Suositun vantaalaiskahvilan vuokrasopimus irtisanottiin yllättäen - kaupungin päätöstä arvostellaan kovin sanoin: “Käsittämätöntä toimintaa!”

Suositun vantaalaiskahvilan yrittäjän kohtelu on johtanut kansalaisadressin avaamiseen.

Kuva: Ruuna Cafe

Vantaan kaupunki on irtisanonut Vantaan Håkansbölen kartanolla sijaitsevan pehtoorin talon vuokrasopimuksen ilman neuvotteluita, tilassa toiminut suosittu kahvila ja sisustuspuoti Ruuna Cafe & Store Oy tiedottaa. Vuokrasopimus päättyy yksipuolisella ilmoituksella 31.3.2021.

Kahvila loi asiakaskunnan tyhjästä

Kahvilan tarina sai alkunsa vuonna 2018, jolloin se voitti kahvilakonseptia Vantaan kaupungin omistamaan kiinteistöön etsineen tarjouskilpailun. Koska kiinteistössä ei ollut aiemmin ollut yritystoimintaa, yrityksen oli löydettävä alueelle uusia kävijöitä ja luotava käyttäjäkunta tyhjästä. Tässä tavoitteessa Ruuna Cafe & Store on onnistunut viimeisen kolmen vuoden aikana erinomaisesti.

Kahvila-puoti on onnistunut kasvattamaan tasaisesti asiakaskuntaansa, ja kahvilan korvapuusteista on tullut huippusuosittuja - joidenkin mukaan maailman parhaita.

Suursuosioon nousseen kahvilan taru on nyt kuitenkin saamassa ikävän lopun. Ruuna Cafe & Store tiedottaa Vantaan kaupungin irtisanoneen toistaiseksi voimassa olevan vuokrapsopimuksen yksipuolisesti ja alkavansa etsiä uutta yrittäjää kahvilatoiminnan pyörittämiseen.

Vantaan kaupunki ei suostu neuvotteluihin

Ruuna Cafe & Storen toiminnan yllättävä loppuminen vaikuttaa viiden henkilön työhön, joista kaksi täyspäiväistä työntekijää jää kokonaan työttömäksi. Erittäin ikävän asiasta tekee yrittäjän mukaan se, että haastavasta koronavuodesta huolimatta yritys on onnistunut sopeutumaan tilanteeseen ja saamaan tomintansa kannattavaksi. Lisäksi kaupunki on koko ajan antanut ymmärtää, että suunnitteilla olevan remontin jälkeen Ruuna saa tilat takaisin käyttöönsä - he ovat pyytäneet yritykseltä jopa suunnitteluapua tilan järjestelyihin liittyen.

“Uudelle yrittäjälle siirtyy kaikki alueen eteen tekemämme työ sekä liiketoimintamme eteen tehty miltei kolmen vuoden panostus. Vantaan kaupunki ei ole valmis neuvottelemaan asiasta eikä maksamaan korvausta yrittäjälle”, yritys tiedottaa.

Kuva: Ruuna Cafe

Irtisanomiseen ei liity sopimusrikkomusta tai vastaavaa vuokralaisen toimesta. Yrittäjä Taina Anttilan mukaan Vantaan kaupungin toimitilapäällikkö ei ole vastannut yrittäjän soittopyyntöihin tai sähköposteihin asiaan liittyen.

“Katsomme Vantaan kaupungin toimineen tässä asiassa erittäin vastuuttomasti ja johtaen yrittäjää harhaan tarjotessaan tilaa vuokralle vuonna 2018 ja yllättäen katkaisten vuokrasopimuksen. Vantaan kaupungin tulisi tukea vantaalaisten yrittäjien toimintaa ja varsinkin ravitsemusalan yrityksiä, jotka ovat kärsineet koronan tuomista rajoituksista”, yrittäjä kertoo ja lisää, että heidän maksettavakseen jää kaiken lisäksi toiminnan aloittamisesta aiheutuneet kymmenien tuhansien eurojen kulut.

Kohu poiki adressin

Uutinen suositun kahvilan loppumisesta on herättänyt tunteita myös sosiaalisessa mediassa, jossa Vantaan kaupungin toimintaa puidaan kovin sanoin.

“Todella vastuuntunnotonta toimintaa Vantaan kaupungilta tällaisena aikana, jolloin kaikille pienemmille yrityksille tulisi tarjota tukea eikä käydä tuhoamaan jo aikaansaatua toimintaa ja sijoituksia”, eräs Facebook-käyttäjä toteaa.

"Niin käsittämätöntä toimintaa ettei voi käsittää", toisessa kommentissa todetaan.

Kaupunkiryhmässä käydyn keskustelun tuloksena Ruuna Cafe & Storen puolesta on perustettu adressi, joka vaatii kaupunkia kumoamaan perusteettoman irtisanomisen. Adressi on skerännyt jo satoja allekirjoituksia muutaman tunnin aikana.

Nähtäväksi jää, saako adressi tai irtisanomisen aiheuttama kohu kaupunkia vastaamaan syytöksiin.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi