Tältä maistuu ruoan tulevaisuus – keittiörobotteja, solukasvatusta, avaruusruokaa

Mitä jos poimisitkin ruokasi lähipuistosta tai kasvattaisit sen omassa keittiössäsi?

Kuva: koya979/Fotolia

Ruokaan ja teknologiaan keskittyvässä Slushin ennakkotapahtuma Tonic17:ssa puhuttiin viime viikolla kestävämmästä ruokatulevaisuudesta. Tapahtumassa maalailtiin maailmaa, jossa innovaatiot ja moderni teknologia ovat osa ruoan kasvatusta, valmistusta ja kulutusta. Tällaisia asioita saattaa tulevaisuudessa olla kaupungeissamme, keittiöissämme ja lautasillamme:

Keittiörobotti

Meillä on jo jääkaappi, joka ilmoittaa, kun maito on loppu, ja uuni, joka puhdistaa itsensä ja jonka voi panna etänä lämpenemään. Mutta Moley Robotics on kehitellyt keittiön, joka voi kokata puolestasi. Robottikeittiö, joka on käytännössä pari robottikäsiä keittiössä, tarkkailee kokkaajan toimia keittiössä, ja oppii valmistamaan erilaisia aterioita perheen tarkoin varjeltujen reseptien mukaisesti hänen puolestaan. Kuluttajaversio robotista tullee markkinoille jo ensi vuonna, mutta hintalappu lienee melkoinen.

Soluviljely

VTT:llä on kehitetty laite, jossa voi kasvattaa ruokaa itse kasvien kantasoluista. Laitteen prototyyppi oli Slushissa nähtävillä, mutta tulevaisuudessa sellainen voi olla jokaisen kotikeittiössä jossakin tehosekoittimen, vissykoneen ja mehustimen välissä. Jos kaikilla olisi sellainen vehje kotonaan, voisimme sekoittaa puuromme sekaan aamuisin itse kasvatettuja, puhtaita marjasoluja maantieteellisestä sijainnistamme ja sääoloista huolimatta.

Kaupunkisuunnittelu ja palvelut

Osa meistä tilaa jo nyt ainakin muutaman aterian viikossa suoraan kotiin, käyttämättä kauppaa tai omaa keittiötä lainkaan. Kun suurkaupungit kasvavat entisestään ja asuntoihin tarvitaan elintilaa, mitä jos kämpissä ei olisikaan ollenkaan keittiötiloja? Talossa voisi toimia ravintola, ja terveelliset vihannekset voisi poimia lähipuistosta, jossa toimisi kukkapuutarhan sijaan vihannespuutarha.

Avaruusruoka

Avaruudesta on otettu mallia aiemminkin. Energia- ja proteiinipatukat sekä pakastekuivatut tuotteet ovat olleet jo pitkään astronauteille tuttuja, ja vasta viime vuosina ne ovat rantautuneet tavallisten pulliaisten ruokakauppoihin. Suomalainen avaruusmediayritys Space Nation tutkii, onko avaruudessa käyneiden siementen kasvulla eroa tavallisiin siemeniin – tulevaisuudessa ruokamme kasvatetaan kenties sukkuloissa tai ainakin niiden kautta käyneillä siemenillä.

Uusiutuvat ruokainnovaatiot

Nyhtökaura on suomalainen ylpeys, lihankorvikkeiden kotimainen helmi, jollaisia maailmaan tarvitaan luonnollisesti enemmän. Ruokatuotanto on ihmiskunnan paras mahdollisuus taistella ilmastonmuutosta vastaan: sekä viljely että kasvatus, ja etenkin ruoan hävikki kuormittavat kaikki ympäristöä. Nyhtis, härkis ja kukkakaalipizza ovat vain alkua: kasvipohjaisten raaka-aineiden määrä lautasillamme tulee takuulla lisääntymään tulevaisuudessa.

Lue myös –  Huippuravintola Nomassa työskentelevä Toni Toivanen: "Fine dining on huono bisnes"

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi