Kirjoitettujen riimien battlet löysivät Suomeen

Skriivaa ku riivaa -räppibattleliiga toi uuden olomuodon suomalaiseen hip hopiin.

Suomalaisen räpin kentällä battlet ovat pitkään keskittyneet freestyleen eli kaverista on otettu mittaa vapaalla tyylillä, tilanteessa keksityillä riimeillä. Asiaan on kuitenkin tullut muutos, sillä Skriivaa ku riivaa -liiga toi Suomeen kirjoitettujen riimien taistot.

"Meidän mielestä tää on luonnollinen kehityssuunta, sillä viime vuosina kirjoitetut battlet on vallannut battlekulttuurin ulkomailla. Ne ovat yksinkertaisesti parempia ja viihdyttävämpiä", Kalle Niskanen aka Kajo, kertoo syistä, miksi pisti kaverinsa Sam-Peter Hirvikankaan eli S-Mollin kanssa pystyyn Skriivaa ku riivaa -battleliigan.

Freestylebattlet nostivat Suomessa päätään vuosituhannen vaihteen jälkeen ja jokavuotinen huipentuma, räpin SM-kisat toivat räppikartalle vuosien mittaan paljon uusia nimiä. Räp SM -skabat järjestetään edelleen vuosittain, mutta tapahtuma on kokenut inflaation, sillä taitavimmat suunsoittajat loistavat poissaolollaan.

"Viime vuosina kovat nimet ei oo jaksanut osallistua freestylekisoihin ja ne battlet ei oo enää niin mielenkiintoisia. Voi olla melkein varma, että freestylebattleista 80 prosenttia on paskaa ja 20 prosenttia hyvää", Kajo sanoo.

Kajo kuuluu mainittuun 20 prosenttiin, sillä vyöllä on kaksi räpin SM-titteliä. Skriivaa ku riivaa antoi battleräppärin leimalla lyödylle Kajolle mahdollisuuden tulla esiin myös osaavana kirjoittajana.

"Kun on kuukauden ehtinyt viilaamaan riimejään ja hiomaan esiintymistä, on oletusarvona, että homma toimii."

Skriivaa ku riivaa -liigaan kutsutaan mukaan räppäreitä, joita battlehommat kiinnostavat ja joilla on riittävästi potentiaalia pärjätä kehässä. Tähän mennessä tapahtumia on takana kuusi ja räppäreitä battleissa on nähty kymmenkunta. Lisää tulee, jos ja kun löytyy tyyppejä, jotka läpäisevät järjestäjien tiukan seulan.

"Me otetaan pelkästään kovia räppäreitä mukaan. Sen lisäksi, että oot kova battlaamaan, pitää olla kova kynäniekka. Freestylekokemusta ei tarvii olla, mutta meidän pitää tietää, että tyyppi on kova kirjoittaja ja kova MC. "

Battleräppi vaatii oman mielenlaatunsa. Pitää olla valmis löytämään heikot kohdat vastustajasta ja käyttämään niitä häikäilemättä hyväksi.

"Jengi on esimerkiksi Facebookista vakoillut tietoa toisistaan. SM-battlevideoita ja biisejä on kuunneltu etukäteen, jotta tietää millainen tyyppi on vastassa. Meillä suurin osa räppäreistä tuntee toisensa, joten kaveri on saattanut paljastaa jonkun hauskan jutun toisesta. Esimerkiksi kerran kaveri oli kuullut, kuinka vastustaja oli yrjönnyt kännissä muijansa päälle ja kaveri oli käyttänyt sen läpän battlessa. Rajoja ei tavallaan ole. Se, joka leikkiin lähtee, leikin kestäköön", Kajo sanoo.

"Tiettyjä, kirjoittamattomia herrasmiessääntöjä kuitenkin noudatetaan, eikä lähdetä vaarantamaan ystävyyssuhteita", Kajo jatkaa.

Vittuilun kuunteleminen kolahtaa väkisinkin. Raivo ja adrenaliini pitää kuitenkin kääntää positiiviseksi esiintymisenergiaksi.

Esimerkkiä on otettu rapakon takaa ja esikuvina toimivat sikäläiset liigat, kuten King of the Dot ja Grind Time. Kansainvälisesti kovimpia veijareita kyseisessä touhussa on Dizaster-nimellä kulkeva räppäri, joka on aiheuttanut tuhoa battlevastustajiensa keskuudessa jo vuosia.

"Jenkeissä homma on kehittynyt pidemmälle ja siellä heitetään sellaista läppää, mihin täällä ei olla vielä totuttu. Esimerkiksi käytetään samankuuloisia tai monimerkityksisiä sanoja. Kun saman sanoo hitaasti uudelleen, niin se tarkoittaakin myös jotain muuta."

Kajo on toistaiseksi pyörinyt erilaisissa freestylekisoissa ympäri Suomen, mutta tarkoituksena on vetäytyä viettämään hiljaiseloa niiden suhteen ja satsata kaikki panokset Skriivaa ku riivaa -systeemiin. On kuitenkin olemassa tilanne, jolloin Kajo joutuisi palaamaan Räp SM -lavalle.

"Jos Ruudolf ja Altis lähtisivät kisaan, tekisi mieli mennä itsekin, ettei kumpikaan niistä ota sitä kolmatta mestaruutta. Jos Rudi tulis, se olis vierailla vesillä. Sillä ei oo enää muuta kuin hävittävää."


Seuraa Skriivaa ku riivaa -liigaa Cityn blogista!

4 kommenttia

pastorisalisma

22.6.2013 15:58

"jos rudi tulis, se olis vierailla vesillä" ärsyttävän ylimielistä. Rudi on edelleen kova freestyleen. Kajo saa varoo

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

suomenmestari

22.6.2013 16:59

jaa-a. Aika tönköltä ja jäätyilevältä on rudin stailit kuulostanut ainakin radiossa viimeaikoina. Paljon olisi reenattavaa jos haluaa nykypäivänä missään määrin haastaa Kajon.

battlaaja

23.6.2013 10:05

noniin ruudolf sut on haastettu!!!!!! tuu ulos sieltä kolostas ja näytä taitos!

PacDaMan

23.6.2013 16:30

Freestylee? Kyllä.
Battläämään? Ei niinkään.

Kyllä tosta kolmikosta, Rudi on selvästi heikoin noista kolmesta vetämään freestyle battleä. Altis vs Kajo matsi ois todennäköisesti ton skaban moraalinen finaali, vaikka sattuisivat ennen finaalia kohtaamaankin.

Myös Ironisen nimi on pakko nostaa esiin, sillä kaveri ei ole SKR:ssä hävinnyt vielä kertaakaan, ja mielestäni oli vuoden 2013 moraalinen voittaja, vaikka finaalin hävisikin Ghettomasan mopoauto -kavereille.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi