Ravintolaäänestys 2000

Ja kaupungin paras ravintola on...

2353 ravintolaäänestäjää ei voi olla väärässä. Valta vaihtui kuudessa sarjassa yhdeksästä. Suurimmat voittajat olivat Copacabana ja Papa Giovanni. Mutta: lukijoilla on yhä purnattavaa.

Paras ravintola

1. Copacabana (-)
2. Kaarle XII (5.)
3. Papa Giovanni (1.)
4. Helsinki Club (-)
5. Sante Fé (3.)
6. Manala (-)
7. Amarillo (-)
8. Cantina West (2.)
9. Soup (-)
10. Highlight (-)

Menestyivät myös: Farouge, Kaivohuone, Zetor, 10 th Floor, Vespa, Elite, Memphis
Suurimmat putoajat (viime vuoden sija): Cantina West (2.) , Helmi (4.)
Yllättäjä: Manala.

Copacabana on ilmiö

Yliopistonkadulle lokakuussa avattu 600 asiakaspaikan Copacabana sai heti lähdössä poikkeuksellisen vyöryn julkisuutta: kaupungin ensimmäinen salsaravintola, kaupungin ainoa barbecue-ravintola, kaupungin ensimmäinen yöravintola, joka ei päästä ketään jonon ohi. Ja nyt tuli vyöry ääniä Cityn ravintolaäänestyksessä.

Jazz-ravintola Storyvillestä tutut yrittäjät Jorma, Tuula ja Tarja Railonkoski sekä Lennart Sukapää ovat vieneet Copacabanan Helsingin ravintolabisneksen huipulle parissa kuukaudessa. "Tarkoituksena oli antaa 35 markalla kuuden tunnin elämysmatka asiakkaalle", Sukapää kuvaa. Elämys rakentuu kolmelle tukijalalle: ruokaan (no, tämähän maksaa lisää), tasokkaisiin esiintyjiin ja latinomiljööseen. Ulkomaisten esiintyjien palkkiot katetaan Sukapään mukaan nippanappa 42 markan hintaisista pääsylipuista kertyvillä tuloilla.

Vaikka kellariin rakennetun ravintolan katto on matalalla, tunnelma on toden totta noussut korkealle. Viikonlopun öinä jonottaminen on ollut sääntö, koska pöydän varaaminen on mahdollista vain iltayhdeksään asti.
"65 prosenttia asiakkaista on naisia", väittää Sukapää. Saattaa pitää paikkansakin, koska Copacabana pärjäsi nimenomaan naisten äänillä. Ja nyt kun asia on julkinen, sukupuolisuhde tasoittuu varmasti.

Copacabanassa cocktailit maistuvat paremmin kuin monessa muussa suuressa ravintolassa. Se lämmittää isäntäväen mieltä.
Sukapään mukaan vilkkaimpina iltoina ravintola myy parituhatta drinkkiä, pääasiassa mojitoja, caipirinjoja ja margaritoja. Limettiä kuluu viikonlopussa 25 kiloa.
Copacabanan kehuttu, syrjäyttävä ilmastointijärjestelmä rakennettiin tupakkalakiin varautuen. Toistaiseksi se on ollut kiitosten arvoinen - latinojen tanssiminen ei ole kylmää touhua. Tosikoitos on edessä kuitenkin vasta ensin kesän helteisimpinä huviöinä.

Helmikuun lopussa Copacabana uusii ruokalistansa. Samalla starttaa churasko-varrasgrilli, jolla paistetaan mm. pieniä lintuja.

Copacabanan katutason täysin anniskeluoikeuksin varustettu 70 asiakaspaikan Café Ole myy tapaksia keskipäivästä aamuneljään. Talvipakkasilla se on myös jonottajalle lämmin lohtu matkalla latinokellariin.

Paras ruokaravintola

1. Papa Giovanni (1.)
2. Santa Fé (2.)
3. Cantina West (3.)

4. Namaskaar (-)
5. Soup (7.)
6. Omenapuu (4.)
7. Maithai (-)
8. Raffaello (6.)
9. Farouge (-)
10. Elite (-)

Menestyivät myös: Tapasta, Kynsilaukka, Himalaya, La Cabana, Kartano.

Kärki kesti

Status Quo. Edellisvuoden ykkönen, italialainen Papa Giovanni, kesti. Paalupaikka säilyi selvällä erolla texmex-ravintolohin Santa Fe:hen ja Cantina Westiin. Papa Giovannin johtaja Kalle Ruuskanen sanoo, että töitä menestyksen eteen painetaan hartiavoimin. Tammikuussa Papassa vieraili Italian presidentin hovikokki viikon ajan. Pian julkistettavalla uudella ruokalistalla italialaisen maestron kädenjälki näkyy mm. Rooman keittiön perinteisessä herkussa vasikanselyksissä sekä ananasjäätelössä, joka tarjotaan viinirypäleiden ja pistaasimanteleiden kera.

Papa Giovanni kiitelty keittiömestari on Matti Eskelinen, joka on viettänyt pitkän ajan Italiassa. Ravintolan viineille herui viime vuonna tunnustusta. Papa Giovannille myönnettiin vuoden viinilista -titteli. Viinilistan asiakasystävällinen ote on merkillepantavaa: viinit on ryhmitelty kevyistä täyteläisimpiin.

Papan asiakkaiden suosikkeja ovat antipastot ja äyriäisruuat. Toissa vuonna hankitusta suuresta hummerialtaasta asiakas voi yhä näyttää päivällisensä.
Papa Giovannin yläkerran pöydät on usein varattu pariksi päiväksi eteenpäin. Siitä huolimatta johtaja Ruuskanen lupaa, että joka päivä pöytä järjestyy viimeistään tunnin odotuksen jälkeen. "Sen verran asiakaskierto antaa aina myöten."

Papa Giovannin suosiota ei varmasti ainakaan vähentänyt se, että Etelärannan perinteikäs La Vista lopetti toimintansa viime vuonna. Ruuskasen mukaan La Vistasta on annettu ymmärtää, että kunnia lopusta kuuluu nimenomaan Papa Giovannille.

Myöhemmin keväällä Papa Giovannissa järjestetään Sardinian teemaviikko.

Sarjan yllättäjä oli upeiden keskustanäkymien ja muodikkaan ruuan Soup (Mannerheimintie). Kim Heiniön isännöimän paikan asiakkaista poikkeuksellisen suuri osa maksaa ateriansa firman kortilla.


Paras baari

1. Sling In (-)
2. Kurki Bar (3.)
3. Molly Malone´s (5.)
4. Memphis (Erottaja) (2.)
5. FiBa (1.)
6. Soda (9.)
7. Bar 9 (6.)
8. Soup (-)
9. SaunaBar (-)
10. Atelje Bar (-)

Uudet kasvot kärjessä

Jos saa ravintola-ammattilaiset omaan baariin, menestys tulee itsestään, väitetään. Entinen FiBan baarimikko Jasu Piasecki ja hänen yhtiökumppaninsa Kalle Alajoki (ex-Vanha) ovat saaneet sunnuntaiyön juhlaeläimet WTC Plazan drinkkibaariinsa Sling Iniin.

Mutta ei Sling Inin vetovoima perustu pelkkään muodikkuuteen. Se perustuu ammattitaitoon. Jasu on monesti palkittu baarimestari, drinkkikulttuurin moniottelija, joka on ehtinyt ystävineen tehdä jopa tuhannen kysymyksen coktailkulttuuria luotaavan seurapelin. Sling Inissä isäntien vahva harrastuneisuus näkyy mm. siinä, että asiakkaalla on käytössään tietokone, jonka tietokantaan on ajettu yli 800 drinkin ohjeet.

Sarjan kakkonen Kurki Bar on jo kolmatta vuotta kärjen tuntumassa. Viikonloppuisin Bulevardilla ollaan kuin sardiinit purkissa.


Paras bailauspaikka

1. Helsinki Club (2.)
2. Kaarle XII (1.)
3. Copacabana (-)

4. Manala (4.)
5. Amarillo (-)
6. Kerma (-)
7. Kaivohuone (3.)
8. Lost & Found (9.)
9. Fame (-)
10. Soda (10.)

Menestyivät myös: DTM, 10th Floor, Highlight, Hype Club, Premiere Nights.

Yö keskittyy Yliopistonkadulle

Helsingin huviyön kiehumispiste on tällä hetkellä Yliopistonkadulla: Helsinki Club, Amarillo ja Copacabana saavat viikonloppuiltoina oviensa taakse kymmenien metrien jonoja. Huviyön kolmion jokainen kulma tukee toista. Helsinki Clubilla on oma vip-kortiton vippijärjestelmänsä, mutta Copacabana ei päästä jonon ohi ketään - jos nyt syksyistä Whitney Houstonin yllätysvisiittiä ei lasketa. Tämä ovipolitiikka on kerännyt laajasti kiitosta, mutta epäilevät tuomaat uskovat, että yön "kovat kasvot" alkavat karttaa paikkaa, josta ei saa etuoikeuksia.

Voittaja Helsinki Club päihitti juuri remontoidun ikimenestyjä Kaarle XII:n vain muutamalla äänellä. Helsinki Clubin puolentoista vuoden takainen alku oli takkuinen, mutta pian suosio nousi pystyyn.

Suurista yöravintoloista juuri Hesarilla on nyt muodikkaimman paikan maine: kauneimmat ihmiset, paras musiikki.

Välillä yllätyksettömyyteen asti. Kun toppatakit ovat nyt muotia, ei Hesarin narikasta muita löydykään. Helsinki Clubin kävijäkuntaa kasvattaa myös se, että Clubilta voi aina siirtyä suoraan Memphisin suomipoppaavaan tunnelmaan.


Paras edullinen

1. Dick Tracy´s (1.)
2. Bar Tapasta (-)
3. Stadin Kebab (2.)

4. Chico´s (-)
5. Amarillo (-)
6. Iguana (6.)

Menestyivät myös: Hesburger, McDonald´s, Pizza Hut, Ale Pub, Pizzeria Dennis, Carrol´s.

Pastaa! Leikkeitä! Pihvejä!

Dick Tracy´s löi muutama vuosi sitten läpi reiluna lounaspaikkana. Nyt amerikkalaistyylinen diner myy enemmän päivällisiä kuin lounaita. Suosikit ovat silti säilyneet.

"Meillä syödään paljon näitä 70- ja 80-luvun klassikoita: lehtipihvejä, sipulipihvejä, wiener-leikkeitä ja tietysti pasta bolognesea", ravintolapäällikkö Carola Wikström-Oinonen listaa.

Dick Tracy´s kilpailee suurilla annoksilla (lounaat 40-48 mk, ala carte 49-149 mk), mutkattomalla ilmapiirillä ja nopealla palvelulla.

"Jos joku sanoo, että nyt on kiire leffaan, niin pyrimme valmistamaan aterian vielä tavallistakin nopeammin", Wikström-Oinonen lupaa siitä huolimatta, että kompaktissa keittiössä ei ole kuin kolme ihmistä kokkaamassa.

Vaikka Dick Tracy´s tunnetaankin lihoistaan, ruokalistalla on nyt yhä enemmän kasvisvaihtoehtoja, joita naisasiakkaat ovat vaatineet. Samalla friteerattujen ruokalajien määrää on vähennetty. Silti: kun monen muun sarjan voittaja ratkesi naisäänillä, Dick Tracy´siä äänestivät nimenomaan miehet.

Dick Tracy´sissa on juuri saatu viikon kestänyt remontti päätökseen. Pienen meikkauksen ja uudelleen järjestelyn jälkeen asiakaspaikkoja on 70, parikymmentä enemmän kuin aiemmin. Dick Tracy´sin konsepti on nyt niin hyvin testattu, että monistus alkaa: suunnitelmissa on uusien pisteiden avaaminen Espooseen ja Helsingin keskustan tuntumaan.

Ehdoton yllättäjä oli 40 asiakaspaikan muodikas Bar Tapasta (Uudenmaankatu) , joka pärjäsi hyvin taannoisessa Cityn lounastestissä.


Paras uusi

1. Copacabana
2. Amarillo
3. Sling In

4. Limon
5. Pääkonttori
6. Vespa

Menestyivät myös: Viva, Pulp, Wayne´s Coffee, Kuula

Kolme parasta uutta, Copacabana (paikasta on kerrottu enemmän Kaupungin Paras Ravintola -sarjan yhteydessä), Amarillo ja Sling In sijaitsevat kivenheiton päässä toisistaan. Kuunnellaanpa, mitä Amarillon ravintolapäällikkö Tage österlund pitää paikkansa vahvuutena?

"Sijaintia, sijaintia, sijaintia". Toki Lahdesta startanneen Amarillo-konseptin menestykseen on vaikuttanut moni muukin seikka. 700 asiakaspaikan ravintolan interiööri on miellyttävän selkeä kun sitä vertaa ennen paikalla sijainneen Planet Hollywoodin leffalavastukseen.

Amarillo tarjoaa päivällä keskihintaisia lounaita (35 mk-60 mk), yöllä kuhisee laaja yläbaari, jossa musiikki on harkitun mainstreamia.

Amarillon kyljessä katutasossa on Coffee House, josta voi amerikkalaiseen tapaan ostaa kahvinsa mukaan.


Paras henkilökunta

1. Papa Giovanni (3.)
2. Kaarle XII (1.)
3. Copacabana (-)

4. Santa Fé (4.)
5. Molly Malone´s (-)
6. Bar Tapasta (-)
7. Cantina West (2.)
8. Sling In (-)
9. Amarillo (-)
10. Mother (-)

Menestyivät myös: Lost & Found, Pääkonttori, Soup, Memphis (Erottaja), La Tour.

Työntekijä on kuningas

Italialaisravintola Papa Giovannin ravintolajohtaja Kalle Ruuskanen sanoo painokkaasti:

"Meillä pidetään henkilökunnasta. Niin kauan kuin henkilökunnalla on hauskaa, asiakkaalla on hauskaa."
Ihan pelkästä sanahelinästä ei ole kyse. Papa Giovannin 70 hengen henkilökuntaa hemmotellaan mm. urheiluetuuksilla ja hierojalla, joka käy ravintolassa kahdesti viikossa. Yhteishenkeä nostatetaan satunnaisilla seikkailumatkoilla. Viime syksynä työntekijät vietiin alokasleirille Helsingin edustalla sijaitsevaan saareen.

Henkilökunnan tuotetietoudesta pidetään huolta viini- ja ruokatenteillä, joita järjestetään joka toinen kuukausi. "Moni on hymähtänyt tavallemme, mutta työntekijät ovat pitäneet tenttejä haastavina."

Leikkiä tentit eivät ole, sillä läpi on päästävä. Parhaan tenttituloksen saanut sai viime kerralla pidennetyn viikonloppumatkan Italiaan, kuinkas muuten.

Osaavasta henkilökunnasta on kaupungissa kova kilpailu. Ruuskasen mukaan Papa menetti viime vuonna viisi työntekijää. Jotain kertoo se, että kolme heistä on jo palannut takaisin.

Papa Giovannin tarjoilijoista suurin osa on noin 25-vuotiaita naisia.
"Jos se minusta yhtään riippuu sama linja jatkuu", Ruuskanen lupaa.


Paras etninen

1. Namaskaar (1.)
2. Maithai (-)
3. Farouge (-)

4. Kabuki (5.)
5. Himalaya (2.)
6. Santa Fé (6.)

Menestyivät myös: Ryan Thai, Samrat, Cantina West, Maharaja

Intian buffetin voimalla

Intialainen Namaskaar valittiin jo neljännen kerran peräkkäin parhaaksi etniseksi ravintolaksi. Kymmenen vuotta toiminut ravintola on markkinointipäällikkö Rauno Rönnbergin mukaan saanut laajan kanta-asiakaskunnan.

"20-40-vuotiaat hyvinkoulutetut naiset ovat leimallisesti vakioasiakkaitamme."
Namaskaarin vetonaula on 95 markan hintainen päivittäin vaihtuva buffet-pöytä, jolle katetaan mm. neljää erilaista liha- ja kalaruokaa, inkiväärimarinoitua perunakukkakaalia, papulinssimuhennosta, sahramilla maustettua basmatiriisiä ja tandooriuunissa paistettua nan-leipää. Viineissä ravintola luottaa voimakkaisiin rypälelajikkeisiin cabernet´hen ja shiraziin. Jogurttipohjaista janojuomaa, lassia, ryystetään erityisesti kesällä.

Namaskaarin vahvuus on Pohjois-Intian Punjabin alueelta importeeratut neljä kokkia, joita aina silloin tällöin yritetään kosiskella kaupungin muiden intialaisravintoloiden keittiöihin.
Rönnbergin pelisilmä näkyy siinä, että hän on solminut Intia-keskuksen ja Suomen matkatoimiston kanssa yhteistyösopimuksen. Nämä suosittelevat Namaskaaria esimakumatkaksi ennen lentoa Intian lämpöön.

On vanhastaan tunnettu tosiasia, että HIFK:n kiekkolijat suosivat Namaskaaria. Nyt myös HJK:n futaajat ovat löytäneet ravintolan.
Namaskaar on auki arkisin iltakuudesta, viikonloppuisin kello 14 alkaen. Perjantai- ja lauantai-iltoina ei ilman pöytävarausta syömään mahdu.

Piskuinen, isäntäparinsa Malee ja Janne Lapveteläisen varassa toimiva thai-ravintola Maithai (Annankatu) pinnisti kakkoseksi. 22(!) asiakaspaikan Maithai on lounasaikoina tukossa kuin Turusen pyssy.


Paras kahvila

1. Café Esplanad (2.)
2. Café Strindberg (1.)
3. Wayne´s Coffee (-)

4. Café Engel (3.)
5. Ekberg (4.)
6. Modesty (-)

Menestyivät myös: Fazer, Café Panorama, Caffe Giovanni, Tin Tin Tango, Meteori Café.

"Klassikot" jyräsivät

Kahvilasarjassa odotettiin coffee shoppien rynnistystä. Toisin kävi. Arvostetut, ja jo hieman perinteikkäät kahvilat jyräsivät.

Voittajan, täysin savuttoman Café Esplanad, pullan tuoksu tyrmää pehmeästi keskellä päivää. Kapean, mutta pitkän kahvilan vitriinissä kaikki on suurta: korvapuusteista suklaalla kuorutettuihin rinkilöihin ja katkaravuilla ja muilla herkuilla täytettyihin voisarviin. Täysin anniskeluoikeuksin varustetussa kahvilassa saa konjakin kahvinsa kylkeen jos niin haluaa. Viinien ja kahvien hinnat on raapustettu liitutaululle. Vaikka huippusuosittu Café Esplanad on hieman rauhaton, se on myös kaupunkimaisen tunnelmallinen. Keskustan kahvilassa ei ajan pidäkään pysähtyä. Silmiinpistävää Café Esplalandin iltapäivässä on nuorten opiskelijoiden suuri edustus.

Kahteen kerrokseen laajennetun Café Strindbergin kakkossijassa ei ole mitään ihmeellistä, viime vuonna Strindberg oli ykkönen, toissa vuonna kakkonen. Kovat kahvilat sijaitsevat aina vaan Aleksilla.

Kaupungin parhaista muffinsseista tunnettu , Ruotsista Suomeen levittäytynyt coffee shop Wayne´s Coffee(Kaisaniemenkatu) oli ainoa, joka onnistui sotkemaan edes hieman kärjen järjestystä edellisvuosista. Se oli Modestyn (kolme toimipistettä) ohella ainoa coffee shop-kulttuurin täysverinen edustaja.


Tästä lukijat purnasivat

Edullisia keittolounaita keskustaan!
Lisää maalaisruokia!
Bailupaikat, yrittäkää erottua toisistanne!
Ei sisäänpääsymaksuja!
Enemmän vessoja!
Kaljan hinta alas!
Jokin tyylikäs vaihtoehto Kermalle!
Lisää hymyileviä baarimikkoja!
Kasvisruokia!
Karaokea keskustaan!
Olutvalikoimaa laajennettava!
Edullisia bileluolia ilman hienostelua!
Heavy-paikkoja!
Palvelevempia portsareita!
Ystävällisempiä portsareita!
Komeampia portsareita!
Naisportsareita!
Minne katosivat happy hourit?
Yön ykköspaikka puuttuu!
Konemusa kaivoon!
Lisää trance- ja tekno-henkisiä klubeja!
Kaikki kuppilat 04:ään auki!
Edullisia, mutta harkittuja menu-kokonaisuuksia lisää!
Opiskelijatuuraajat pois asiakaspalvelutehtävistä!
Viinien hintalaatusuhde mättää!
Yöruokapaikat puuttuvat edelleen!
Nelikymppisille yöpaikkoja!
Lisää homoklubeja!
Hinnat karkaavat!
Suomipoppia, suomipoppia!
Pientä purtavaa yöravintoloihin!
Lisää pieniä, intiimejä paikkoja, hintatasolla ei väliä!
Naisilta ikärajat pois!
Hiphop-paikka puuttuu edelleen!

1 kommentti

Ihmetys on suuri

11.12.2008 23:55

Ketkä ihmeen juntit Cityn ravintolaäänestyksiin oikein osallistuvat vuodesta toiseen!?! Papa Giovanni on yksi Helsingin tylsimmistä ja huonoimmista ravintoloista!

Kannattaisiko vaikka kokeilla Demoa, Carmaa, Atelje Finneä, Raku Ya:ta, Postresia, Sassoa, tai vaikka Ravintola Kuuta. Helsigistä kun löytyy ihan aikuisten oikeastikin hyviä ravintoloita.

Vaikea keksiä muuta järkiperäistä selitystä tulokselle, kuin että valtaosa äänestäjistä käy kerrran vuosikymmenessä ulkona syömässä. Viimeisen kerran tuli käytyä joskus 90-luvulla? Ja muita ravintoloita ei taida juurikaan olla testattu? PS. Mäccäriä ja Heseä ei lasketa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi