Fentanyyli ja ”HillyBilly” -heroiini

  • Mikko Salasuo

(Ote tutkimuksesta Salasuo, Vuori, Piispa & Hakkarainen 2010)
http://www.thl.fi/thl-client/pdfs/6bb159e5-0e84-4415-a60c-d331b1ead678

Fentanyyli

Fentanyyli on ollut aiempina vuosina harvinainen löydös. Vuonna 2007 kuusi henkilöä menehtyi fentanyyliin liittyneen tapaturmaisen yliannostuksen seurauksena. Jokaiseen kuuteen tapaukseen liittyivät bentsodiatsepiinit sekä useat muut huumausaineet tai niiden tavoin käytettävät lääkkeet. Yhden vainajan verestä tehtiin etanolilöydös.

Erityisen silmäänpistäviä olivat kaksi tapausta, joissa fentanyylilaastareita oli laitettu suuhun. Tapahtumakuvauksen mukaan käyttöohjeet oli hankittu internetin välityksellä. Usean päivän mittaisen sekakäyttöputken päätteeksi kaksi hieman yli 20-vuotiasta miestä oli päättänyt kokeilla uutta tapaa lisätä päihtymystä. Seuraukset johtivat kuolemaan. Erkki Vuori ym. kirjoittaa kyseisiin tapauksiin viitaten, että suun limakalvolla ja lämpötilassa fentanyyli vapautuu kipulaastareista moninkertaisella nopeudella ihoon verrattuna. Yhdestä laastarista suun kautta imeytyvä annos voikin sisältää useita tappavia annoksia.

”HillyBilly” -heroiini

Vuonna 2007 kuusi henkilöä menehtyi Oksikodoniin liittyneen tapaturmaisen yliannostuksen seurauksena. Oksikodoni on aineena edellisiä tuntemattomampi. Kyseessä on voimakas kipulääke, joka muistuttaa kemialliselta rakenteeltaan kodeiinia ja morfiinia. Se on lyhytvaikutteinen opioidi. Katu- ja huumekäytössä se yleistyi ilmeisesti vuonna 2004. Mediuutisten mukaan oksikodonin käyttö on näkynyt terveysneuvontapisteiden asiakaskunnan heikkona kuntona. Neljän henkilön verestä löytyi etanolia ja kaikista bentsodiatsepiinijohdannaisia. Muina ainelöydöksinä oli muun muassa morfiinia ja amfetamiinia.

Yhdysvalloissa oksikodonia sisältävää OxyContin nimistä lääkettä kutsutaan hillybilly -heroiiniksi. Sen käyttö yleistyi Appalakkien alueen pikkukaupungeissa vuosituhannen taitteessa. Toinen kutsumanimi lääkkeelle on ”killer”; nimi liittyy sen leviämiseen ja arvaamattomiin sivuvaikutuksiin. Britanniassa raportoitiin vuonna 2002 ensimmäisestä hillybilly -heroiiniin (oksikodoniin) liittyvästä kuolemantapauksesta.

Oxycontin Blues by Steve Earle
http://www.youtube.com/watch?v=HFktMa45mqA

Kirjoitettaessa soi Oxycontin Blues by Steve Earle

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi