Eva & Manu: musiikki on matka

Suomalais-ranskalainen kaksikko aloitti uransa Euroopassa reissaten. Sieltä he palasivat Suomeen äänittämään ensimmäistä albumiaan.

Eva ja Manu harrastivat reissuillaan vuorikiipeilyä ja ratsastusta. Eräällä tilalla Eva sai Reiki-hoitajan koulutuksen.
Eva ja Manu harrastivat reissuillaan vuorikiipeilyä ja ratsastusta. Eräällä tilalla Eva sai Reiki-hoitajan koulutuksen.

Eva Louhivuori ja Manu Lauric rakastuivat Bostonissa Berklee College of Musicissa. Opinnot jäivät kesken, kun elämänhalu ajoi parin Eurooppaan. Ensimmäinen ajatus oli luoda tukikohta Lontooseen ja aloittaa musiikin tekeminen.

”Mutta ajatus baarissa raatamisesta vuokrarahojen raatamiseksi ei houkutellut. Halusimme kokea jotain uutta ja haastavaa, joten lähdimme tien päälle”, Eva Louhivuori sanoo.

Alkukesästä 2010 syntyi idea pakata soittimet matkapakuun ja lähteä musiikilliselle tutkimusmatkalle ympäri Euroopan.

”Reissasimme Espanjassa, Ranskassa ja Italiassa. Reissu opetti niin suuria asioita, että niitä on vaikea pukea sanoiksi”, Louhivuori sanoo.

Pariskunta oli tien päällä pienellä budjetilla. Matkan pysäkkeinä toimivat maatilat, jonne kaksikko kirjautui työvoimaksi ruoka- ja majoituspalkalla. Työtä tehtiin viitenä päivänä viikossa, vaikkei aikataulut olleetkaan kiveen hakattuja. Isäntien kanssa ystävystyttiin ja tutustuttiin lähikaupunkeihin. Iltapäivästä eteenpäin oli aikaa säveltämiselle ja ideoiden hakemiselle.

”Ymmärsimme, kuinka vähällä voi elää ja olla onnellinen. Meillä oli kasassa vain yhteensä 1200 euroa puoleksi vuodeksi! Pärjäsimme silti aivan hyvin. Kuultuamme ihmisten tarinoita valaistuimme myös sen suhteen, kuinka monella tavalla elämän voi elää. Mahdollisuuksia on rajattomasti, kun avaa silmiä. Se antoi paljon voimaa ja inspiraatiota”, Louhivuori kuvailee.

Ammennettua inspiraatiota tallennettiin Travel in Music -blogiin, jossa lukijoille luvattiin uusi musiikkivideo joka viikko. Evan ja Manun musiikki on haikean kaunista ja minimalistista songwriter-folkkia, hyvänä vertailukohtana esimerkiksi José Gonzáles tai Norah Jones.

Kuten monet toimittajat tietävät, asetetut deadlinet toimivat usein parhaina luovuuden lähteinä.

”Deadline auttoi biisien kirjoittamista tosi paljon ja blogin pitäminen oli upea keino pitää kirjoitus yllä. Tietysti musiikin tekeminen on niin henkilökohtainen ja herkkä asia, että välillä oli paineen alla vaikea keskittyä ja luoda jotain maailman hienointa”, Louhivuori sanoo.

Blogin saadessa suosiota, myös paineet kasvoivat.

”Monet odottivat videota, kuin kuuta nousevaa. Sinänsä biisien teko meni helposti, koska meille tapahtui niin paljon upeita asioita, että paloimme halusta kirjoittaa kokemuksistamme biisejä. Muutamasti työskentely maatiloilla, reissaaminen kylmässä ja ankeassa kelissä rahattomana veti kerta kaikkiaan voimat pois. Vaikeina hetkinä tieto siitä että ihmiset saavat voimaa meidän matkustamisesta, antoi meille lisää voimaa.”

Louhivuori kuvailee, kuinka hänen päiväkirjansa syntyi säveliksi. Hän tarttui kitaraan ja lauloi päiväkirjansa tekstejä, jotka pikkuhiljaa muodostuivat biiseiksi. Matkalle mahtui myös keikkailua, enimmäkseen pienillä klubeilla. Kohokohta oli pääseminen mukaan ranskalaiseen Taratata-tv-ohjelmaan, jossa samaan aikaan esiintyi Red Hot Chili Peppers.

Levylle reissulta tarttui neljän biisin Still Traveling EP ja blogiin videomuotoon 16 biisiä, joista osa covereita. Runsaasti kertyneestä videomateriaalista lupaillaan DVD:tä ensi keväänä tai kesänä.

Ensin on kuitenkin täyspitkän levyn vuoro, jonka pohjat nauhoitettiin Mankku Studiolla Porvoossa.

”Levy tulee kuulostamaan rouhevalta ja pääosassa ovat sävellykset ja tarinat. Teemme suurimman osa biiseistä bändin kanssa ja muutaman biisin kahdestaan, akustisesti, niinkuin lauloimme ne reissun päällä.”

Odotukset ovat korkealla. Mielenkiintoinen tarina toimii ja puskaradio on herättänyt jo nyt kiinnostusta musiikkia kohtaan.

”Musiikki on parasta terapiaa, ja jos jengi saa meidän biiseistä uusia ideoita ja inspiroituu, niin tehtävä on aikalailla suoritettu”, Louhivuori tiivistää.


Eva & Manu keikalla Korjaamon Folks-klubilla ja Kulttuuriratikassa 8.12 ja Bar Loosessa 14.12. www.evamanu.com

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi