Kävitkö sinäkin Carrolsissa ja Cantina Westissä? 12 ravintolalegendaa, jotka moni muistaa nuoruudestaan

Kokosimme yhteen vuosisadan vaihteessa kukoistaneita ravintoloita, jotka saattavat herättää monissa meistä muistoja - niin hyvässä kuin pahassa.

Kuva: Cantina West

Seuraavat 12 helsinkiläisravintolaa olivat aikansa klassikoita - montako muistat?

Cantina West

Helsingin vanhin tex mex -ravintola, vuodesta 1990 toiminut Cantina West jos mikä on legenda. Sen lisäksi, että ravintola raotti suomalaisille eksoottisten ruokalajien, kuten tacojen ja burritojen, saloja, sen erikoinen miljöö löi asiakkaat ällikällä.

Moni muistaa vielä tänäkin päivänä Cantina Westin väreja pursuilevan sisustuksen ja tequila-shotteja tuputtuvat tarjoilijat.

Cantina Westin irtaimisto huutokaupattiin.
Cantina Westin irtaimisto huutokaupattiin. Kuva: Cantina West

Helmikuussa 2021 Cantina Westin tilalla avautui uusi ravintola, Gillet Bistro & Bar.

LUE LISÄÄ: Kasarmikadun uudessa ravintola Gilletissä korostetaan helppoutta ja hyvää elämää - ja tarjotaan kaupungin parasta bouillabaissea

Copacabana

Helsingin ensimmäinen salsaravintola, kaupungin ainoa barbeque-mesta sekä Cityn Suuren Ravintola -äänestyksen voittaja vuosimallia 2000. Muun muassa näillä sanoilla voidaan kuvailla Yliopistonkadulla sijainnutta Copacabanaa, jossa tila ei heti loppunut kesken. Asiakaspaikkoja klubin puolelta löytyi peräti 500, ja ruokailijoitakin mahtui sisään kaksisataa.          

 Vuonna 2016 klubin tilalle avautui luolaravintola Caverna.

Omenapuu

Aku Ankan kanaa ja Muumimamman spagettia. Helsingin Makkaratalossa sijainnut Omenapuu on ravintola, joka saattaa nousta monille mieleen paikkana, jonne lähdettiin yhdessä perheen kanssa - löytyihän sieltä myös erillinen leikkipaikka lapsille.

Omenapuu tarjosi italialaisia ja kansainvälisiä herkkuja samalla paikalla aina vuoteen 2011, jolloin se joutui siirtymään kiinteistön remontin tieltä.

Planet Hollywood

Vuonna 1995 Mikonkadulle avautunut kansainvälinen Planet Hollywood oli aikansa ykkönen, jonka omistajiin kuului staroja aina Arnold Schwarzeneggeristä Sylvester Stalloneen. Näyttävän teemaravintolan ruokalista henki californian cuisinea ja juomalistan erikoisuuksia olivat talon omat cocktailit.

Planet Hollywood sijaitsi Mikonkadulla.
Planet Hollywood sijaitsi Mikonkadulla. Kuva: Timo Hämäläinen

Planet Holywoodin ilottelua ei kestänyt kuin muutaman vuoden, kunnes se hakeutui konkurssiin. Vuonna 2018 tiloihin avautui Hans Välimäen ja Arto Rastaan Penélope.

Baker´s

Jos Planet Hollywood ehti vaikuttaa Helsingissä vain muutaman vuoden, toisin oli Baker’sin kohdalla - tämä ravintola toimi Stockmannia vastapäätä vuosina 1915-2015, eli kevyet sata vuotta.

Baker’s koostui seitsemästä eri osiosta, johon kuului muun muassa pihviravintola, kahvila, baari ja yökerho, eli jokaiselle jotakin. Tässä paikassa olet siis hyvinkin saattanut viettää aikaa niin lapsena, nuorena kuin aikuisena.

Onnela

Ei löytynyt onnea Onnelasta - vai löytyikö? Sedu Koskisen perustama Onnela veti puoleensa nuoria juhlijoita 2000-luvun alussa; muistatko vielä tahmaiset lattiat ja suomipop-puolen? Kyllä, mutta onneksi aika on kullannut muistot.

Ravintola suljettiin vuonna 2013, ja tilalla on nykyisin kuntosali, jonka meininki on aika kaukana yökerhon kukoistusajoista.

Onnela tanssitti 2000-luvun alussa.
Onnela tanssitti 2000-luvun alussa. Kuva: Onnela

Helmi

Eerikinkadulle vuonna 1992 avattu Helmi oli täysin uudenlaista baarin- ja ravintolan yhdistävä paikka, joka tarjosi matalan kynnyksen lähteä nauttimaan rennosta tunnelmasta ja herkullisesta ruoasta. Ravintolan toinen perustaja on nykyisin lähes kaikille suomalaisille tuttu Jyrki Sukula. Helmi lopetti toimintansa monen harmiksi vuonna 2016.

Carrols

Oliko valintasi Arizona-ateria, Club-burger vai Iso-Carolina? 1970-luvulla Suomeen tullut Carrols mullisti aikoinaan monen suomalaisen elämän, ja moni suuntasi kauempaakin herkuttelemaan Helsingin ensimmäiseen Citykäytävässä sijainneeseen ravintolaan. Vuonna 2012 Carrolsit muuttuivat Hesburgereiksi, mutta Carrolsien muisto tulee elämään aina.

Lyon

Moni muistaa ihastuttavan Lyonin valkoisten pöytäliinojen paikkana, jossa ruoka oli aina enemmän kuin tikissä. Vuoden ravintolaksikin valittu Lyon on toiminut monelle nykyravintolalle suunnannäyttäjänä ja esikuvana.

Vuodesta 1996 Mannerheimintiellä toiminut Lyon sulki ovensa vuosi sitten helmikuussa ravintoloitsijan jäätyä ansaitulla eläkkeelle.

Lyon tarjoili ranskalaisen keittiön klassikoita.
Lyon tarjoili ranskalaisen keittiön klassikoita. Kuva: Lyon

Maithai

Maithai on paikka, jossa moni on taatusti maistanut elämänsä ensimmäisen kerran eksoottisia thaimaalaisia makuelämyksiä, jotka valmistuivat ravintolan toisen omistajan, Malee Lapveteläisen omien salaisten reseptien mukaan.

Tämä vuonna 1995 perustettu ravintola oli yksi Helsingin ensimmäisistä thaimaalaista ravintoloista, ja se ehti palvella uskollisesti asiakkaita 24 vuoden ajan, ennen kuin se sulki ovensa talousvaikeuksien vuoksi.

Maithai oli yksi Helsingin ensimmäisistä thaimaalaisista ravintoloista.
Maithai oli yksi Helsingin ensimmäisistä thaimaalaisista ravintoloista. Kuva: Hotelli- ja ravintolamuseo, Kuvaaja: Liisa Karvonen 2008

Papá Giovanni

Italialaisen keittiön erikoisuuksiin suomalaiset tutustuttanut Papá Giovanni on selvästi tehnyt suomalaisiin lähtemättömän vaikutuksen, sillä ravintolan käänteistä on ehditty kirjoittaa myös kirja. Vuosina 1996-2010 World Trade Centerissä toiminut ravintola tarjoili eksoottisista raaka-aineista valmistettuja herkkuja, kuten hummeria ja simpukoita. Ravintolan yhteydessä toimi myös baari ja juhlatila.

LUE LISÄÄ RAVINTOLAN UUSISTA KÄÄNTEISTÄ: Papá Giovanni tekee paluun kymmenen vuoden jälkeen - legendaarinen ravintola löytyy nyt Super-Prismasta!

Kynsilaukka

Helsingin Punavuoressa 27 vuotta toiminut ravintola Kynsilaukka lopetti toimintansa tammikuussa 2015, ja jätti monen kaupunkilaisen elämään tyhjiön. Tämä ravintola tuli monelle tunnetuksi kahdesta asiasta: valkosipulista ja siitä, että se oli auki vuoden jokaisena päivänä. Helsingin Sanomien artikkelissa ravintoloitsija muistelee, kuinka jouluna ravintolan ovi kävi tiuhaan - muualta kun ei alkoholia saanut.

Kynsilaukka tarjoili asiakkaille valkosipulisia herkkuja.
Kynsilaukka tarjoili asiakkaille valkosipulisia herkkuja. Kuva: Kynsilaukka

 

2 kommenttia

Mikä ihana tekosyy

23.11.2021 12:25

Erityisesti Carrols tuo hienoja muistoja 80-luvun alusta aina vuoteen 2012, jolloin viimeinenkin Carrols suljettiin. Myös City-lehti liittyy tähän. Vuosien ajan kävin hakemassa uuden City-lehden telineestä ja sitten Carrolsiin syömään. City-lehden printtiversio loppui samana vuonna kuin Carrols.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

SaraPepp

16.12.2021 00:52

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://SaraPeppus.goshrink.com

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi