Hans Välimäki arvostelee hallitusta ravintola-alan kohtelusta: ”Arvet eivät ole vieläkään ummessa”

TableOnlinen uuden Pöytä kahdelle -podcastin ensimmäisessä jaksossa huippukokki sanoo ääneen sen, mistä moni alalla on ollut hiljaa.

Pöytä kahdelle -podcastin ensimmäinen vieras, huippukokki Hans Välimäki, pureutuu ravintolabisnekseen.
Pöytä kahdelle -podcastin ensimmäinen vieras, huippukokki Hans Välimäki, pureutuu ravintolabisnekseen.

Pöytävarauspalvelu TableOnline on lanseerannut uuden Pöytä kahdelle -podcastin, joka ei tyydy pintapuolisiin havaintoihin, vaan raapaisee pintaa syvemmältä ja kysyy, mitä ravintolamaailmassa todella tapahtuu.

Juontajana toimii suosikkiravintoloista Wellamo, 305, The Bull & The Firm sekä Esmes tuttu ravintoloitsija ja keittiömestari Dani Hänninen, joka suuntaa jokaisessa jaksossa tapaamaan alan huipputekijöitä ja syventymään yhden teeman ympärille.

Jaksoissa tullaan pureutumaan muun muassa siihen, miten influensserit vaikuttavat ravintoloiden menestykseen, mitä Michelin-tähden tavoittelu oikeasti vaatii ja millaisia tekoja ravintolat tekevät ilmaston ja ihmisten hyväksi.

Hans Välimäki avaa keskustelun rahasta

Ensimmäisen jakson vieraana on yksi Suomen arvostetuimpien ja tunnetuimpien huippukokkien joukkoon lukeutuva Hans Välimäki, jonka kanssa pureudutaan aiheeseen, mistä harvoin puhutaan ääneen: Onko ravintola-ala oikeasti bisnes vai pelkkää intohimoa? Ja ennen kaikkea, voiko sillä tienata?

Välimäki avaa keskustelussa omia kokemuksiaan alan taloudellisesta todellisuudesta, onnistumisista ja sudenkuopista sekä siitä, millaisia valintoja ja epävarmuuksia ravintola-alalla kohdataan päivittäin.

Hän kertoo myös olleensa pisteessä, jolloin oli lähellä luovuttaa. Keskustelu vie kuulijan takaisin korona-aikaan, jolloin ravintola-alaa koskettaneet rajoitukset ja päätökset mullistivat koko toimialan.

Hans Välimäki on avannut viisi ravintolaa viiden vuoden sisään Helsingin ydinkeskustaan.
Hans Välimäki on avannut viisi ravintolaa viiden vuoden sisään Helsingin ydinkeskustaan. Kuva: Jarno Jussila

“Ihmisiltä vietiin käytänössä oikeus tehdä työtään ja työntekijöiltä mahdollisuus harjoittaa ammattiaan, eivätkä nämä arvet ole vieläkään ummessa”, Välimäki kritisoi.

Välimäen mukaan koronatoimilla oli suora ja konkreettinen vaikutus ravintoloiden arkeen. Hänen mukaansa ensimmäinen tukipaketti ei riittänyt edes ravintolan sähkölaskuun.

“Oli olo, ettei meidän tekemisellä ollut arvoa. Että olimme vain 'cash cow', joka maksaa veroja.”

Jakson voi kuunnella kokonaan Spotifysta ja katsoa Youtubesta.