Kansallismuseo saa arvoisensa designmenun – Suunnittelussa mukana Michelin-kokki Sasu Laukkonen

Kansallismuseon nimikkomenussa maistuvat kotimaiset raaka-aineet. Vaikutteita on haettu suomalaisesta ruokaperinteestä.

Kansallismuseon nimikkomenussa maistuvat kotimaiset maut.
Kansallismuseon nimikkomenussa maistuvat kotimaiset maut.

Kansallismuseon uuden nimikkomenun on suunnitellut Michelin-tähdellä palkitun Oran ravintoloitsija Sasu Laukkonen yhdessä museon ravintoloitsijana toimivan Kanrestan keittiömestari Ahti Marttisen kanssa. Koska kyseessä on Kansallismuseon menu, pääosassa ovat luonnollisesti kotimaiset raaka-aineet ja kansallinen ruokaperinne.

Laukkonen tuntee suomalaiset raaka-aineet kuin omat taskunsa. Ravintola Orassa jopa 99 prosenttia raaka-aineista ovat kotimaisia.

“Suomalainen raaka-aine on niin ainutlaatuinen, ja on ollut tosi hienoa sovittaa sitä myös tänne. Jokainen kohde on kuitenkin uniikki, joten idea ei ole ollut monistaa mitään, vaan luoda tänne omanlaisensa menu. Suomalaista ruokaa ja suomalaisia makuja.”, Laukkonen kertoo Kansallismuseon uudesta menusta.

Inspiraatiota on haettu vanhoista keittokirjoista. Kokonaisuuden täydentävät keraamikko Saija Halkon muotoilemat tarjoiluastiat sekä Samujin suunnittelemat tekstiilit.

“Kansallismuseon keittiön kanssa olemme selailleet vanhoja kokkikirjoja ja miettineet, miten kansallistunne syntyy ruoan kautta, mikä on todella suomalaista ruokaa, ja mistä se on kotoisin”, Laukkonen sanoo.

"Meidän tehtävänä on täällä kertoa meidän menneisyydestä, tehdä se tässä ajassa ja tähdätä tulevaisuuteen. Me teimme tämän makupaletin menemällä ajassa taaksepäin hakemaan inspiraatioita jopa siltä ajalta, kun Kansallismuseo oli vasta 8-vuotias. Vanhin lähdeaineisto, mitä tässä käytettiin, oli vuonna 1927 painettu keittokirja”, Marttinen tarkentaa.

Nimikkomenua voi aluksi varata vain tilaisuuksiin Kansallismuseossa ja Hämeen linnassa, mutta konseptia on tarkoitus laajentaa myöhemmin myös museoiden ravintoloihin.

Marraskuussa Kansallismuseossa järjestetään kaksi pop up -illallista, joissa menua pääsee maistelemaan museon keskihallissa Akseli Gallen-Kallelan upeiden freskojen alla. Illallisen isännöi Sasu Laukkonen.

Kansallismuseon pop up -illalliset 1. ja 16. marraskuuta, Mannerheimintie 34.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi