Saksa on tyhmä maa?

  • Maria Guzenina-Richardson

Suomessa on totuttu pitämään lomautusjärjestelyä hyvänä keinona säilyttää työpaikkoja. Lomautettu on ollut yritykselle säästöä työvoimakustannuksista. Tämän syksyn aikana on kuitenkin jo suuri määrä lomautuksia realisoitunut irtisanomisiksi.

Löysässä hirressä roikkuvien tilanne näyttää huonolta myös kevään suhteen. Tilanteeseen voi joko alistua vedoten Suomen talouden riippuvuuteen viennistä tai etsiä rohkeasti epätyypillisiäkin elvytyslääkkeitä.

***
Alkuviikon Reutersin uutinen kertoi Saksan onnistuneesta keinosta taistella massatyöttömyyttä vastaan. Saksan työministeri Franz Josef Jung on päättänyt, että työajan lyhentämisen mahdollistavaa Kurzarbeit-järjestelyä jatketaan myös ensi vuonna normaaliaikoja laajemmassa mittakaavassa.

Kurzarbeit merkitsee sitä, että yritykset voivat lyhentää henkilöstönsä työaikaa ja supistaa näiden palkkoja vastaavassa suhteessa. Valtio korvaa kuitenkin työntekijälle suuren osan ansionmenetyksestä. Se hyvittää lisäksi työnantajaa osallistumalla palkan sivukulujen maksamiseen.
Meillä moisen teilasi tyhmyytenä jo alkuvuodesta niin pääministeri Vanhanen kuin silloinen työministeri Cronberg. Saksassa tämän tyhmyyden ansiosta työttömyys ei ole noussut yhtä voimakkaasti kuin monessa muussa Euroopan maassa.
Financial Times puolestaan arvioi äskettäin saksalaisten yleisen luottamuksen tulevaan erityisen korkeaksi juuri valtion hyvän työllisyyspolitiikan ansiosta.
***

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Minkälaisella politiikalla selvitään vaikeiden aikojen yli mahdollisimman vähillä vahingoilla? Aika on yleensä paras tuomari, mutta entä jos ei ole aikaa odottaa?
Suomessa työttömiä on nyt 60 000 enemmän kuin vuosi sitten. Synkimpien ennusteiden mukaan ensi vuonna työttömien määrä kohoaa jo 300 000 paikkeille. Hallitus ei ole kuitenkaan varautunut kohtaamaan tilannetta tehokkailla lisätoimenpiteillä.
Kuvaavaa on, että työvoimapoliittisissa toimissa on nyt 3 000 henkeä vähemmän kuin viime vuonna.
***

Vaihtoehdottomuus on älyllistä valehtelua. Historiasta on tärkeää ottaa oppia, ja tulevaa uskallettava arvioida kokonaisvaltaisesti.
Työttömyyden kurimukseen ei auta tee ja sympatia vaan työpaikka. Ilman työtä jäänyttä ei saa kohdella pakollisena tilastoa rumentavana lukuna. Sellainen ideologia on kestämätön ja ihmisen arvoa mitätöivä.
***

Filosofi David Humen kuuluisa sääntö menettää tuskin koskaan pätevyyttään. Siitä, miten asiat ovat, ei voida päätellä miten niiden pitäisi olla: There is no ought from is.
Sinä päivänä, kun ihminen tyytyy hyväksymään vallitsevat käytännöt ylhäältä annettuina, alkaa saavin vesi eltaantua. Politiikassa tällainen merkitsee päätöksenteon irtaantumista jatkuvasti muuttuvan ajan todellisuudesta.

15 kommenttia

Anonyymi

25.11.2009 22:14

Hyvä kirjoitus. Kannatetaan.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

27.11.2009 00:10

Paljonko tuo järjestely maksaa Saksan valtiolle? Lisää velanottoahan se Suomessakin vaatisi. Ja velan takaisinmaksajien määrä vaan vähenee.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Maria Guzenina-Richardson

27.11.2009 12:03

Hyvä Veli Skeptinen, kiitos että saan oikaista väärää käsitystäsi demareiden tahtotilasta käänteisen alv:n suhteen. Olemme sitoutuneet järjestelmän käyttöön ottoon. Vaihtoehtobudjetissamme sen on arvioitu lisäävän verotuloja 130 000 000 e.

Myös Anonyymin kommentti on tärkeä.

Eduskunnassa on tällä hetkellä käsittelyssä hallituksen esitys 222, jossa on osin sama idea kuin Saksan Kurzarbeit-järjestelyssä. Poikkeuksena Saksan-malliin on se, että lyhennetystä työviikosta koituvan työntekijälle maksetun lomautuspäivän korvauksen maksaa työttömyyskassa, jonka rahat kerätään palkansaajilta ja työnantajilta kerättävillä maksuilla.

HE 222 tavoitteena on helpottaa yritysten toiminnan sopeuttamista taloudellisessa taantumassa ja parantaa sopeuttamistoimenpiteiden kohteena olevien työntekijöiden asemaa. Esityksessä ehdotetaan, että työntekijälle, jonka viikoittaista työaikaa on lyhennetty lomautuksen johdosta yhdellä tai useammalla päivällä viikossa, maksettaisiin työttömyysetuutta lomautuspäiviltä.

HE 222 on vaan pahasti myöhässä. Se olisi pitänyt antaa jo vuosi sitten. Tämä ei ole henkilökohtainen mielipiteeni, vaan perustuu muun muassa teollisuuden edustajien näkemykseen. Suomen työllisyys aste ei olisi yhtä huono kuin nyt, jos järjestely olisi ollut käytössä koko vuoden.

Esimerkiksi Teknologiateollisuuden mukaan työttömyyskorvauksella lyhennetty työaikajärjestely olisi lisännyt mahdollisuuksia ottaa vastaan pienempiäkin tilauksia ja työtarjouksia ja näin olisi voitu välttyä joko kokonaan irtisanomisilta tai löysässä hirressä roikottavilta lomautuksilta.

Työttömyyskassojen laari ei kuitenkaan ole loputon ja siksi myös hallituksen on osallistuttava järjestelyyn, muuten seurauksena on työnantajakustannusten nousu ja työntekijäpäässä heikennyksiä työttömyysturvaan.

Ehdotin vuosi sitten, että Saksan mallin soveltuvuutta Suomeen selvitettäisiin. Pääministeri Vanhanen vastasi tuolloin, että toivottavasti SDP ei ole tosissaan ehdotuksessaan.
Nyt voi vain toivoa, että pääministeri ei yritä torpata tätä HE 222:sta vaan ymmärtää sen tärkeyden niin työnantajien kuin työntekijöiden ja näin koko kansantalouden kannalta niin akuuttina lääkkeenä kuin pitkäkestoisena Suomen kilpailukyvyn edistäjänä.

Tämän lain kohdalla on todella murheellista, että hieman avarakatseisemmalla suhtautumisella, se olisi voinut astua voimaan jo vuosi sitten ja moni työttömyyden kurimus olisi voitu välttää.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

V.C. Mikko

27.11.2009 20:40

Herätys!!!

Politiikkaa, ja taas politiikkaa... politiikalla ei ratkaista mitään maailmamme ongelmia, vaan tieteellä teknologialla ja koko maapallon kaikille ihmisille yhteisillä luonnonvaroilla voimme saada aikaan kestävän yhteiskunnan ja korkealaatuisemman elämän meille jokaiselle 6,8 miljardille ihmiselle ympäri maailman.

Muista Maria, että tätä järjestelmää ei pysty korjaamaan toimivaksi millään konstilla, eli ala nyt jo hyvä ihminen puhumaan julkisesti siitä toisesta yhteiskuntavaihtoehdosta, joka auttaa meitä jokaista ihmistä välttämään jälleen uuden ja tuhoavan maailmansodan tällä yhteisellä ja ainoalla "telluksellamme".

Globaali raha- / markkinatalousjärjestelmä kilpailuineen on nimenomaan tämä ongelma, ja ilman sitä täysin toisenlaisessa maailmassamme meillä ei olisi näitä samoja ongelmia sukupolvesta toiseen.

Meillä on tämä loistava mahdollisuus nyt, joten käyttäkäämme se hyväksemme.

Love & peace! *kumarrus*

http://www.thezeitgeistmovement.com/joomla/index.php?Itemid=50
http://www.thevenusproject.com/

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

1.12.2009 10:53

No just, miksi aina pitäisi keksi se kuuluisa pyörä uudelleen - eli otetaan mallia muiden maiden hyvistä kokemuksista, matkitaan hyviä juttuja, eli vaikka Saksan työllistämissysteemiä. Suomeen olisi tosi hyvä saada mitä tahansa ideoita, joista saadaan lisää työpaikkoja, ja ne ideat pitää siis myös toteuttaa rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Marialla on ainakin tässä sellasia uusia ideoita, joita tarvitaankin Suomessa nyt, kun ne vanhat keinot ei auta. Miksi ei kokeiltaisi, miksi aina vastustetaan ihan vaan periaatteesta kaikkea vähänkin uutta?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

V.C. Mikko

2.12.2009 22:44

Tässä sinulle Maria vielä evästystä siihen mitä Zeitgeist liike ehdottaa.

Nyt kun Sauli Niinistökin haluaa asiantuntijajoukon pohtimaan Suomen julkisentalouden velkaantumisongelmaa, ja sen tervehdyttämistä, niin toivottavasti tämä nyt sitten kelpaa ratkaisuksi meilläkin??? ;oD

Itseasiassa tuon ehdotetun asiantuntijaryhmän tulisi ehdottomasti opiskella ensin tämän Zeitgeist liikkeen materiaalia, ja katsoa ja kertoa ihmisille vasta sen jälkeen, että voivatko he päätyä yhtä oikeudenmukaiseen lopputulokseen kaikille maapallon ihmisille tässä meidän nykyisessä konkurssikypsässä rahataloudessamme???

Voin kyllä vastata itsekkin tuohon, eli eivät pysty ja jos väittävät pystyvänsä, niin ovat sitten suurempia huijareita kun uskonkaan!!!

Ota siis huomioon, että tässä rahajärjestelmässä ei koskaan päästä ongelmissa käsiksi niiden varsinaiseen syyhyn, vaan tämän järjestelmämme on muututtava ennenkuin saavutamme ratkaisuja, ja ihmisten on saatava tietää, että mikä meille on mahdollista, sillä muuten me elämme edelleen vahvasti "pimeässä nykyajassa". :o(

Peter Josephin Fairfieldin luento:

Where are we going? (osa 1/2) http://vimeo.com/7857584
Where are we going? (osa 2/2) http://vimeo.com/7938805

Levitä siis sanaa eduskunnassa ja kaikki tämä Zeitgeist liikkeen materiaali on sitten täysin tekijänoikeusvapaata materiaalia, eli suomennuta nämä kyseiset ja aikaisemmat Zeitgeist liikkeen videot hyvin, ja lähetä ne vaikka Ylen kanavilla parhaaseen katseluaikaan, niin eiköhän tämän yhteisen planeettamme asiat saada vihdoin lopullisesti kuntoon. :o)

Love & Peace and new social system!

Mikko

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

9.12.2009 23:51

Loistava kirjoitus Maria ja lisäpiteet David Humen tuntemuksesta=)

Valitettavasti suomalaiset työmarkkinajärjestöt ja työ- ja elinkeinomisteriön valmistelevat virkamiehet edelleen luulevat meidän flexicurity järjestelmäämme maailman parhaaksi ja loppuun asti kehitetyltä. Samaan aikaan Saksassa on nousukauden aikana kehitetty parempia työmarkkinamekanismeja kriisien varalta ja yhteiskunnassa riski taloudellisesta taantumasta on jaettu tasaisemmin yritysten ja valtion välillä. Kannattaa myös tutustua saksalaiseen malliin, jossa irtisanova yritys sijoittaa työntekijöitään yrityksen ja valtion yhdessä rahoittamaan työnhaku/työvoimatoimistoon, sillä on ymmärtääkseni myöskin saavutettu hyviä tuloksia.

hasta la victoria siempre

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

14.12.2009 20:06

"..lisäpisteet David Humen tuntemuksesta.."

Kirjoittamalla 3 lausetta Raamatusta tai Kalevalasta ei tarkoita jotta kirjat tai kirjojen sisällöt olisivat kovinkaan varmasti vielä hallussa?? ;-))

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Antti

29.12.2009 23:55

Joo-o, en jaksanut lukea kokonaan.. Mutta otsikossa taitaa olla väärä maa. :)
Suomessa on totuttu siihen, että pidetään lakkoa ja sen jälkeen laitetaan tehdas pakettiin ja lähetetään Kiinaan.
Saksassa on totuttu siihen, että työpaikoista/firmoista pidetään kiinni, eikä niitä lähetetä Kiinaan..

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

WilleWau

30.12.2009 17:22

Harmaa talous lienee jo maan tapa?

Milloinkahan Suomessa tunnustetaan, että euro on vientiä varten kallis valuutta. Arvioni on 30-40 prosenttia.

Kyllä siinä on helppoa Kataisen ilmoitella suomalaisen työn olevan kallista, jonka takia palkkoja pitäisi alentaa.

Ihmettelen vaan, että finanssikriisin keskellä asuntojen hinnat vain nousevat?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

V.C. Mikko

31.12.2009 11:55

No mutta Wille ja Antti, ettekö te ymmärrä? Tämähän on juuri Globaali vapaa markkinatalous toiminnassa parhaalla mahdollisella tavalla, joten miksi te ihmettelette että asia on näin kun se on???

Jotta asiat saataisiin todella ratkaistua, niin koko järjestelmän pitää ikäväkyllä muuttua. Eikä se ole paha asia ollenkaan, päinvastoin! :o)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

2.1.2010 18:59

tässä on asiaa. ihmist eivät saa luulla et lama on pian ohi, koska todellisuudessa se ei ole vielä kunnolla alkanutkaan. maailmantalous ei ole vielä toitaiseksi romahtanut, mutmut ei huvita jauhaa paskaakaan kyl se siitä romahtaa ja silloin voi todellakin olla kiire jo senkin vuoksi et on nälkä ja kaupasa ei oo kuin eiooota. suomessa on pakettipeltoja ja esmes jo heti kymmenen vuoksi maailmanterveelllisintä ja ravintorikkainta kasvia hamppua
saa viljellä vapaasti. pakettipellot pitäs saada käyttöön ja muu maa. tottakai luonnointilassaoleva maat pitää säillyttää jne. Pian alkaa jääkausi jolloin on rankempaa ja mikään ei oo itsestään selvää niinku nyt ilmainen raha jota jaetaan kaikesta ruikuttaville ihmisille jokka eivät tajua, et se työ on niitten korvien välissä ja se pitää tehdä ja lait on paskoja ja byrokratia paskentaa tilannetgta. siksi ilman harmaata taloutta suomi olisi jo ajat sitten ollut moneen kertaan konkursissa.

tän saman oon jo sanonut tai arvioinut hieman yli 7 vuotta sitten joten en ihmettele mitään -eiköä se mitään autakkaan. ihmisten pitäs osata ja tajuta olla yhteisöllisempiä ja kelata vaikka naapurin mummon hyvinvointii kuin jotain kaukaisempia katastrofeja ihan sen takia et tekisivät jotain konkrettista ja se mikä tuntuu oikealta eivätkä ihmettelis tai pelkäis jotain.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

ZOMQandBarbieQ

2.1.2010 19:01

siis hamppua esmes saa viljellä vapaasti 10-vuoden kulutua. mä oon sitä ja muita lääkekasveja viljellyt tasan 7 vuotta ja tiewdän olevani oikealla asialla
enkä pelkää muuta kuin et alan pelkääämään.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

4.1.2010 22:06

Nyt myös kepua lähellä liikkuvan Pellervon taloustutkimuksen Pasi Holm suositteli Kurzarbeitia.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

5.12.2021 10:44

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus