Ruokafuturologi: nouseva sukupolvi vaatii entistä enemmän eettisyyttä ja läpinäkyvyyttä ruokatuotannossa

Luomuelintarvikepäivillä makusteltiin tulevaisuuden skenaarioita.

Kasvipohjaisten tuotteiden lisääntyminen kuluttajien valinnoissa on kasvava trendi.
Kasvipohjaisten tuotteiden lisääntyminen kuluttajien valinnoissa on kasvava trendi. Kuva: smashingoats/Fotolia.com

Kuluttajat ovat yhä tiedostavaisempia ympäristöön vaikuttavista valinnoistaan. Luomuruoasta keskusteltiin Pro Luomun järjestämässä seminaarissa torstaina. Finlandia-talolle kerääntyi noin 200 luomusta kiinnostunutta kaupan ja elintarviketeollisuuden asiantuntijaa.

Pro Luomun tiedotteessa kerrotaan tanskalaisen ruokafuturologi Birthe Linddalin puheenvuorosta. Linddalin mukaan vanhat tarinat eivät enää päde, kun uudelle sukupolvelle myydään ruokaa. Nouseva sukupolvi ei enää tarkastele ruokaa tuoteperustaisesti vaan paljon laajemmin.

“Huomisen tarinoissa puhutaan kestävästä ruoantuotantoteknologiasta, pienen mittakaavan paikallistaloudesta ja eettisesti ruokaa tuottavista sankariviljelijöistä. Rahan halutaan menevän tuottajille ja paikallisyhteisölle. Myös hävikin minimointi, kierrätys ja koko tuotantoketjun läpinäkyvyys ja eettisyyys korostuvat”, Linddal tiivisti.

Kuluttajat pyrkivät vaikuttamaan kasvipohjaisilla sekä luomuvalinnoillaan omaan terveyteensä ja ympäristöön.

Pohjoismaissa ja Saksassa toimivan Midsonan toimitusjohtaja Peter Åsberg komppasi Linddalin ajatuksia. Midsona on viime vuosina satsannut erityisesti luomuvalikoimansa kasvattamiseen.

“Kuluttajat haluavat luomua ja luonnollista; he haluavat välttää esimerkiksi keinotekoisia väri- ja säilöntäaineita, torjunta-aineita, lisättyä sokeria sekä GMO:ta ja kasvuhormoneja. Myös maailman suurimmat elintarvikeyhtiöt ovat huomanneet tämän, ja havittelevat samoille markkinoille esimerkiksi yritysfuusioiden kautta”, hän totesi.

Seminaarissa julkaistiin myös Luomu SM -voittajat. Muun muassa Juuri Yhtiöiden lounasravintola Maritori kiilasi kärkeen eniten luomun käyttöä lisänneenä yksityisenä ravintolana.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi