Yksi otto, 10 minuuttia ja 100 suomalaista rokkibiisiä

Jauzan tuore video kuuluu huikeimpiin kunnianosoituksiin synttäreitään juhlivalle Suomelle.

Satavuotiaan Suomen juhlintaan mahtuu paljon väkisin väännettyä pakkopullaa, mutta myös yksittäisiä nerokkaita oivalluksia. Jälkimmäistä edustaa Jauza-bandin kunnianosoitus suomirokille.

Jauzan Suomirokkikoulu kunnioittaa sadan biisin potpurillaan suomalaista rokkia lähes kuudenkymmenen vuoden ajalta, Rock-Jerryn vuoden 1960 Party-biisistä Olavi Uusivirran viimevuotiseen Tanssi vaikka et osaa -hittiin. Koko kymmenminuuttinen komeus on otettu talteen yhdellä otolla ja video on tyylitelty aikakausien mukaisesti.

Jauzan Aapo Niininen, oliko vaikea opetella tuollainen kattaus biisejä ja saada ne hitsautumaan yhteen?

"Olihan se aika projekti! Otettiin alusta asti linjaus, että ulkomuistista vedetään. Ollaan toki soitettu tällä porukalla esim. Wedding Crashers, Kalevauva.fi ja Jauza -kokoonpanoilla iät ja ajat yhdessä, mutta kun on neljä jätkää ja sata biisinvaihdosta, niin kyllä se muutaman hikipisaran vaati saada yksi täysin eheä otto, jossa kukaan ei mokaa!”

“Muutamalla intensiivisellä yhteisellä treenikerralla otettiin homma haltuun, mutta itse sovitustyöhön ja ideointiin meni pidempi aika.”

Mitkä on omia suosikkeja biisivalikoimassa?

“No kyllä Kirka, Wigut, Eput ja J.Karjalainen on ainakin siellä top 7:ssa, jos jotain pitää valita! Paljon jäi tottakai bändejä pois, jotka olisi ansainneet olla mukana, 100 biisiä on yllättävän tiukka, vaikka kuulostaa paljolta.”

Videon läpikäyminen tarjoaa ahaa-elämyksiä suomalaisille ikään katsomatta. Se muistuttaa vanhoista klassikoista ja tuo kotimaisen musiikin historian muisteluun ryhtiä ja järjestystä.

Mukaan mahtuu muutama todella sulava vaihto, esimerkiksi kun CMX:n Ruoste (“Savu nuolee raunioita, tiedäthän miltä tuntuu”) vuodelta 1994 vaihtuu Apulannan Mitä Kuuluu -biisiksi (“Sä et tiedä, miltä musta tuntuu”) tai kun Moottoritie on kuuman rytmi toimii siltana Ratsian ja Hanoi Rocksin välillä.

Miksei jengi väsy rokkiin, vaikka se toistaa enemmän tai vähemmän samaa kaavaa vuodesta toiseen?

“Siinä on vaan mennyt se resepti kerralla oikein. Kun sähkökitara, basso ja rummut jytää kunnolla niin siinä on jotain alkukantaisen toimivaa, varsinkin livenä. Eihän jengi kyllästä Coca-Colaankaan! Koko ajan myös tulee uusia persoonallisia bändejä ja artisteja, ja se kiinnostaa jengiä. Ja kyllä se nykyäänkin vetoaa jengiin, että ihmiset soittaa oikeasti yhdessä soittimia bändinä.”

Jauzan suomirokkikoulun muodostavat Kimmo Numminen (Kalevauva.fi, Polar Motor), Oskari Halsti (Scandinavian Music Group, Wedding Crashers), Esa Pottonen (Wedding Crashers, The Slipovers) ja Aapo Niininen (Kalevauva.fi, Wedding Crashers). Jauza kiertää suomalaisissa kouluissa opettamassa bändisoittoa ja musahistoriaa.

1 kommentti

Siivouskomero

3.5.2017 10:06

Hieno homma,
ja todella toimii vaikka olishan niitä piisejä kuunnellut pidenpääkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi