Vapaaehtoinen lapsettomuus – "Sterilointilaki on täysin vanhentunut ja jäänne uskonnollisten arvojen säätelemästä kulttuurihistoriasta"

Pakkosteriloinnin läpikäynyt Pii Anttonen ei ole koskaan tuntenut hoivaviettiä tai tarvetta perustaa perhe.

Joskus vapaaehtoinen lapsettomuus on sisäsyntyistä siten, että jo teini-iästä saakka on ollut selvää, että jälkikasvua ei halua hankkia. Toisaalta maapallon tilanne ilmastonmuutoksineen sekä liikakansoituksineen ajaa ihmisiä päätökseen olla lisääntymättä.

Kun Pii Anttosen lähipiiri alkoi aikanaan tiedustella mahdollisesta lastenhankinnasta, torppasi hän heti ajatuksen. Hänen mielestään ihmiskunta tuhoaa itseään eikä kyseistä ongelmaa ratkaista tekemällä lisää ihmisiä.

Myös Anttosella oli jo nuoruudesta saakka piillyt vahva miete siitä, että omia lapsia ei koskaan tulisi. Anttonen sanoo suoraan, että ei pidä lapsista.

“Kumppanillani on lähes aikuinen lapsi ja hänelläkään ei ole mitään tarvetta lisääntyä enempää. Lapsiin kohdistuva aversioni on sen verran voimakas, että jos hänellä olisi ollut vähänkin nuorempi lapsi, emme olisi yhdessä.”

Anttonen on ollut vastentahtoisesti työtön pääosan elämästään. Hän kuvaa itseään laman ajan lapseksi, jonka oma nuoruus oli paikoin rankka. Anttonen kävi koulua aikana, jolloin oli paljon opettajien lomautuksia. 

Perusturvaa ei Anttosen mukaan ole tällä hetkellä samalla tavoin kuin viisikymmentä vuotta sitten. Hän spekuloi perusturvan horjumisen olevan osasyynä Suomen alati laskeviin syntyvyyslukuihin.

Sterilointilaki täysin vanhentunut

Anttosen tarina ei ole tyypillisimmästä päästä, kun puhutaan vapaaehtoisesta lapsettomuudesta. Hänet on pakkosteriloitu osana sukupuolenkorjausprosessia.

Anttosen tapauksessa tämä sopii hänelle enemmän kuin mainiosti, sillä lapsia ei olisi tullut muussakaan tapauksessa.

Hänestä on kuitenkin täysin absurdia ja väärin, että Suomen lainsäädäntö pakottaa toiset odottamaan 30-vuotiaaksi saakka, jotta saavat steriloinnin halutessaan ja toiset taas lain pakolla steriloidaan.

“Sterilointilaki on suuntaan jos toiseenkin täysin kohtuuton ja vanhentunut. Ylipäätään se, että täysi-ikäisten ihmisten ei anneta olla täydessä päätäntävastuussa omasta lisääntymisterveydestä on vanhentunutta, itsemäärittelyä loukkaavaa ja jäänne uskonnollisten arvojen säätelemästä kulttuurihistoriasta”, Anttonen sanoo.

Erilaiset perhemallit tärkeitä

Anttosen mielestä Suomessa suhtaudutaan vapaaehtoisesti lapsettomiin suhteellisen rennosti. Hän on kuitenkin pannut merkille, että reaktiot asiaan määräytyvät usein henkilön sukupuolen perusteella.

“Naisiin kohdistetaan vihamielisyyttä, miehiin jopa ihailua. Käsittämätöntä pelleilyä”, Anttonen sanoo.

Omaa elämäänsä Anttonen elää pragmaattisten ihmisten ympäröimänä Kallion “hipsterikuplassa”. Mikäli joku suhtautuu erityisellä lynkkausmielialalla lapsettomiin, yhdistää Anttonen tähän jonkinlaista ääriajattelua kuten syvää uskonnollisuutta tai isänmaallista kiihkoajattelua.

Ihmiset hankkivat lapsensa yhä myöhemmin ja myöhemmin, mikä saa pohtimaan, haluavatko monet elää nuoruuttaan aina vain pidemmälle? Heteronormatiivinen yhteiskunta luo Anttosen mielestä paineita siitä, että tyydyttävä elämä vaatii standardimäärän lapsia ja omakotitalon.

"On hyvä, että näkyvillä on myös toisenlaisia palkitsevan elämän malleja. Ihmiset, jotka vielä etsivät itseään, eivät ole vain tietyn narratiivin vietävissä, vaan voivat aidosti pohtia, mitä haluavat", Anttonen sanoo.

Ei kiitos lapsiperhearjelle

Vapaaehtoisesti lapsettomille on usein tärkeää saada tehdä asioita, silloin kun huvittaa. Myös oman tilan tarve sekä vapaus korostuu puheissa.

Anttonen määrittelee vapauden laveaksi konseptiksi. Mikäli hänellä olisi hoivaviettiä tai suuri tarve perustaa perhe, hän ei kokisi lapsia vapautta rajoittavaksi tekijäksi vaan rikkaudeksi.

Sitä rikkautta Anttosen ei kuitenkaan tarvitse pohtia.

“Minulla on 10 ja 11 vuotta nuoremmat sisarukset, joten olen seurannut lapsiperhearkea vierestä. Ei kiitos”, Anttonen päättää.

2 kommenttia

oikea käsite

8.3.2019 18:17

Onkohan Pii steriloitu kirurgisesti vai onko lisääntymiskyvytön hormonihoidon vuoksi?
Transsukupuolinen voi myös hakea sterilisaatiota kahden lääkärin päätöksellä. Operaation nimittäminen pakkosterilisaatioksi ei ole transihmisten osalta asiallista, koska sterilisaatiota on haettava itse, eikä sitä tarvita, jos käyttää hormonihoitoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

oikea käsite

18.3.2019 14:49

Pii ei ole pakkosteriloitu eikä ole hakenut sterilointia transsukupuolisuuden perusteella.
THL steriloimisrekisteriin ei ole ilmoitettu yhtään sterilointia tällä perusteella. Tätä kuitenkin selittää juuri se, että lain vaatima lisääntymiskyvyttömyys saavutetaan lääkkeillä.
Eli Suomessa pakkosterilisaatiota ei ole suoritettu transihmisille eikä edes vapaaehtoisia sterilisaatiota ole haettu transsukupuolisuuden perusteella.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi