Suomen ensimmäinen FoodHub rakentuu parhaillaan Uudellemaalle

Uuden lähiruokatoimintamallin kautta saat parhaat satokauden raaka-aineet suoraan tiloilta omaan keittiöön.

Herttoniemen jakelupiste.
Herttoniemen jakelupiste. Kuva: Uudenmaan ruoka

Uudellemaalle on parhaillaan rakentumassa Suomen ensimmäinen FoodHub-verkosto. Uudenmaan ruoka -FoodHub tuo ulkomailla toimivan FoodHubin, sekä muiden markkinoilla olevien mallien kuten REKO-toiminnan ja ruuan verkkokauppojen tavoin kuluttajat lähemmäksi ruuan tuottajia. Tämä mahdollistaa ruuan ostamisen suoraan tiloilta ilman välikäsiä.

FoodHub kerää paikalliset ruuan tuottajat yhteen kuluttajien saataville siten, että tuotteet voidaan tilata jakelupisteeseen, josta ne voi hakea itselleen sopivaan aikaan. Foodhub-malli toimii niin, että kuluttaja tekee valitsemistaan tuotteista sopimuksen koko satokaudeksi.

"Projekti sai alkunsa jo muutama vuosi sitten. Olimme miettineet, miten ruuan tuottajien asemaa saisi kestävämmäksi ja kuinka paikallisille asukkaille saataisiin hyviä raaka-aineita paikallisilta toimijoilta", kertoo Herttoniemen ruokaosuuskunnan ja FoodHubin toiminnan yhtenä isähahmona toimiva Olli Repo.

"Minä olen kaupunkilaisten oman pellon ja ruokaosuuskunnan kautta tutustunut csa-malleihin, joka tarkoittaa siis kumppanuusmaataloutta, jossa kuluttajat ja viljelijät ovat tehneet satokaudesta suoria sopimuksia. Siinä jaetaan maanviljelyn riskejä ja eletään satokautta yhdessä viljelyn kanssa", Repo jatkaa.

Toisena isähahmona toiminnalle on ruotsinkielisestä tuottajajärjestöstä SLC:stä asiamies Rikard Korkman, joka on luonut Espoossa sijaitsevalleen tilalleen uudenlaisen kumppanuusmallin, jossa asiakkaat saavat ostaa tilalla kasvavan omenapuun ja saada sen sadon.

"Nyt halutaan luoda oikeasti viljelijöille ja ruuan tuottajille uusi malli, joka perustuu sopimuksiin", Repo julistaa.

Mukana on nyt kymmenen tuottajaa ja 50 kuluttajaperhettä. Pilottiversio toiminnasta on saatu käynnistettyä ja myynti tapahtuu Holvi-sivujen kautta. Toiminta kehittyy vielä kuluttajien ja tuottajien kokemusten mukaan. Mikäli toimiva ja vilkas verkosto saadaan luotua, kuluttajat ja tuottajat voivat luoda yhteisen yrityksen toiminnan pyörittämiselle.

Uutta mallia kehutaan toimivammaksi kuin REKO-toimintaa.

”Reko-jakelut ovat tuottajan kannalta stressaavia ja aikaavieviä. Foodhub-toiminta tarkoittaa sitä, että vien tuotteen silloin, kun se minulle sopii ja kuluttaja hakee sen silloin, kun hänelle sopii. Ja sitä kautta saan tuotteelle oikean hinnan", kertoo loviisalaisen Malgårdin luomuviljatilan isäntä Henrik Cruez Maaseudun Tulevaisuus -lehden artikkelissa.

FoodHub antaa pienille tiloille mahdollisuuden laajentua ja kuluttajile hienon väylän tukea kotimaista maataloutta. Mukaan toivotaan kuluttajien lisäksi isoja toimijoita, kuten kouluja ja ruokaloita. Uusia tuottajia haetaan mukaan tukemaan tarjonnan monipuolisuutta. Tällä hetkellä Hubin kautta on tarjolla muun muassa hunajaa, maissia, omenoita, luomujauhot ja -hiutaleet sekä luomuvalkosipulia.

Jakelupisteistä on toistaiseksi vain yksi ja se sijaitsee Herttoniemessä. Kaikki mukana olevat tilat ovat näkyvillä Google Mapsissa.

Toiminnan edistymistä ja tilojen esittelyjä voi seurata Uudenmaan ruoka -FoodHubin Facebook-sivuilla.

Rikard Korkman omenatilallaan Espoossa.
Rikard Korkman omenatilallaan Espoossa. Kuva: Uudenmaan ruoka

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi