Alkoholikeskustelussa huudetaan ihmisten yli

  • Mikko Salasuo

Tämän viikon teksti on peräisin toimittaja Juha Merimaan kynästä. Se oli matkalla Hesariin viikon väitteeksi, mutta päätyi monen kiemura kautta tänne. Hyvä niin, sillä kuumetautisena en olisi itse saanut mitään kasaan. Tällä mennään!!!

Alkoholikeskustelussa huudetaan ihmisten yli

Kaksintaisteluksi jumittuneessa alkoholikeskustelussa unohtuu arki, väittää tutkija Mikko Salasuo

"Väitän, että suomalainen alkoholikeskustelu on jumittunut kahden poteroihinsa kaivautuneen joukkueen välistä huutamista. Tavallista kansalaista ei tässä keskustelussa juuri muisteta.

Ensimmäinen joukkueista pitää alkoholipolitiikkaa osana terveyspolitiikkaa. Se perustelee kantansa useimmiten tutkimuksilla. Sen perusnäkemys on, että alkoholin käyttöä tulisi saada vähennettyä sen yhteiskunnalle aiheuttamien haittojen takia.

Pitkään tämä joukkue sai vastata alkoholipoliittisesta keskustelusta lähes yksin.

Toinen joukkue on alkoholiteollisuus. Se haluaisi irrottaa alkoholipolitiikan terveyspolitiikasta ja tehdä siitä arvopolitiikkaa.

Se ei vetoa tutkimuksiin vaan maailmankuvaan, jossa yksilön oikeus juoda alkoholia on merkittävämpää kuin alkoholin kulutuksen kasvun tuomat haitat.
Ylä- ja keskiluokkaa kosiskeleva retoriikka unohtaa kokonaan, mitä alkoholin kulutuksen lisäys tarkoittaisi riskiryhmille.

Tässä se haluaa viedä Suomea Baltian tielle. Niissä maissa kädet on nostettu alkoholin edessä pystyyn eikä sen kansanterveydelle tekemää tuhoa edes yritetä paikata.

Oikeastaan teollisuuden ei pitäisi olla keskustelussa mukana lainkaan. Jos alkoholipolitiikkaa muovattaisiin sen toiveiden mukaan lasku kansanterveydelle ja taloudelle ylittäisi kaikki aiemmat uhkakuvat.

Koska joukkueiden näkemykset ovat kaukana toistaan, keskustelu on mennyt älyttömäksi. Molemmat etsivät toisen puolustuksesta heikkoja kohtia ja tekevät avauksia joilla ei ole mitään toivoa mennä läpi. Viimeksi näistä on kuultu esimerkiksi nelosoluen tuominen ruokakauppoihin tai alkoholin myynnin kieltäminen sunnuntaisin.

Ei alkoholipolitiikkaa voi niin johtaa.

Lisäksi tartutaan kokonaisuuden kannalta merkityksettömiin asioihin, kuten ravintola-anniskeluun puolen yön jälkeen.

Tavallinen kansalainen unohtuu tästä keskustelusta täysin.

Paljon mielekkäämpää olisi hakea kompromisseja ja tehdä politiikkaan pidemmällä tähtäimellä. Voitaisiin esimerkiksi pyytää ravintoloita panostamaan siihen, ettei päihtyneille tarjoiltaisi ja mikäli tämä menee läpi vapauttaa niiden aukioloaikoja.

Myös ruokakaupoissa myytävän oluen laimentaminen olisi hyvä ajatus, mutta se tulisi tehdä pitkällä siirtymäajalla ja kansan tuella: samaan tapaan kuin tupakoinninkin rajoitukset. Esimerkiksi kakkosen tuominen ravintoloiden hanoihin voisi olla hyvä alku."

Tekstin musiikilliseksi kontekstiksi suosittelen tällä viikolla Rascal Flattsin hienoa coveria biisistä Life is a Highway!!!

PS. Kiitos Juha tekstin käyttöluvasta!

Kirjoitettaessa soi Rascal Flatts - Life is a Highway

3 kommenttia

Anonyymi

14.2.2013 17:56

Alkoholi aiheuttaa perheissä niin paljon inhimillistä kärsimystä, tuskaa ja surua, jota ei voi mitata minkäänlaisilla rahasummilla. Siis, jos puhutaan ongelmakäytöstä.

Ja sitten se syyllisyys siitä, miksi ei osannut tai kyennyt auttamaan. Mut eipä tuohon syyllisyyskysymykseen oikein kukaan ole osannut vastata mitään järkevää. Jokainen aikuinen ihminen kuulemma päättää itse omasta elämästään yms.

Sit mä oon kuullu ihmisten monta kertaa sanovan, että no eihän se nyt ole terveyden kannalta niin vaarallista, jos juo vaan keskiolutta.

Voi, ootsä kipee! Koeta parantua. Mulla oli kans viikon ihan karmee räkätauti ja keuhkoputkentulehdus. Tuli oikee "hevoskuuri" antibiootteja. Eikä vieläkään ole kunto oikein hyvä ja nyt on jo kaks viikkoa podettu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

15.2.2013 00:31

Kakkosoluen pitäisi olla sen verran halvempaa, että alkoholi maksaisi siinä oleellisesti vähemmän kuin kolmosoluessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

21.2.2013 17:37

Miksi oluen juominen baarissa kello neljä yöllä on jotenkin hienompaa kuin bissen hörppääminen neljältä iltapäivällä? Maistuuko kahdeksan bisseä paremmalta kuin kaksi? Vertailun vuoksi: miksi viiden kilometrin juoksulenkki kello 6 aamulla on suurempi elvistelyn aihe kuin sama lenkki klo 18?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi