) sanomaan, "EN/EMME KOSKAAN TEE MITÄÄN HANKINTOJA TAI SOPIMUKSIA PUHELIMITSE", ei haittaa vaikka keskustelusi nauhoitetaan.
Jos langan päässä kuitenkin on jotain mielenkiintoista, voit pyytää kirjallisesti postitse/sähköpostitse lisätietoa asiassa etenemiseksi. Rehellinen myyjä asioi myös kirjallisesti.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Huijarien käsissä

29.6.2017 12:50

Täälä kanssa huijarien käsissä, aloitin yrityksen toukokuussa ja puheluita alkoi satoa, luonnollisesti kiire kun firma justiinsa avattu. nopeasti puhelin kiinni että pääsee palvelemaan asiakasta. Meni 2 viikkoa ja laskuja alkoi satoa ensin tuli Suomen Numerokeskus Oylta 109.74, sitten tuli Oy scanria Ablta 146,94, sitten TeleHaku Yritystietokanta 122,14. kaikista reklamoin perintä toimistoa uhkailevat, kun kertoo ettei mitään ole tilannut. Tuskallista. Suututtaa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Uusi puheenjohtaja

30.6.2017 11:15

Minua kiinnostaisi miten nämä maksukehoitusasiat ym. on ratkenneet? Onko mennyt perintään/ onko perinnästä oltu yhteydessä. Oletteko ollut yhteydessä poliisiin? En ole vielä ollut puhelimitse ko. firmaan yhteydessä ja vaatinut saada kuulla puhelua, laitoin vain sähköpostin jossa pyysin poistamaan ko laskun koska emme ole kyseistä tuotetta tilanneet. Tuskin ratkeaa niin helposti. Muistan puhelusta sen että ihmettelin, miksi hän soitaa työnumerooni (jota siis ei ole ilmoitettu missään yhdistyksemme yhteystiedoissa) ja sen että kerroin myyjälle etten voi tällaisesta asiasta yhdistyksessä yksin päättää vaan se on hallituksen asia. Tulleeseen laskuun en reagoinut mitenkään. Tänään tuli maksukehoitus (sekin työpaikkani osoitteeseen, jolla ei ole mitään tekemistä ko yhdistyksen kanssa) ja uhkaus perintään siirtymisestä mikäli laskua ei makseta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ahneen loppu

30.8.2017 22:22

Osuuskunnallemme tuli myös lasku, vaikka ei ole puhelintakaan. Olivat eräältä jäseneltä tarkistelleet tietoja. Ilmoitin ettemme maksa laskua. Pyysin Suomen Numerokeskuksen myyntihenkilön esimiehen nimen ja puhelinnumeron - ei ole saatu. Koska lasku tuli osuuskunnalle, pyysin dokumentin, jolla Suomen Numerokeskus Oy perustelee laskunsa. Kieltäytyivät antamasta, se on kuulemma heidän omaisuuttaan. On nauhoite, jonka vain se henkilö saa kuunnella, jonka kanssa ovat keskustelleet. Sääntöjen mukaan, osuuskunnan nimen kirjoittaa kaksi yhdessä, tämäkin mitätöi Numerokeskuksen surkean yrityksen. Googlella löytyy pilvin pimein tämän rahanahneen firman tekemisiä. Tietoja voi hakea myös nimellä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

valppaana!!!

29.11.2017 12:45

11/2017 Suomen Numerokeskus Oy on aktivoinut taas aiheettomalla laskulla. Laskussa viitteenä keksitty puhelinkeskustelu. Laskun liitteeksi piirretty mainos ja logoviritelmä yrityksestämme... Reklamoin sähköpostilla, vastasivat että laskun voi hävittäää...
Yrityksemme tiedot näkyvät heidän sivuilla, ja muutaman muunkin alueen yrityksen nimitiedot, pelkä nimi ja yhteystiedot, ei kuitenkaan linkkiä... tekevät ilmeisesti yritysten tiedot sivuilleen etukätee, laittavat laskun perässä ja laskun maksamisen jälkeen aktivoivat linkin...

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi