Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa: Näiden paikkojen pöytävarauskalenterit käyvät nyt kuumina

Viisi Tähteä on jälleen listannut Suomen 50 parasta ravintolaa. Niistä 18 löytyy TableOnlinesta.

Ravintolamedia Viisi Tähteä on jälleen julkaissut perinteisen Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -äänestyksen tulokset. Vuosittain kovasti odotettu äänestys järjestettiin nyt 14. kerran, ja ravintola- ja ruoka-alan ammattilaisista ja vaikuttajista koostuneita äänestäjiä oli tänä vuonna lähes 400.

Kaikki listalle mukaan päässeet ravintolat pääset katsomaan täältä. Parhaiden ravintoloiden lisäksi Messukeskuksessa järjestetyssä tilaisuudessa palkittiin eri alakategorioita, joita olivat mm. paras ruoka, paras viiniravintola sekä paras innovatiivinen ja paras klassinen ravintola.

Lisäksi Ammattilaisten ammattilainen -tittelillä palkittiin kovan luokan huippuosaaja ja ravintoloitsija Tommi Tuominen.

Tommi Tuominen äänestettiin Ammattilaisten ammattilaiseksi.
Tommi Tuominen äänestettiin Ammattilaisten ammattilaiseksi. Kuva: Heikki Kähkönen

Listalla peräti 18 TableOnline-ravintolaa

Suomen 50 Parasta Ravintolaa 2022 -listalta löytyy jälleen kerran suuri joukko pöytävarauspalvelu TableOnlinen ravintoloita. Seuraavat ravintolat kannattaa pitää mielissä niitä hetkiä varten, kun etsit erinomaista ruokaa tarjoavia ravintoloita, jotka ovat onnistuneet vakuutttamaan toiminnallaan ravintola-alan ammattilaisetkin.

Sijalla 2: BasBas, Helsinki

Tämän ravintolan hyvä sijoitus ei taatusti tullut kenellekään yllätyksenä! Sekä asiakkaiden että ammattilaisten arvostusta nauttivan ravintolan suosio perustuu lämpimän bistrotunnelman lisäksi rentoon ja laadukkaaseen asiakaspalveluun, joka kulkee käsi kädessä herkullisen ruoan kanssa.

BasBas on elämys, joka kannattaa ehdottomasti kokea itse - jos vain onnistut nappaamaan pöydän! Vuodesta 2014 saakka suursuosiota nauttinut ravintola on edelleen niin suosittu, että pöytää pitää olla varaamassa heti eikä melkein uuden varauskalenterislotin avauduttua.

BasBasin listalla on yksinkertaisia, raaka-ainelähtöisiä bistroannoksia.
BasBasin listalla on yksinkertaisia, raaka-ainelähtöisiä bistroannoksia.

Sijalla 4: Alexanderplats

Parhaista raaka-aineista valmistettuja eurooppalaisia klassikko-annoksia, jotka eivät kaipaa turhia koristeluja. Kaikkea tätä on selkeästä tyylistä kiinnipitävä Alexanderplats, joka on pitää ovensa avoinna viikon jokaisena päivänä lounaasta iltamyöhään saakka.

Mutkattoman elegantti Alexanderplats on ravintoloitsijoiden, Alexander Gullichsenin ja Sampo Kanteleen, taidonnäyte.

Sijalla 5: Grön, Helsinki

Suomen 50 parasta ravintolaa -listauksessa peräkkäisinä vuosina 2018 ja 2019 sijalle yksi äänestetty Grön on ravintola, jonka taika ei ota hiipuakseen. Tässä ravintolassa pääset nauttimaan sesonkeihin, villituotteisiin ja luomuun perustuvasta ruoasta, joka tarjoillaan rennolla, mutta asiantuntevalla otteella.

Lisäksi Grön on onnistunut pitämään Michelin-tähden vuodesta 2018 saakka.

LUE LISÄÄ GRÖNISTÄ: 10 pointtia, jotka tekevät Grönistä yhden Suomen menestyneimmistä - ja herkullisimmista ravintoloista

Sijalla 6: Bistro Bardot, Helsinki

Ranskalaiseen keittiöön perustava bistro-brasserie Bardot on onnistunut lyömään lyhyesssä ajassa itsensä läpi yhtenä Helsingin himotuimpana ravintolana.

Kerta toisensa jälkeen nälkäiset asiakkaat palaavat tähän huippukokkien, Arto Rastaan ja Hans Välimäen, ravintolaan nauttimaan sesonkeja mukailevia, laadukkaista raaka-aineista valmistettuja ruokia.

Sesonkeja mukailevan keittiön sydän on raw-baarin merenelävät.
Sesonkeja mukailevan keittiön sydän on raw-baarin merenelävät.

Sijalla 7: Vinkkeli, Helsinki

Ruoka- ja viiniravintola Vinkkelin suosio perustuu sen rehtiin, kodikkaaseen ja mutkattomaan tunnelmaan - ravintolaan voi poiketa niin pikaiselle lounaalle kuin illalliselle pitkän kaavan mukaan. Asiakkaiden lautasille valmistetaan maailman keittiöiden klassikkoannoksia ja laseihin kaadetaan sommelierien ammattitaidolla valitsemia viinejä.

Huippuluokan palvelu ja valkoiset pöytäliinat nostavat ruokailuelämyksen aivan uudelle tasolle!

Vinkkeli-nimi viittaa liiketilan sijaintiin Kaartinkaupunginosan historiallisessa kulmakiinteistössä.
Vinkkeli-nimi viittaa liiketilan sijaintiin Kaartinkaupunginosan historiallisessa kulmakiinteistössä.

Sijalla 8: Kaskis, Turku

Turkulaista osaamista edustaa vuonna 2014 perustettu Kaskis, jonka ruokalista nojaa vahvasti sesonkiajatteluun, lähiruokaan ja kasviksiin. Vastuullisuus onkin vahva osa Kaskiksen identiteettia, ja esimerkiksi monet menusta löytyvät raaka-aineet ovat ravintoloitsijoiden, Erik Mansikan ja Simo Raision, luonnosta itse keräämiä.

Sijalla 14: Demo, Helsinki

Michelin-tähdillä palkittu Demo on lähes 20 vuoden ajan Helsingin ravintolakentällä toiminut klassikko, jonka laatu on ja pysyy. Ravintola tarjoilee päivittäin vaihtuvaa viiden tai seitsemän ruokalajin menua, joka tarjoillaan asiakkaille huolella valittujen juomien ja persoonallisen palvelun siivittämänä.

Demo palkittiin vuonna 2007 Michelin-tähdellä, ja tähti on koristanut ravintolan ovea näihin päiviin saakka.

Varaa pöytä

Sijalla 17: Bona Fide

Menestyksekkäistä pop up -ravintolosta ponnistanut Bona Fide on uuden aallon kortteliravintola, joka tarjoilee matalan kynnyksen herkkuja kruunuhakalaisessa ravintolatilassa. Nuoret tekijät ovat onnistuneet nostamaan ravintolan lyhyessä ajassa koko kaupungin huulille.

Bona Fiden ruokalista rakentuu neljän ruokalajin, raaka-aineiden saatavuuden mukaan muokkautuvan Menu Bona Fiden ympärille.

Sijalla 18: Mami, Turku

Palan Keski-Eurooppalaista tunnelmaa Turkuun tuo kortteliravintola Mami, joka tunnetaan etenkin laadukkaasta ruoasta ja rennosta palvelusta. Mami on takuuvarma luottoravintola, johon hyvän ruoan ystävät palaavat kerta toisensa jälkeen

Demo on tarjoillut unohtumattomia annoksiaan jo vuodesta 2003.
Demo on tarjoillut unohtumattomia annoksiaan jo vuodesta 2003.

Sijalla 21: C, Tampere

Erinomaisia viinin ja ruoan yhdistelmiä tarjoilee tamperelainen C, jonka kulmakiviä ovat ekologisuus, eettisyys, luomu ja biodynaaminen tuotanto.

Ravintola C:n voidaan sanoa olevan todellinen lähiruokaravintola, sillä suolaa lukuun ottamatta kaikki käytetyt raaka-aineet ovat suomalaisia, lähialueiden tuottajilta hankittuja. Myös kaikki viinat sekä alkoholittomat juomat ovat kotimaisia.

Sijalla 28: Kakolanruusu, Turku

Ravintola Kaskiksen kanssa yhteistyössä toimiva Kakolanruusu on yksi Turun puhutuimmista ravintoloista - eikä suotta! Ravintolan ruokalista perustuu sesonkeihin, käsityöhön ja avotulella valmistamiseen.

Mahtavan ruoan lisäksi Kakolanruusuun kannattaa lähteä maistelemaan paikan omia, Kakola Brewing Companyn, oluita. Ne toimivat niin ruoan kanssa kuin ihan sellaisenaankin.

Kakolanruusu sijaitsee vanhassa Kakolan vankilan yösellissä.
Kakolanruusu sijaitsee vanhassa Kakolan vankilan yösellissä.

Sijalla 30: Wino, Helsinki

Karhupuiston kupeessa sijaitseva Wino on ravintola ja alkuviinibaari, jonka rento ja konstailematon asenne kulkevat käsi kädessä ainutlaatuisen viinivalikoiman sekä fine dining –tasoisen bistroruoan kanssa.

Tänne voit poiketa niin lasilliselle kuin pitkälle illalliselle - sinä päätät!

Varaa pöytä

Sijalla 31: Wellamo, Helsinki

Huippuravintoloitsijoiden syksyllä haltuunsa ottama klassikkoravintola Wellamo keskittyy suuriin makuihin, herkullisiin viineihin ja cocktaileihin sekä kodikkaan rentoon tunnelmaan. Keittiö tuo pöytään unohtumattomia makuja niin yksittäisten ala carte -annosten kuin neljän ruokalajin menun muodossa.

LUE MYÖS: Ikoninen klassikkoravintola siirtyi uusiin käsiin! Wellamon tarina vakuutti ravintoloitsijat: "Se kolahti aika lailla heti"

Persoonallisen ruoan lisäksi Wellamon puolesta puhuvat upeat cocktailit ja lämmin tunnelma, joka saa haaveilemaan tähän ravintolaan paluusta yhä uudelleen ja uudelleen.

Uudistettu Wellamo hurmaa niin ruoalla kuin tunnelmallaan.
Uudistettu Wellamo hurmaa niin ruoalla kuin tunnelmallaan.

Sijalla 33: Bistro o Mat, Espoo

Pohjoismaisen ja ranskalaisen keittiön perinteisiä valmistustapoja kunnioittavaa ruokaa tarjoava Bistro O Mat on todellinen helmi Tapiolassa, kauppakeskus Ainoan sydämessä.

Kotimaisten tuottajien puhtaat raaka-aineet ja luomutuotteet näkyvät tässä ravintolassa niin lautasilla kuin laseissa. Perinteinen ranskalainen ja urbaani pohjoismainen keittiö yhdistyvät tBistro o Matissa tavalla, joka houkuttelee herkuttelemaan vähän kauempaakin.

Varaa pöytä

Sijalla 37: The Bull & The Firm

The Bull & The Firm on paikan omien sanojensa mukaan baari, josta saa kaikkea. Etsitpä sitten rakkaudella valmistettua ruokaa, huippucocktaileja tai huolella valittuja viinejä, tästä ainutlaatuisen konseptin omaavasta ravintolasta löydät etsimäsi.

Jos et vielä ole vieraillut tässä paikassa, asia kannattaa korjata pikimmiten - ja tehdä se vielä avoimin mielin.

The Bull & The Firm on rento illanviettopaikka Kurvin ytimessä.
The Bull & The Firm on rento illanviettopaikka Kurvin ytimessä.

Sijalla 40: Gastro Cafe Kallio, Helsinki

"Elämä on lyhyt: Syö ja juo vain hyvää!" Tämä on ravintola-mikroleipomo Gastro Cafe Kallion motto, ja tottahan se on. Mottonsa mukaisesti ravintola tarjoaa piateetillä tehtyä ruokaa, kuten talon kuuluisaa hapanjuurileipää ja rouhealla otteella valmistettuja pienempiä ja suurempia annoksia.

Viikonloppuisin tässä ravintolassa nautitaan suositun All Day Breakfastin aamiaisherkuista.

Sijalla 47: VÅR, Porvoo

Porvoon paras ravintola kautta aikojen! Näin perusteltiin ensimmäistä kertaa äänestyksessä mukana ollutta, jopa seuraavaksi Michelin-tähtiravintolaksi povattua VÅRia.

VÅR tarjoaa sesongin mukaista, paikallisiin raaka-aineisiin ja alueelle ominaisiin makuihin perustuvaa modernia suomalaista ruokaa. VÅR on kumarrus porvoolaiselle gastronomialle, vieraanvaraisuudelle ja perinteille. 

Sijalla 48: Bistro O Mat, Kirkkonummi

Espooseen laajentaneen, jo listan aiemmilla sijoilla keikkuneen Bistro O Matin juuret ovat Kirkkonummella. Erityisen ravintolan Bistro O Mat:sta tekee sen huolellisesti valmistettu, pohjoismaisen ja ranskalaisen keittiön perinteisiä valmistustapoja kunnioittava ruoka.

Bistro O Mat todistaa, että hyvä ravintola voi pärjätä kaukana keskustastakin.

Bistro o Mat Kirkkonummi edustaa Suomen 50 parasta ravintolaa -listalla vuodesta toiseen.
Bistro o Mat Kirkkonummi edustaa Suomen 50 parasta ravintolaa -listalla vuodesta toiseen.

1 kommentti

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi