Ihmisten ja parhaiden ihmisten karnevaalit

  • Mikko Salasuo

Eilisiltana Kallion kadut olivat tupaten täynnä opiskelijoita. Iloinen haalarijengi muistutti keväästä ja vapun lähenemisestä. Fiilis näytti olevan korkealla. Porukka velloi edestakaisin pitkänä vanana aina Aleksis Kiven kadulta Ympyrätalolle saakka. Omakin mieliala kohosi keväiseksi.

Tänä vuonna kevään karnevaaliaikaan ajoittuvat myös jääkiekon MM-kisat 2012. Olen itse kierrellyt vuosien varrella jalkapallon arvokisoja ja tunnelma pelikaupungeissa on aina komeaa. Vuoden 2006 MM-kisoissa Dortmundin keskustassa arvioitiin olevan 2 miljoonaa ihmistä liikkeellä ennen Brasilia-Japani -peliä. Ihan uskomaton karnevaali ja käsittämätön tunnelma, kun satojen kansallisuuksien edustajat juhlivat yhdessä.

Bulgaria-Espanja vuonna 1998 oli myös ikimuistoinen kokemus Lensissa, Ranskassa. Pikkukaupunki oli aivan täynnä kisaturisteja, aina lapsista vanhuksiin. Molempien joukkueiden fanit muodostivat satojen metrien letkat, jotka kiersivät peräperää samaa reittiä. Espanjan fanijoukkoa johdatti tietysti Manolo rumpuineen. Bulgarialaisletkan kärjessä etenivät puujaloilla kävelleet taiteilijat ja takana puhallinsoittimet pauhasivat.

Kaksi tuntia ennen pelejä ihmiset suuntaavat stadioneille, joissa on rytmiryhmää lähes kaikista ikä- ja sosiaaliluokista. Eräs 2000 EM-kisoissa liftarina kyytiin nappaamamme unkarilaisopiskelija oli hankkinut kolme 80 markan lippua ja säästi etenemällä kaupungista toiseen peukalokyydillä. Aitoa futis-spirittiä.

Jääkiekon MM-kisoissa 2012 ei kovin hääppöistä karnevaalia sovi odottaa - tai ainakaan toivoa. Lippujen hinnoittelu on tehnyt karkeloista ainakin minun silmissäni urheilun antikliimaksin. "Köyhät kyykyyn ja paskasakki pysykööt poissa", voisi hyvin olla kisojen iskulause. Tuosta sloganista joku räppäri voisi muuten tekaista kisoille tunnusbiisin.

Millaisen hersyvän ihanan kevätkarnevaalin järjestävät ihmiset, jotka maksavat 155-200 euroa per lippu katsomaan kotijoukkueen pelejä? Samppanja varmasti virtaa katsomoissa ja pelien jatkot lienevät Kämpissä tai Kalastajatorpalla. Oikein todellinen kansanjuhla, perhejuhla, torilla tavataan ja muuta koko-kansan-kivaa: Hyi helvetti, miten ällöttävää.

Kirjoitettaessa soi Tom Russell - Tonight We Ride

5 kommenttia

Toni

19.4.2012 23:25

Niinhän se on että jalkapallo on se ISO laji maailmalla ja täällä Suomessa taas jääkiekko.. joo hinnat ovat sitä luokkaa että "kravattijengihän" se sitten siellä rulettaa. Mut business on businesstä sanoisi Hjallis ja kumppanit. Mutta joo ymmärtäähän sen että tässä taloustilanteessa olisi kai hyvä että kisojen järjestäjille jäisi jotain muutakin kuin pelkät kisat muistoksi ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.4.2012 13:15

Eri ikä- ja sosiaaliluokkia yhdistäviä kansallisen kokemuksen artikulaatioita ei enää pääse syntymään television välitykselläkään, kun Mertarannan selostamat Suomen pelit ovat maksukortin takana. Köyhille ne selostaa joku muu.

Odotettavissa on siis tuloluokkien mukaan eriytyneitä lätkähokemia. Taivas varjele.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

20.4.2012 16:39

Jääkiekkoliitto aikoo tehdä tulosta. Nooh, eihän siinä nyt mitään pahaa tietenkään ole, mutta mutta.. Köyhät tulee todellakin olemaan poissa niistä katsomoista noilla lipun hinnoilla.

On varmaankin ollut kova noste Jukka Jaloselle MM-kulta noin muunkin kysynnän kannalta luennoitsijana. Olen ollut kerran häntä kuuntelemassa, kun hän luennoi johtamisesta. Eipä ollut mitään kovin ihmeellistä sanottavaa, mutta hyvin sympaattisen oloinen ihminen noin muuten kylläkin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Heiskane_

23.4.2012 19:49

Entäpä jos Suomen pelit loppuisivat oletettua aikaisemmassa vaiheessa turnausta. Mitkä mahtaisivat olla katsojaluvut loppupeleissä ja mitäköhän tuon ennätysmäisen kommentaattori-tiimin kiinnostavuus eri kanavilla tulisi jatkopeleissä olemaan?

Ahneutta hyvinkin koko koti-MM-kisat!

Pisnes tietty on pisnestä, mutta... ehkä näissä, ja näiden kisojen lippujen hinnoittelussa on tapahtunut jonkinmoinen arviointierhe ;-)

Suomella on mahdollisuudet sijoittua myös sijaluvuille 5-8? ..sitten nähtäisiin kuinka lippujen hinnat ovat vastanneet tosifanien odotuksia :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

25.4.2012 01:32

Täysin aiheen sivusta kommentoin dosentti Salasuolle, eli musiikkisuositus: Hank III. Sopisi ainakin tähän blogiin kuin nyrkki silmään...
http://www.youtube.com/watch?v=7stcJDD8JWg&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=C95jlWe6GPg&feature=relmfu
Siinä pari esimerkkiä, mikäli ei tuttu ole aiemmilta ajoilta.

http://www.youtube.com/watch?v=qxggetqciVQ
Kaupan päälle vielä virolaista parodiaa suomalaisten alkoholinkäytöstä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi