Yhteistyössä HOK-Elanto
Käsityöoluiden valtavassa viidakossa voi olla vaikea suunnistaa. Hyvinvarusteltujen olutravintoloiden ja ruokakauppojen hyllyillä pursuava valikoima vaikuttaa houkuttelevalta, mutta runsautensa vuoksi siitä on hankala saada otetta. 16.–22.10. vietettävä Finnish Craft Beer Revolution eli FCBR-olutviikko tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden ja puitteet tutustua suomalaisten pienpanimoiden mahtavaan meininkiin.
F.C.B.R. parittaa pienpanimot HOK-Elannon olutravintoloiden kanssa. Viikon mittaan 17 ravintolassa esittäytyy seitsemän suomalaista panimoa. Ohjelmassa on ohjattuja tastingeja edullisesti ja herkullisia oluita, joista useampia pääsee kokeilemaan helposti parin euron desinkokoisista laseista.
Poimimme olutasiantuntija Anikó Lehtisen kanssa kasan kiinnostavia oluita, joita F.C.B.R.-olutviikko pitää sisällään. Tarkemmat Anikón tärpit löytyy hänen asiantuntemusta pursuvasta blogistaan.
Stadin Panimo
Stadin Panimo on ansaitusti mukana olutviikoilla. Ølhus-ravintoloissa esittäytyvä paikallispanimo on kerännyt lukuisia palkintoja Helsinki Beer Festivaleilla ja Suomen Paras olut -kilpailuissa.
FCBR:ssä Stadin Panimo juoksuttaa yleisön huulille maailman ensi-iltaan ainutlaatuisena kertaeränä Buckwheat IPAn, jota on ollut panemassa BrewBakerin panimomestari Saksasta kansainvälisen olutvaihdon merkeissä.
Anikó Lehtinen nostaa omaksi kiinnostuksen kohteekseen Victrix Helsch Kölschin.
“Kiinnostava kölsh-tyylinen olut, joka on kuitenkin esikuvaansa humaloidumpi. Pidän erittäin paljon kölscheistä, joten odotan tätä innolla”, Anikó sanoo.
Pienpanimo Maistila
Kahden veljeksen kipparoima oululaispanimo luottaa käsityöolueen pohjoisella otteella. Anikón odotukset ovat korkealla Angleterressa ja Kitty’s Public Housessa maistille pääsevän panimon suhteen.
“En ole oikeastaan maistanut ikinä huonoa olutta oululaiselta Maistilan panimolta, joten odotan erikoisesti viikolla lanseerattavaa hapanolutta EK2.”
Saimaan Juomatehdas
Amsterdam- ja Rotterdam-oluthuoneissa maistellaan Saimaan Juomatehtaan osaamista. Saimaan rannoilla valmistuu kotimaisista raaka-aineista olutta yhden Suomen vanhimman pienpanimon toimesta. Saimaa on mukana neljällä oluellaan, mikä näistä kiinnostaa eniten`
“Siellä kutkuttelee Brewer´s Special Mullet Pilsner, koska hyvä pilsner on aina mukava juoda, enkä ole tätä vielä maistanut”, Anikó päättää.
Fat Lizard
Fat Lizard on äärimmäisen aktiivinen suomalaispanimo, joka lähtee mukaan tempauksiin ja järjestää niitä itse. Tästä esimerkkinä yhteistyö BrewDogin kanssa, kun Fat Lizard otti skottilaispanimon olutravintolan haltuun hetkellisesti. FCBR-olutviikoilla jenkkityylisiin oluisiin luottava espoolainen Fat Lizard esittäytyy William K:ssa.
“pääsin maistamaan Hop On IPA-uutuutta etukäteen. Oli hyvä, reippasti huomaloitu, jopa öljyisen katkera, mutta silti aika helpostijuotava IPA”, Anikó kertoo.
Plevna
Pienpanimo Plevna tekee omat täsmäpudotuksensa Helsinkiin. Tampereen ainoaksi aidoksi panimoravintolaksi kutsuttu Plevna ponnistaa kauniilta Finlaysonin seudulta, Finlaysonin entisestä kutomosalista. Tarjolla OPAa, pilsiä, vehnää ja stoutia.
“Plevnalta kiinnostaa Finlayson Art Ale, hedelmäinen olut, jossa on makua pehmentävää kauraa. Sitä ja muita Plevna-oluita saa Kuikasta, Joutsenesta ja Poseidonista.”
Nikko Brewing
Mäntyharjulainen Nilkko Brewing on tarjolla oluthuone Kaislassa.
“Nilkko Brewingiltä valitsin tärpiksi raparperilla maustettua Jumpy Vehnää, joka on tarjolla Kaislassa. Tapasin Nilkon oluentekijän Iiro Heikkilän ja hän kertoi, että oluessa käytetty raparperi on kotoisin hänen isoäitinsä pihalta. Liikkistä!”
Kanavan Panimo
Jo tänään tiistaina oman tastingin oluthuone Kaislassa järjestää Vääksystä Helsinkiin olutviikoille suunnannut Kanavan Panimo. Vääksystä tullaan innoissaan “katsomaan kaupungin valoja ja vaihtamaan ajatuksia oluesta”.
“Kaislasta löytyy myös minulle hieman tuntemattomampi Kanavan Panimo, jonka Kurki Vehnässä on sahtimallasta, sen aion ainakin maistaa”, Anikó tietää.
F.C.B.R. olutviikko 16.-22. lokakuuta HOK-Elannon olutravintoloissa.