Kaikki palmuöljy ei ole pahasta

Palmuöljystä on olemassa myös sertifioitu, ekologinen ja eettinen vaihtoehto. Se on vastuullisen lisäksi myös huipputerveellistä.

Palmuöljy puristetaan öljypalmun hedelmän sisällä olevasta siemenestä.
Palmuöljy puristetaan öljypalmun hedelmän sisällä olevasta siemenestä. Kuva: dolphfyn / Fotolia

Palmuöljy on monen pahan alku ja juuri. Sitä käytetään niin monessa ruoka- ja kosmetiikkatuotteessa, että on hankala selvittää, missä sitä ei olisi. Sen viljelypinta-ala on kasvanut viime vuosina valtavasti tuhoten maapallolle arvokkaita sademetsiä. Monet indonesialaiset eläinlajit ovat vaarassa kuolla sukupuuttoon siksi, että niiden elinalueita kaadetaan palmuöljyn tuotantoon tarkoitettujen plantaasien vuoksi. 

Palmuöljyn totaalinen boikotointi ei ammattilaisten mielestä ole kuitenkaan ratkaisu ongelmaan. Palmuöljy korvattaisiin silloin toisilla öljyillä, joita varten tarvittaisiin yhä enemmän vljelypinta-alaa ja palmuöljyn viljelymaiden väestön elinkeino vaarantuisi. Parempi ratkaisu on tehdä kuluttajavalinta ja vaatia kauppiailta kestävästi tuotettua palmuöljyä. 

Siksi WWF on kehittänyt RSPO-sertifikaatin, joka takaa palmuöljyn ekologisen ja eettisen tuotannon. Suomalainen Bon Tuonti Oy sai sertifikaatin viime syyskuussa, ja öljy tuli lokakuussa kauppoihin. Bonred-niminen punainen palmuöljy tuodaan Suomeen Malesiasta, ja sen kaikkien tuotantovaiheiden eettisyys on taattu. RSPO-sertifikaatti on osoitus kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesta tuotannosta. Bonred-öljyn valmistuksessa otetaan huomioon metsien hyvinvointi sekä eliöstön ja kasvuston monimuotoinen säilyminen. Arvokkaita sademetsiä ei hakata plantaasien tieltä. Ympäristön lisäksi myös työntekijöistä pidetään huolta. 

Kun palmuöljy on eettistä, ekologista ja laadukasta, on se myös huipputerveellistä. Punainen palmuöljy sisältää runsaasti luonnollisia karoteeneja, se säilyy poikkeuksellisen hyvin ja sen suutuntuma on monia muita öljyjä miellyttävämpi. Lisäksi se sisältää E-vitamiineja, K-vitamiinia, Q10:tä, skvaleenia, fytosteroleja, flavonoideja, fenolisia happoja ja glykolipidejä. Se soveltuu moneen ruoanlaitossa, se kestää kuumennusta ilman, että sen maku härskiintyy ja se antaa ruoalle kauniin värin.

Vastuullisen palmuöljyn leviämiseksi kannattaa suosia sertifikaattia käyttäviä yrityksiä ja kysellä tuottajilta ja kauppiailta öljyjen alkuperästä. Vaikka boikotointi ei ole ratkaisu, voi viestin lähettää vastuullisella ostokäyttäytymisellä.

12 kommenttia

Hapeon

19.11.2015 15:33

Punainen Palmuöljy Bonred on nostanut öljylaadun aivan uudelle tasolle ja käy lähes kaikkeen ruoanlaittoon. Loistavia kokemuksia öljystä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

MarkoHy

19.11.2015 16:32

Erinomaisia paistettuja kananmunia tulee tuolla öljyllä paistaessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

GoodFood

19.11.2015 19:25

Aivan ihana öljy! Maku, väri ja koostumus kohdallaan :)

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

JokkeP

19.11.2015 22:42

Bonredillä on meidänki perheessä monenlaista paistettu. Hyviä kokemuksia kaikki. Ilolla sitä tulevaisuudessakin ostaa, kun noin eettisesti tietää sen valmistetunkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

TiKon

20.11.2015 15:09

Aluksi vierastin punaista väriä sillä olin jotenkin ehdollistunut siihen että öljyn pitäisi olla keltaista. Pari kertaa käytettyäni totuin väriin, maku oli erinomainen jo ensimmäisellä kerralla!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vierailija123!

2.3.2016 15:49

Hyvälaatuinen punainen palmuöljy on aina kiinteää huoneenlämmössä, ei siis koskaan juoksevaa. Hyvä punainen palmuöljy on väriltään oranssia tai voimakkaan keltaista ja vasta sulaessaan muuttuu punaisen sävyiseksi ja aika intensiivisen väriseksi, ei niinkään läpikuultavaksi. Palmun ydinöljy on paljon vaaleampaa ja nestemäistä huoneenlämmössä, eikä sitä voi sanoa terveelliseksi. Joten älä osta ikinä punaista palmuöljyä, joka on nestemäistä huoneenlämmössä, vaan aina Kiinteässä muodossa. Se on ainoa oikea oikeesti terveellinen punainen palmuöljy.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Asiaan perehtynyt

1.8.2016 17:24

Palmun ydinöljy ei ole juoksevaa huoneenolämmössä, koska se sisältää runsaasti tyydyttynyttä rasvaa. Esimerkiksi Bonred punainen palmuöljy on juoksevaa huoneenlämmössä ja siinä on kaikki ravinteet tallella. Se on tehty puristamalla öljypalmupuun hedelmästä ja valmistettu hyvin nopeasti ja hellävaraisesti.

Muista tämäkin

16.8.2016 11:44

On myös syytä muistaa, että toiselta puolelta maailmaa raahattu tuote ei ole koskaan ympäristön kannalta kestävä vaihtoehto - rahtialukset aiheuttavat rikki- ja hiilidioksidipäästöjä enemmän kuin maapallon koko autokanta. Kotimaiset rypsi- ym. öljyt ovat paitsi lähellä tuotettuja, myös terveellisempiä. Eurooppalainen oliiviöljykin on parempi vaihtoehto!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Globalisaatio

28.9.2017 07:18

Hyvä pointti. Ekologiseksi ei tuota öljyä siis niinkään ehdoitta voi kutsua.

Kotimaisuus kunniaan

2.10.2017 12:19

Valitettavasti ongelman ydin ei ole siinä, ostammeko me sertifioitua palmuöljyä, vaan siinä, että palmuöljyn kokonaiskulutus maailmalla kasvaa räjähdysmäisesti. Se lisää painetta laittomiin hakkuisiin ja tuhopolttoon sademetsissä, jolloin poltetut alueet vapautuvat plantaasiviljelyyn automaattisesti (ja yleensä ilman sanktioita). Paras ratkaisu omasta mielestäni olisi valita laadukas kotimainen vaihtoehto (esim. rypsiöljy) palmuöljyn sijasta. Se ei takuuvarmasti kuluta sademetsiä !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Piikku

9.6.2018 22:59

Samaa mieltä!

Kotimaisuus kunniaan

2.10.2017 12:21

Valitettavasti ongelman ydin ei ole siinä, ostammeko me sertifioitua palmuöljyä, vaan siinä, että palmuöljyn kokonaiskulutus maailmalla kasvaa räjähdysmäisesti. Se lisää painetta laittomiin hakkuisiin ja tuhopolttoon sademetsissä, jolloin poltetut alueet vapautuvat plantaasiviljelyyn automaattisesti (ja yleensä ilman sanktioita). Paras ratkaisu omasta mielestäni olisi valita laadukas kotimainen vaihtoehto (esim. rypsiöljy) palmuöljyn sijasta. Se ei takuuvarmasti kuluta sademetsiä !

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi