Kun perinteisissä ravintolaoppaissa ja listauksissa keskitytään arvioimaan ravintoloita lähinnä ruoan, juoman ja palvelun perusteella, uusi 360° -ravintolaopas kiinnittää huomiota myös ravintolatoiminnan vastuullisuuteen.
“Kello tikittää jo, mutta silti liian harva ravintola suhtautuu kestävän kehityksen periaatteisiin riittävällä vakavuudella”, oppaan ideoinut Pär Bergkvist sanoo tiedotteessa.
“Ravintola-asiakkaatkaan eivät vaadi ravintoloilta tarpeeksi sitoutumista kestävään kehitykseen, vaan olettavat ravintoloiden huolehtivan toimintansa vastuullisuudesta, vaikka todellisuudessa hyvin harva tekee niin”, Bergkvist jatkaa.
Ensimmäinen 360° -ravintolaopas julkaistaan kesällä 2019, ja siinä arvioidaan yli 300 pohjoismaista ravintolaa sekä ravintolan laadun että vastuullisuuden perusteella.
Arvioissa huomioidaan muun muassa raaka-aineiden alkuperä ja jäljitettävyys, hävikin hallinta ja sesonginmukaisten, vastuullisesti tuotettujen raaka-aineiden käyttö sekä se, miten henkilökuntaa opastetaan ottamaan kestävän kehityksen periaatteet toiminnassaan huomioon.
Ruoan laadusta ei kuitenkaan tingitä.
“Ruoan on oltava erinomaista, mutta on jo aikakin, että arvioimme myös ravintolatoiminnan vastuullisuutta. Nyt on jo aika avata silmät, emme voi enää keksiä tekosyitä. Siksi aloitamme arvioimalla parhaat ja arvostetuimmat pohjoismaiset ravintolat, joiden tulisi näyttäytyä roolimalleina myös näissä asioissa.”
Arvioita tekemään on valittu noin 20 arvostettua ruokatoimittajaa. Arvioinneissa pyritään avoimuuteen ja läpinäkyvyyteen. Toisin kuin muilla ravintolaoppailla on ollut tapana, sekä arvioiden tekijät että arviointikriteerit tulevat olemaan julkisia. Suomessa raadin puheenjohtajana toimii ruokajournalismiin erikoistunut toimittaja Pauliina Siniauer.