Onni ei ole tuurista kiinni

  • Aapo Puskala

70% amerikkalaisista myönsi omistavansa vähintään yhden taikakalun. Valitettavasti taikakalut eivät paranna tuuria. Mutta ei niiden funktio olekaan tuurin lisääminen, vaan hallinnan tunteen tuottaminen.

Joitakin ihmisiä pidetään onnekkaampina kuin toisia. Näillä "Hannu Hanhilla" asiat lutviutuvat aina aika mukavasti. Havainnossa on tutkimusten mukaan perää. Ilmiö ei tosin liity mitenkään satunnaisiin tekijöihin, vaan on puhtaasti psykologiaa.

Richard Wiseman on tutkinut onnea. Tutkimustensta perusteella hän on laatinut muutaman psykologisen eron, joka erottaa Aku Ankat Hannu Hanhista.

Onnekkaat ovat hyviä luomaan ja huomaamaan onnekkaita tilaisuuksia. He kokeilevat asioita ennakkoluulottomasti. Kun kokeilee rohkeasti, tulee onnistumisiakin enemmän. Wisemanin tutkimuksessa annettiin tehtäväksi laskea kirjassa olevat kuvat. Ensimmäisillä sivuilla kerrottiin suurin kirjaimin "KIRJASSA ON 43 KUVAA", mutta Aku Ankka -tyypit eivät sitä huomanneet. "Onnekkaat" pitivät silmänsä auki erilaisille asioille ja löysivät tämän tekstin. Kirjan puolivälissä oli vielä teksti "Lopeta laskeminen, kerro kokeen johtajalle että luit tämän tekstin ja saat $250." Kukaan "onneton" ei tätä ollut huomannut.

Onnekkaat tekevät itseään toteuttavia ennusteita suhtautumalla toiveikkaasti tulevaisuuteen. Kun odottaa, että asiat menevät ihan hyvin, ihminen toimii ehkä tiedostamattaankin niin, että asiat sujuvat hyvin. Onni on itseään totetuttava ennuste.

Onnekkaat parantavat tuuriaan joustavuudella. Onnistuminen ei tarkoita vain yhtä tulosta, vaan onnistua voi monella tavalla. Useimmat onnistumimiset ovat yllätyksiä, mutta jos sulkee silmänsä niiltä, on melkein varmasti "onneton".

Wiseman kokeili opettaa näitä strategioita sekä onnekkaille että vähemmän onnekkaille ihmisille. Onnekkaat eivät yleensä olleet tietoisia strategioiden vaikutuksesta, vaikka tunnistivatkin piirteet itsessään. Tutkimuksen jälkeen 70% Aku Ankoista koki, että heidän onnensa oli parantunut selvästi. Hannu Hanhienkin onnekkuus oli parantunut, vaikka se oli ennestään korkealla tasolla.

Onni ei ole sattumaa, eikä se ole hallitsematonta. Onni, onnellisuudesta puhumattakaan, on psykologinen ilmiö.

5 kommenttia

Anonyymi

5.5.2010 09:36

Ja kuitenkin jollain käy huono tuuri ja aivoista löytyy menestyksen kynnyksellä gradus IV glioblastooma, tai jollain käy hyvä tuuri ja sattuu syntymään perheeseen jonka isä voi suhteillaan hoitaa sen ensimmäisen hyvän työpaikan opiskelukaverinsa pankista. Joku herkkä taiteilijasielu ajautuu viinaan ja rikoskierteeseen, kun ei kykene käsittelemään isäpuolensa tekemää seksuaalista hyväksikäyttöä ja joku perusduunari ihan oikeasti voittaa lotossa ja loppuelämä muodostuukin hyvin erilaiseksi kuin se olisi ollut tehtaan liukuhihnan ääressä.

Vain typerä tai naiivi oikeistolainen ei kykene myöntämään, että sattumalla on suuri merkitys ihmisen elämässä ja usein suurempi kuin suurimmallakaan työllä tai yksilön henkilökohtaisilla ominaisuuksilla.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo Puskala

5.5.2010 09:51

Toki sattumalla on merkitystä. Oleellista onkin, kuinka sattuman tuloksiin suhtautuu. Anonyymin kuvauksen perusteella hän on juuri noita Aku Ankkoja. Ikään kuin ihminen olisi vain kohde. Tyypillinen vasemmistolainen näkökulma. Ihminen on avuton luuseri. Aika surullinen ihmiskuva.

Satunnaisiin tekijöihin ei voi vaikuttaa, mutta omaan suhtautumiseen voi. Ja sillä voi muuttaa huononkin tuurin hyväksi, useimmissa tapauksissa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

piiklenarttu

6.5.2010 12:31

sä kirjotit jo joulukuussa tän postaukse, sillo kääntesellä nimellä Tuuri ei ole onnesta kiinni – tää on siis varmaa sulle niiku tosi keskene juttu? vai pitääks ymmärtää et sä pyrit aivopesee akuankkoje kansakuntaa et se on aina oma asentee vika ku menee päi helvettii?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.5.2010 19:44

Mäpä kerron tän mun systerille, kun sen lapsi on ollu puoli vuotta sairaalassa. Niiltä joptenkin puuttuu oikea asenne. Lapsi paranee oitis, kun kerron että pitää nähdä hyvät asiat.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Aapo Puskala

10.5.2010 20:25

Kerro toki. Vai kerrotko mieluummin, että kaikki toivo on mennyttä, kaikki on pilalla ja paras olisi kun hyppäisivät junan alle?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi