Mullistaako tämä uusi soitin tavan soittaa musiikkia?

Instrument 1 herätti jättikiinnostuksen joukkorahoituspalvelussa.

Kuva: Instrument 1 / Kickstarter

Suomalainen joukkorahoitussaitti Mesenaatti kertoi eilen Facebook-statuksessaan, kuinka arviolta 90 prosenttia joukkorahoitusprojekteista saa rahoitusta alle 10 000 euroa. Sitten on se kymmenen prosenttia, joka kuuluu eliittiin, joka räjäyttää pankin. Pankinräjäyttäjiin kuuluu yhdysvaltalaisessa Kickstarter-palvelussa rahoitusta parhaillaan hakeva Artiphon Instrument 1.

Kyseessä on soitin, jollaisesta ei osattu vielä kymmenen vuotta sitten edes unelmoida. Virginia Techin tohtorioppilas, koko ikänsä musiikkia harrastanut Mike Butera kehitti Instrument 1:n, koska modernien soitinten joukosta ei löytynyt aidosti monikäyttöistä laitetta. Kun aiemmat digitaaliset soittimet ovat keskittyneet imitoimaan yhtä analogista soitinta kerralla, Instrument 1:tä voi soittaa esimerkiksi kitaran, kosketinten, basson, viulun tai rumpukoneen tavoin. iPhoneen, PC:hen, Maciin tai iPadiin yhdistettävä soitin on yhteensopiva satojen musaohjelmien kanssa.

Kuva: Instrument 1 / Kickstarter

Kuva: Instrument 1 / Kickstarter

Instrument 1, jonka nimikin viittaa uuteen aikaan musiikin tuotannossa, herätti jättikiinnostuksen Kickstarterissa. Kuudessa tunnissa tuli täyteen joukkorahoituksen tavoitteeksi asetettu 75 000 dollaria ja nyt, viikkoa myöhemmin, rahaa on kasassa jo yli puoli miljoonaa.

Multi-instrumentti vetoaa laajaan joukkoon muusikkoja ja sellaiseksi haaveilevia. Ensimmäisten kommenttien mukaan laitteen äänenlaatu on mainio ja sitä on miellyttävä soittaa. Suhteellisen pieneen tilaan on saatu mahdutettua innovatiiviset kytkimet, jotka tarjoavat laajan skaalan tapoja soittaa laitetta.

“Ihmisilla on tapana ajatella itseään kaksijakoisesti: muusikko tai ei, kitaristi tai ei. Itse en jaa tätä ajatustapaa. Mielestäni kyseessä on pikemminkin itseluottamukseen perustuva skaala, minkä mukaan ihmiset tarttuvat soittimeen ja nauttivat tuottamastaan äänestä”, Batera sanoo Mic-lehdelle.

Kuva: Instrument 1 / Kickstarter

Elviksen ja Instrument 1:n kotipaikan mukaan nimetyssä, hieman kalliimmassa versiossa, Nashville Editionissa on puinen pohja.
Elviksen ja Instrument 1:n kotipaikan mukaan nimetyssä, hieman kalliimmassa versiossa, Nashville Editionissa on puinen pohja. Kuva: Instrument 1 / Kickstarter

Kickstarter-sivullaan laitetta suunnitellut tiimi sanoo uskovansa, että kuka tahansa voi soittaa musiikkia ja että useimmat haluavat soittaa. Instrument 1, kuten Instagram valokuvissa, mahdollistaa sen, ettei aiempaa osaamista tarvita, jotta tuloksista voi nauttia.

Juuri tässä on Instrument 1:n vahvuus, mutta myös sen potentiaalinen heikko kohta. Helppous voi olla itsearvoista monille aloittelijoille, mutta jos Instrument 1 ei nouse musiikin vankkumattomien harrastajien suosioon, tulee siitä vain yksi lelu muiden joukossa. Parhaimmillaan laite valloittaa kaikkien sydämet ja ihmiset keksivät sen kautta täysin uusia tapoja tuottaa musiikkia.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi