Blogi

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2009.

Mummoista viis?  42

Perhekäsite on ollut viime aikoina jälleen keskustelun aiheena, kun 64-vuotias egyptiläinen isoäiti joutuu nähtävästi lähtemään Suomesta, vaikka hänen lähimmät sukulaisensa asuvat täällä. Lehtitietojen mukaan isoäiti Eveline Fadayelilla ei ole Egyptissä ketään läheistä, jonka apuun hän voisi tukeutua, mutta hänen Suomessa asuvat poikansa olisivat valmiita pitämään hänestä huolta omalla kustannuksellaan. Isoäidin kaikki kuusi lastenlasta ovat syntyneet Suomessa.

Suomen viranomaiset eivät miellä isovanhempia osaksi ydinperhettä.
Ulkomaalaislain mukaan ”Suomessa olevalle ulkomaalaiselle myönnetään jatkuva oleskelulupa, jos oleskeluluvan epääminen olisi ilmeiseen kohtuutonta hänen terveydentilansa, Suomeen syntyneiden siteiden tai muun yksilöllisen inhimillisen syyn vuoksi, kun erityisesti otetaan huomioon olosuhteet, joihin hän joutuisi kotimaassaan, tai hänen haavoittuva asemansa”.

Suomessa moni aikuinen lapsi kantaa vastuunsa iäkkään vanhempansa tai vanhempiensa hoivasta. Omaishoidontukea hakee huomattavasti suurempi määrä kuin mitä kunnat sitä myöntävät.

Onko oikein evätä maahanmuuttajilta mahdollisuus kantaa vastuunsa omista iäkkäistä vanhemmistaan?

Tulkitsevatko maahanmuuttoviranomaiset lakia liian tiukasti?
Pitäisikö ydinperheen käsitteeseen sisältää myös mummot ja vaarit muuttamalla lakia niin, ettei asiaan jää tulkinnanmahdollisuuksia?