Blogi

Näytetään kirjoitukset marraskuulta 2009.

Saksa on tyhmä maa?  15

Suomessa on totuttu pitämään lomautusjärjestelyä hyvänä keinona säilyttää työpaikkoja. Lomautettu on ollut yritykselle säästöä työvoimakustannuksista. Tämän syksyn aikana on kuitenkin jo suuri määrä lomautuksia realisoitunut irtisanomisiksi.

Löysässä hirressä roikkuvien tilanne näyttää huonolta myös kevään suhteen. Tilanteeseen voi joko alistua vedoten Suomen talouden riippuvuuteen viennistä tai etsiä rohkeasti epätyypillisiäkin elvytyslääkkeitä.

***
Alkuviikon Reutersin uutinen kertoi Saksan onnistuneesta keinosta taistella massatyöttömyyttä vastaan. Saksan työministeri Franz Josef Jung on päättänyt, että työajan lyhentämisen mahdollistavaa Kurzarbeit-järjestelyä jatketaan myös ensi vuonna normaaliaikoja laajemmassa mittakaavassa.

Kurzarbeit merkitsee sitä, että yritykset voivat lyhentää henkilöstönsä työaikaa ja supistaa näiden palkkoja vastaavassa suhteessa. Valtio korvaa kuitenkin työntekijälle suuren osan ansionmenetyksestä. Se hyvittää lisäksi työnantajaa osallistumalla palkan sivukulujen maksamiseen.
Meillä moisen teilasi tyhmyytenä jo alkuvuodesta niin pääministeri Vanhanen kuin silloinen työministeri Cronberg. Saksassa tämän tyhmyyden ansiosta työttömyys ei ole noussut yhtä voimakkaasti kuin monessa muussa Euroopan maassa.
Financial Times puolestaan arvioi äskettäin saksalaisten yleisen luottamuksen tulevaan erityisen korkeaksi juuri valtion hyvän työllisyyspolitiikan ansiosta.
***

Poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia. Minkälaisella politiikalla selvitään vaikeiden aikojen yli mahdollisimman vähillä vahingoilla? Aika on yleensä paras tuomari, mutta entä jos ei ole aikaa odottaa?
Suomessa työttömiä on nyt 60 000 enemmän kuin vuosi sitten. Synkimpien ennusteiden mukaan ensi vuonna työttömien määrä kohoaa jo 300 000 paikkeille. Hallitus ei ole kuitenkaan varautunut kohtaamaan tilannetta tehokkailla lisätoimenpiteillä.
Kuvaavaa on, että työvoimapoliittisissa toimissa on nyt 3 000 henkeä vähemmän kuin viime vuonna.
***

Vaihtoehdottomuus on älyllistä valehtelua. Historiasta on tärkeää ottaa oppia, ja tulevaa uskallettava arvioida kokonaisvaltaisesti.
Työttömyyden kurimukseen ei auta tee ja sympatia vaan työpaikka. Ilman työtä jäänyttä ei saa kohdella pakollisena tilastoa rumentavana lukuna. Sellainen ideologia on kestämätön ja ihmisen arvoa mitätöivä.
***

Filosofi David Humen kuuluisa sääntö menettää tuskin koskaan pätevyyttään. Siitä, miten asiat ovat, ei voida päätellä miten niiden pitäisi olla: There is no ought from is.
Sinä päivänä, kun ihminen tyytyy hyväksymään vallitsevat käytännöt ylhäältä annettuina, alkaa saavin vesi eltaantua. Politiikassa tällainen merkitsee päätöksenteon irtaantumista jatkuvasti muuttuvan ajan todellisuudesta.


Onko ketään kotona?  6

Erään tutkimuksen (Sosiaalisen ajan jäsennys ruoan kulutuksen kentässä,
Pirjo Laaksonen, Hanna Leipämaa-Leskinen & Päivi Borisov
Vaasan yliopisto) mukaan perheiden yhdessä vietetty aika on vähentynyt huomattavasti viimeisten vuosikymmenien aikana. Puhutaan perheiden sosiaalisesta ajasta.Tämä näkyy muun muassa kotien illallispöydissä, joissa yhä useammat vanhemmat ja lapset eivät vietä säännöllisiä hetkiä yhteisen aterian parissa samaan tapaan kuin aikoinaan. Toki on paljon niitäkin koteja, joissa edelleen syödään yhdessä, mutta kehitys on selkeästi nähtävissä.

Pitäisikö tästä olla huolissaan vai onko kyse vain ajan hengestä ja väistämättömästä perhe-elämän evoluutiosta?

ps. Edelliseen blogimerkintääni tuli kiitettävästi vastauksia. Kiitos niistä kaikista.

Pidän tänne Cityyn kirjoittamista antoisana. Luen säännöllisesti kommenttejanne ja pyrin ottamaan niistä vaarin. Poliittisten päättäjien ei pitäisi linnoittautua norsunluutorniin (lue eduskuntaan) ja kuvitella tietävänsä kaikesta kaiken. Vaikka eduskuntatyön kautta muun muassa valiokuntakuulemisissa saa paljon tietoa, ja oma työni järjestöissä (Kalliolan Nuoret ja Filoksenia ry) laajentaa myös perspektiiviä, on tärkeää kuulla myös arjen kokemuksia maailmasta. Siksi tämänkin blogimerkintäni kysymys.