Vapaaehtoinen lapsettomuus – “Liian usein naisen elämänkaari esitetään siten, että siihen kuuluu perheen perustaminen ja lasten hankinta”

Vanhemmuus estäisi Riikka Jääskää elämästä omannäköistä elämää.

40-vuotias, IT-alalla työskentelevä Riikka Jääskä ei nuorena antanut perheen perustamiselle kahta ajatusta. Hänen mielestään lisääntymisen miettiminen ei ollut tuolloin ajankohtaista.

Lopulta 29-vuotiaana hän pohti lastenhankintaa kaksi viikkoa, minkä jälkeen päätti, ettei aio hankkia lapsia koskaan.

Asia on ollut siitä lähtien hänelle täysin kristallinkirkas. Lasten hankkiminen on hänelle yhtä kaukainen ajatus kuin vaikka maatilan perustaminen.

Vauvakuumetta ei ole tullut eikä päätös ole horjunut. Jääskän mukaan lapset ovat asia, jota hän ei tunne tarvitsevansa elämäänsä millään tavalla.

“En ole äidillinen eikä hoivaviettini kohdistu ihmislapsiin. Ihmisissä on luontaisesti variaatiota siinä, miten voimakas hoivavietti heillä on, millaisia tavoitteita heillä on elämässään ja millaista elämäntapaa he tavoittelevat”, Jääskä kertoo.

Jääskä arvostaa elämässään runsasta vapaa-aikaa, älyllisiä haasteita, mielekästä työtä ja aikuisten, samanmielisten ihmisten seuraa sekä mahdollisuutta matkustella.

Perheelliset saattavat ihmetellä vapaaehtoisesti lapsettoman elämää sisällöttömänä. Jääskän mukaan vanhemmuus ei tarjoa hänelle mitään, mitä hän haluaisi kokea.

Ennakkoluulot kärjistyvät somessa

Vapaaehtoinen lapsettomuus on noussut keskusteluun viime vuoden aikana. Muun muassa Nefertity Malalyn teos Ei äitimateriaalia valaisee lapsettoman elämän valinneiden naisten elämää. Lisäksi maaliskuussa 2019 julkaistaan kaksi uutta vapaaehtoista lapsettomuutta käsittelevää kirjaa.

Jääskä kokee, että aihe on yhä suomalaisessa yhteiskunnassa ilmiö, jota ei täysin hyväksytä tai ymmärretä. Lisää keskustelua kaivataan, jotta aihe normalisoituu.

“Vielä liian usein etenkin naisen elämänkaari esitetään sellaisena, että siihen kuuluu perheen perustaminen ja lastenhankinta."

Tärkeä syy Jääskän omaan lapsettomuuteen on se, että hänellä on kyky vastustaa toimimista lauman mukana tai enemmistön valintojen noudattamista.

Hänen mielestään yhteiskunnallisella tasolla tahdotaan, että ihmiset lisääntyvät matalien syntyvyyslukujen vuoksi. Synnytystalkoista paasattaessa yksilön valinta ja päätös omasta elämästä unohtuu.

Ennakkoluulot kärjistyvät Jääskän elämässä lähinnä nettikeskusteluissa, kun tuntemattomat ihmiset kommentoivat. Hänen lähipiirinsä suhtautuu asiaan hyvin, ja osa on itsekin vapaaehtoisesti lapseton.

“Vanhemmiltani olen joskus saanut piikitteleviä kommentteja, mutta heille asia voi olla vieras sukupolvieron takia.”

Jääskä spekuloi, että pienemmillä paikkakunnilla vapaaehtoinen lapsettomuus saattaa herättää enemmän vierastavaa suhtautumista kuin pääkaupunkiseudulla. Hänestä on ikävintä, kun lapsettomuusvalinta herättää suurta tyrmistyneisyyttä, vaikka valinta ei ole keneltäkään pois.

Sterilisaatio korjasi kehon

Vapaaehtoinen lapsettomuus voi muodostaa ongelman parisuhteessa, jos molemmat eivät ole samalla aaltopituudella asiasta. Jääskän nykyiselle kumppanille lapseton parisuhde sopii, eikä asiasta ole tarvinnut juuri keskustella.

Biologinen vanhemmuus on Jääskälle nykyisellään mahdotonta. Hän kävi sterilisaatiossa vuonna 2011 ollessaan 32-vuotias. Hän kokee toimenpiteen olleen sekä identiteettikysymys että käytännöllinen, helppo ja halpa ratkaisu ehkäisyyn.

“Sterilisaation ansiosta minusta tuntuu kuin kehoni olisi ‘korjattu’ - hieman samaan tapaan kuin transsukupuolisilla, mutta toki pienemmässä mittakaavassa”, Jääskä kertoo.

Suomessa tulee olla täyttänyt 30 vuotta tai kolmen lapsen vanhempi, jotta saa sterilisaation. Ikäraja on korkeampi kuin missään muussa Suomen lainsäädännössä.

Jääskä pitää nykyistä steriloimislakia holhoavana, eikä se hänen mielestä noudata yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa eikä itsemääräämisoikeutta. Hän peräänkuuluttaa Suomeen Tanskan mallia steriloimislainsäädäntöön. Tällöin sterilointiin olisi oikeus 18-vuotiaana.

Edit. 27.2.2019 klo 09:40 Korjattu tekstistä tieto Minna Kontkasen Vapaaehtoisesti lapsettomat -kirjasta. Teosta ei ole julkaistu.

14 kommenttia

steriloimislaki

26.2.2019 13:57

Poliitikot vaikenevat steriloimislain muuttamistarpeesta ja media on kertonut siitä vain vähän.
Lain toivottu sisältö ja perusteluja:
http://steriloimislaki.blogspot.com/

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Lapseton

26.2.2019 17:38

Onneksi nykyään lapsettomuuden tabu alkaa murenemaan. Sama koskee äiti-myyttiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

_Tero

27.2.2019 14:43

Miksi vapaaehtoinen lapsettomuus edelleen liitetään ensisijaisesti naiseen/äitiyteen?
Toki ymmärrän, että (biologinen)mies ei voi itse tulla raskaaksi ja synnyttää, mutta jotenkin tämä miesten näkökulma jotenkin sivuutetaan surutta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

NaivistiMaalasiTaloa

27.2.2019 19:40

"Jääskä kokee, että aihe on yhä suomalaisessa yhteiskunnassa ilmiö, jota ei täysin hyväksytä tai ymmärretä. Lisää keskustelua kaivataan, jotta aihe normalisoituu."
Ai "täysin"? Eli ihan kaikki eivät ole jotain mieltä? Tarkasti kampaamalla Suomesta löytynee pieni määrä ihmisiä (enimmäkseen uskovaisia eri uskonnoista), jotka vastustavat vapaaehtoista lapsettomuutta. Heilläkin on sananvapaus. Heitä ei tarvitse kuunnella. Aiheesta voi keskustella, mutta ei siihen ole mitään erityistä yleistä tarvetta.

"Vielä liian usein etenkin naisen elämänkaari esitetään sellaisena, että siihen kuuluu perheen perustaminen ja lastenhankinta."
Ei se ole ”liian usein”, kun käytännössä perheen perustaminen ja lastenhankinta kuuluvat eli sisältyvät useimpien naisten elämänkaareen. Mitään velvoitetta niihin ei ole.

"Tärkeä syy Jääskän omaan lapsettomuuteen on se, että hänellä on kyky vastustaa toimimista lauman mukana tai enemmistön valintojen noudattamista."
Eli "vapautta" on se, että tekee täysin päinvastoin kuin joku… Pikemminkin se kuulostaa henkiseltä orjuudelta.

"Hänen mielestään yhteiskunnallisella tasolla tahdotaan, että ihmiset lisääntyvät matalien syntyvyyslukujen vuoksi. Synnytystalkoista paasattaessa yksilön valinta ja päätös omasta elämästä unohtuu."
Eihän paasata. Jos kysytään, miten väestönkasvu saataisiin suuremmaksi, vastataan, että sillä kun ihmiset hankkivat enemmän lapsia. Puhe on väestöstä yleensä, ei kenestäkään yksittäisestä lumihiutaleesta. Ja vaikka paasattaisiin, sillä ei ole mitään merkitystä, kun ihmisiä ei voi laillisesti pakottaa hankkimaan lapsia. Siinähän paasaavat.

"Suomessa tulee olla täyttänyt 30 vuotta tai kolmen lapsen vanhempi, jotta saa sterilisaation. Ikäraja on korkeampi kuin missään muussa Suomen lainsäädännössä."
Höpöhöpö.
"Asevelvollisuus koskee 18–60-vuotiaita miehiä. -- Asevelvollisen täytyy suorittaa varusmiespalvelus tai siviilipalvelus. -- Kun palvelus on ohi, varusmiespalveluksen suorittanut siirtyy reserviin. Reserviläiset voidaan määrätä kertausharjoituksiin ja tarvittaessa puolustamaan kotimaata sotilaallisesti."

https://puolustusvoimat.fi/asevelvollisuus

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Riikka Jääskä

28.2.2019 21:18

Lapsia hankkii noin 80 % naisista. Tuo 20 prosentin vähemmistö ei ole ihan pieni, ja se suurenee edelleen. Elämänkaarta ei pitäisi esittää sellaisena, että perhe ja lapset ovat normi. Puhe lastenhankinnasta normina ja syntyvyyden nostamisesta ovat pronatalismia ja retoriikkaa, josta pitäisi vähitellen päästä eroon. Tämä ei tule esille pelkästään mediassa, vaan joskus vanhemmat ja muut läheiset olettavat nuoren ihmisen hankkivan lapsia ja puhuvat "kun sinulla on omia lapsia" -alkuisia lauseita. Nämä oletukset pitää jättää sanomatta yhtä lailla kuin "kun joskus menet naimisiin" -oletukset.

Mitä tulee omaan valintaani, asia on juuri noin miten jutussa lukee. Olen tehnyt oman valintani täysin riippumatta siitä, miten yleisesti on tapana valita. Jos olisin halunnut lapsia, olisin niitä hankkinut. Samaa periaatetta noudatan myös muissa valinnoissa. Pukeudun farkkuihin, koska haluan tehdä niin, enkä siksi, että tekisin samoin tai päinvastoin kuin muut. Syön kasvispainotteista ruokaa, koska se on nimenomaan oma valintani. Otan aurinkoa, kun sää sallii. Työskentelen IT-alalla, koska se kiinnostaa minua. Minulle ei varsinaisesti ole tullut mieleen, kuten sinulla, että asioita voisi yrittää tehdä siksi, että tekisi päinvastoin kuin muut. Se kuulostaa hyvin erikoiselta tavalta tehdä valintoja elämässään.

Sterilisaation 30 vuoden ikäraja on korkein itsemääräämisoikeutta koskeva alaikäraja Suomessa. Jos jutussa haluttaisiin olla täsmällisiä, niin siinä tulisi sanoa näin.

ei pakkoa armeijaan

8.3.2019 10:03

Armeijaa ei ole pakko käydä. Voi mennä siviilipalvelukseen tai vankilaan.
Reservissä ei ole pakko olla ja kertausharjoituksiin ei ole pakko osallistua. Voi siirtyä siviilipalvelukseen reservissä. Täydennyskoulutukseen ei ole pakko mennä. Voi ottaa sakot kieltäytymisestä.
Lisääntymiskyky on pakko säilyttää. Sterilisaatiota ei saa Suomessa vaikka maksaisi itse. Ainoa keino on mennä ulkomaille.

Kokonaisvastuu

4.3.2019 18:41

Lapsen hankkiminen on toki vapaaehtoista, mutta tämänkin jutun kommentit ovat tyypillisen ymmärtämättömiä. Vapaaehtoisesti lapseton kuvittelee, että hän voi tehdä tällaisia päätöksiä itsenäisesti jonkinlaisessa tyhjiössä, jolla ei ole muihin vaikutuksia. Vapaaehtoisesti lapseton ei voi esimerkiksi olettaa, että muiden hankkimat lapset maksavat hänen eläkkeensä, kun hän on eläkeiässä. Vastaavia esimerkkejä on lukuisia eikä maailma pyöri ja mene eteenpäin jos tällaisissa asioissa aletaan tekemään päätöksiä vain subjektiivisen mielihalun perusteella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

HerraMunJee

6.3.2019 08:52

No niin, tulihan se sieltä, siis se sama paasaus, ettei lapsettomille pitäisi maksaa eläkkeitä. Kaikki täällä maksavat veroja, joten samat edut kuuluvat jokaiselle. Lapsettomat maksavat myös omista verorahoistaan kuluja, jotka eivät kosketa heitä itseään: esim. vanhempainvapaat- ja tuet, päivähoitosysteemi ja koulut, sekä myös teidän lastenne julkinen terveydenhuolto. Lisäksi lapsettomille saattaa kertyä enemmän työvuosia ja verotettavaa tuloa, koska he eivät istu vuosikausia lasten kanssa kotona, vaan voivat keskittyä työntekoon. Valitettavasti/onneksi yksittäinen veronmaksaja ei päätä, mihin juuri hänen veroeuronsa menevät, vaan koko yhteiskunnan toiminta rahoitetaan yhteisestä potista, jonka kerryttämiseen jokainen osallistuu.

logiikka?

13.3.2019 14:07

Lapset eivät käsittääkseni maksa suoraan juuri omien vanhempiensa eläkkeitä?

Riikka Jääskä

15.3.2019 16:41

Minulta on kyllä mennyt ihan totaalisesti ohi, jos nyt ollaan puuhailemassa eläkeuudistusta, jossa saadun eläkkeen määrä riippuisi henkilön lapsiluvusta. Olen toisaalta kyllä varma, että sellainen ei tasa-arvoisessa Suomessa menisi ikinä läpi.

Itselleni ei suuresti ole väliä, ketkä pääosin maksavat tulevaa eläkettäni. Tärkeää vaan on, että ne eläkkeet muodostetaan oikeudenmukaisesti kaikille ja ne perustuvat työuraan, kuten kuuluukin.

Juu joo

8.6.2019 23:44

Eli pitää ajatella ensin yhteiskunnan etua, niinkö? Eli ei saisi jäädä lapsettomaksi? Eli täytyy suorittaa velvollisuutensa, synnyttää lapsia, vaikka ei haluaisi, niinkö?

MitäNytTaas

9.3.2019 15:34

En ymmärrä tuota väitettä, että lapsettomuutta pidettäisiin jotenkin erikoisena. Suurimmalla osalla tuntemistani 30-40-vuotiaista ei ole lapsia enkä muista kenenkään tätä ihmetelleen, en kavereiden enkä sukulaisten. Elokuvissa, tv-sarjoissa ja julkisuudessakin on esillä loputtomasti kaiken ikäisiä lapsettomia ihmisiä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kokonaisvastuu

11.3.2019 17:29

Eläkevastuu oli vain yksi esimerkki, mutta jokaisella ihmisellä on myös osavastuu huoltosuhteesta ja tässä asiassa täytyy miettiä erittäin pitkää sukupolvet ylittävää aikaväliä. On joka tapauksessa aivan käsittämätöntä, että vielä 2000-luvulla joku voi ajatella, että lapsien hankkimattomuus olisi jokin muihin vaikuttamattomaton subjektiivinen päätös!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

metsien_mies

18.3.2019 11:29

Lähestyn asiaa tässä puhtaasti kehollis-emotionaalisesta ja itsekkäästä näkökulmasta, yhteiskunnallinen tarkastelu ei mielestäni tähän keskusteluun kuulu.

18-vuotias on aivan liian nuori tekemään tämän kaltaista päätöstä. Ihmisen aivoissa tapahtuu merkittävää fyysistä kehitystä ainakin n. 25 ikävuoteen saakka, mikä näyttäisi myös olevan suurin piirtein se ikä missä useimmat ihmiset alkavat sekä omasta mielestään että muiden havaintojen perusteella aikuistua.

Jos sterilisaatiopäätöksen voi tehdä liian nuorena, moni tulee tekemään tässä karmean virheen joka johtaa suureen inhimilliseen kärsimykseen. Nuoruuden huumaan ei mielestäni kuulu tämän kaltaisten asioiden märehtiminen ja murehtiminen vaan uuden luominen ja elämästä nauttiminen. Jota ei millään tavalla estä se, että viikon-pari kuukaudesta pitää olla vähän tarkempana omasta tai kumppanin laukeamisesta.

En siis kehoita ketään vaihtamaan S & D & R&R vuosiaan kaikkiin niihin äärikokemuksiin mitä lasten rinnalla kulkeminen tuottaa. Muistutan vain, että molemmat on tietyissä rajoissa mahdollista saada, ja se joka jommasta kummasta luopuu tyytyy mielestäni elämässään kovin kovin vähään.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi