Junaradat ylittävä riippusilta Kaisaniemen puistosta Baanalle – Helsingin kaupunki pohtii ehdotusta

Helsingin päärautatieaseman taakse suunniteltu Harmonia-silta pyrkisi parantamaan kevyen liikeenteen kulkua.

Silta rakennettaisiin Helsingin päärautatieaseman taakse junaraiteiden ylle.
Silta rakennettaisiin Helsingin päärautatieaseman taakse junaraiteiden ylle. Kuva: Suomen Ilmakuva Oy

Yle uutisoi uudesta Helsingin kaupungin pohdintaan valmistuneesta siltaehdotuksesta maanantaina. Harmoniaksi nimetyn riippusillan tarkoitus olisi parantaa pyöräilyreittiä. Silta kulkisi aina Kaisaniemien puistosta Baanalle saakkaa. Sillan suunnitelmasta vastaavat taiteilija Olavi Barman ja insinööri Veli Viitala.

“Silta on kokonaisasultaan kevyt, eikä siinä ole yhtään betonia, paitsi perustuksissa. Kaikki muu on kevytrakenteista, vähän kuin laivanrakennusteollisuudessa. Kaiken ei tarvitse olla urbaania betonia ja asfalttia,” Viitala kertoo Ylelle.

Kevyelle liikenteelle on aiemmin kaavailtu myös ratapihan alittavaa tunnelia. Viitala ja Barman arvioivat, että silta tulisi halvemmaksi kuin tunneli. Heidän laskelmiensa mukaan sillan hinnaksi muodostuisi noin 14 miljoonaa euroa.

Havainnekuva Ylen animaatiosta.
Havainnekuva Ylen animaatiosta. Kuva: Yle

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristön liikenne- ja katusuunnittelupäällikkö Reetta Putkonen kertoo Ylelle, että eri siltavaihtoehdot ovat liikenne- ja katusuunnittelupalvelun tarkastelussa. Tarkastelu kestää Putkosen mukaan syksyyn saakka, minkä jälkeen vaihtoehdot menevät lautakuntaan.

Lisää kaupunkia Helsinkiin -ryhmässä Facebookissa siltaehdotuksesta on virinnyt vilkasta keskustelua. Sillan ulkonäkö saa kehuja, mutta ihmetystä herättää kevytrakenteisuus. Kommenteissa nousee muun muassa esiin junaradan vuoksi tarvittavat betonirakenteiset pilarit, joita tarvitaan mahdollista junan törmäystä varten.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi