Naiskokkien kollektiivi kyllästyi vähättelyyn: “Jokainen meistä on tavannut tytöttelyä”

Tuore naiskokkien kollektiivi Antigone tekee pop up -debyyttinsä Turku Food & Wine festivaaleilla.

Anna Raiskila (vas.), Veera Valtonen, Simona Milazzo ja Laura Hansen haluavat tuoda naisten ammattitaitoa esiin positiivisessa hengessä.
Anna Raiskila (vas.), Veera Valtonen, Simona Milazzo ja Laura Hansen haluavat tuoda naisten ammattitaitoa esiin positiivisessa hengessä. Kuva: Antigone pop up

Nainen ammattikeittiössä on edelleen monille ihmetyksen aihe, sanoo Laura Hansen, yksi Antigonen perustajajäsenistä.

“Vaikka eletään 2010-lukua, ei vieläkään ole mikään normi, että keittiössä työskentelee myös naisia”, hän sanoo.

Hansen kertoo alalla työskentelevien naisten törmäävän edelleen vähättelyyn etenkin uransa alkuvaiheessa. Vasta uran edetessä ja verkostojen vahvistuessa suhtautuminen muuttuu positiivisempaan suuntaan.

“Kollegojen kanssa jutellessa on käynyt ilmi, että jokainen meistä on tavannut tytöttelyä ja tietynlaista vähättelyä.”

Vaikka tilanne on viime vuosina muuttunut parempaan suuntaan, Hansen haluaa tehdä asialle jotain. Hän perusti yhdessä kolmen kollegansa kanssa naiskokkien kollektiivin Antigonen, jonka pyrkimyksenä on tuoda esiin naisten ammattitaitoa positiivisessa hengessä.

“Haluamme kehittää naiskokkien verkostoa ja tuoda tietoisuutta siitä, että myös me mimmit ollaan aika kovia keittiöhommissa.”

Parhaillaan Ravintola Juuressa työskentelevän Hansenin lisäksi perustajajäseniä ovat SicaPellen keittiömestari Simona Milazzo, Kuurnan vuoropäällikkö Anna Raiskila sekä Ravintola Andrean keittiömestari Veera Valtonen.

Turku Food & Wine -festivaaleilla näytön paikka

Antigone astuu virallisesti päivänvaloon viikonloppuna Turku Food & Wine -festivaaleilla, jossa toteutetaan ryhmän ensimmäinen pop up -menu. Haaveissa on säännöllisin väliajoin toteutettava pop up -konsepti, jonka puitteissa naiset pääsisivät näyttämään kyntensä ilman ulkopuolisia rajoitteita.

“Tämä on meille sellainen leikkikenttä missä saamme kehittää omia ideoitamme ja fiilistellä tasan niitä juttuja mitä me halutaan ilman työpaikkojen sanelemia raameja.”

Turussa Antigonen menu koostuu kolmesta osasta. Tarjolla on tryffelileipiä, sisilialaisella ricottajuustolla ja tomaattivedellä höystetty munakoisoannos sekä lipstikkavaahtokarkkeja ja vadelmia.

Kun projekti on saatu polkaistua käyntiin, aika näyttää mihin suuntaan Antigone lähtee kehittymään. Toiveena on saada aikaan laaja verkosto, jossa naiset pääsevät sparraamaan toisiaan urallaan eteenpäin hyvässä hengessä. Samalla voi pitää myös hauskaa.

“Haluamme syödä hyvin, juoda viiniä ja samalla kehittää meidän alaa eteenpäin.”

Turku Food & Wine, 26.-28.8. Turku

1 kommentti

Retrokeittäjä

7.8.2018 14:43

Aika jännä. 25 vuotta keittiössä. enkä vielä ole mitään vähättelevää asennetta nähnyt kumpaakaan sukupuolta kohtaan. Huumori on kyllä usein ravintoloissa raakaa, mustaa, ja viiltävää muttei sillä mitään pahaa tarkoiteta. Leijujat ja nirppanokat pudotetaan nopeasti maan pinnalle.

Ainahan noissa poikkeuksia on, ja yksikin mätä omena pilaa helposti hengen. Mutta ei niitä ainakaan vanhemmissa ammattilaisissa paljon ole. Karsiutuvat yleensä aika äkkiä pois.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi