Flow pitää tilansa Suvilahdessa – Kun Arctic Monkeys, Lauryn Hill ja kumppanit saapuvat tonteille, Kalasataman asukkaat väistävät syystäkin

Tänä vuonna Suvilahteen odotetaan 84 000 kävijää.

Kuva: Flow Festival / Jussi Hellsten

Flow Festivalin merkitys Helsingin kaupungille on valtava.

Vielä muutama vuosi sitten ihmeteltiin, mihin festari saadaan tungettua, kun Kalasatama rakennetaan tukkoon. Sittemmin keskustelu Flow’n sijainnista on hiljentynyt ja festari on ilmoittanut keskustelevansa Suvilahden alueen tulevaisuuden kehittämisestä yhdessä kaupungin kanssa ja kertonut myös, ettei esimerkiksi Malmin lentokenttä sovi heidän suunnitelmiinsa.

Kalasatamaan ison rahan asuntoihin vasta muuttamaan päässeet joutuivat närkästymään keskellä helteisintä kesää, kun postiluukusta kolahti tiedote, jonka mukaan Flow-festivaali sulkee peräti kolmeksi viikoksi kevyen liikenteen kulkuväylän Kalasatamasta Hakaniemen suuntaan. Tämän signaalin mukana Flow’ta ei olla ajamassa Suvilahdessa kaupungin toimesta kovinkaan ahtaalle, mutta yhteiselo uusien asukkaiden kanssa vaatii vielä hiomista.

Flow kasvaa vuosi vuodelta. Viime vuonna tehtiin 75 000 kävijän yleisöennätys ja tänä vuonna paikalle odotetaan 84 000 ihmistä. Liikevaihdolla mitattuna Flow on noin seitsemän miljoonan euron yritys. Viime vuonna talous luiskahti niukasti 29 000 euroa pakkaselle, kun parina aiempana vuonna voittoa on tullut satoja tuhansia. Hesarin jutussa Flow Festival Oy:tä pyörittävän perheyrityksen Suvi Kallio vyörytti syyn tappiosta viime vuoden Flow-lauantaihin osuneen Kiira-myrskyn syyksi. 

“Flow’n järjestäminen on paitsi kulttuuri­työtä myös kannattavaa liike­toimintaa. Viime vuosi myrskyineen oli poikkeus”, Kallio kertoi Hesarille.

Kallio sanoi vuonna 2015 Ylelle, että tulevaisuus Suvilahdessa on epävarma, sillä suunnitellun kaavan toteuttaminen ajaisi festarin liian ahtaalle. Sittemmin kaupunki on alkanut kunnostamaan Suvilahden ikonisia kaasukelloja ja pormestari Jan Vapaavuori on väläytellyt ajatusta Suvilahden alueen kehittämisestä "ympärivuotiseksi tapahtumapuistoksi". Suvilahden säilyttäminen kulttuuritoimijoiden käsissä sopii varmasti Flow'llekin, mutta ydinkysymys on, kuinka pitkään festarille pystytään takaamaan riittävän iso tontti.

Miljoonilla artisteja

Flow’n seitsemän miljoonan budjetista noin puolet menee artisteille. Sillä rahalla saa tänäkin vuonna täyden kattauksen musiikkia maailman huipulta. Isoimpien nimien, kuten tämän vuoden Kendrick Lamarin, Patti Smithin ja Arctic Monkeysin, haaliminen helpottuu, kun kaikki kolme ovat pääesiintyjinä myös norjalaisella Øyafestivalilla ja ruotsalaisella Way Out West-festivaalilla, jotka järjestetään samoihin aikoihin.

Muita Flow’n vetonauloja ovat tänä vuonna juuri uuden levyn julkaissut Lykke Li ja kesän ainoan Euroopan keikkansa Flow’ssa tekevä Ms. Lauryn Hill, Bonobo, Alma, St. Vincent, Mura Masa, Fleet Foxes, Charlotte Gainsbourg, Grizzly Bear, Jorja Smith ja Fever Ray

Flow Festival on tunnettu kansainvälisesti kovatasoisesta elektronisen musiikin tarjonnastaan, josta yleisö pääsee tänä vuonna nauttimaan esimerkiksi Resident Advisor Front Yard -piha-alueella ja Backyardilla. Konemusiikin eturivin artisteista nähdään muiden muassa Yaeji, Moodymann ja Helena Hauff. Myös Flow Festivalin kokeellisen musiikin kokonaisuus The Other Sound esittelee äärimmäisen kovatasoisen ohjelman. Lavalle astuvat esimerkiksi pianistivirtuoosi Terry Riley sekä elektronisen musiikin pioneerit Lena Platonos ja Suzanne Ciani. Kotimaisista huippunimistä Flow’ssa esiintyvät puolestaan Vesta, Paperi T, Pyhimys ja monta muuta.

Raflapuolella Flow’n tarjonta on tutusti pettämätön. Ruokaa tarjoilee yhteensä 40 huippuravintolaa ja painotus on tänä vuonna erityisesti kasvisruoassa ja ympäristöystävällisyydessä. Voit tutustua Flow’n ruokatarjontaan Cityn artikkelissa.

Flow Festival, Suvilahti 10.–12. elokuuta.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi