"Paras on hyvän vihollinen"

  • Mikko Salasuo

Voltaire sitaatin kautta pääsee käsiksi nykyajan moraaliseen sairauteen: vain paras on riittävä. Samaa ajattelua voidaan kutsua professori Hannu Simolaa mukaillen "erinomaisuuden eetokseksi", elämään kaikkialta läpitunkevaan kilpailu- ja suorituskeskeiseksi toimintakulttuuriksi, jonka arvoja ovat erinomaisuus, tehokkuus ja tuloksellisuus - ne määrittävät ihmisarvon ja ovat tunkeutuneet kasvatusinstituutioihin, työpaikoille ja ajatteluun.

Parhaan tavoittelu on niin mikro-, meso- kuin makrotasolla osoittautunut tuhovoimansa. Sen tuliaisia ovat niin globaali talouskriisi kuin yhteiskunnallinen polarisaatio - joidenkin harvojen äärimmäinen rikkaus ja useiden silmitön kurjuus.

Elämme aikaa, jonka eetoksen etäisyys humanismiin löytää historiasta vertaisensa teollisen vallankumouksen alkuajoista. Köyhät ja syrjäytyneet ovat tämän ajan noitavainojen kohteena. Lumpenproletariat - ryysyläisköyhälistö - on yhteiskunnan jarruvaunu, joka estää talouspoliittisen eliitin sairaiden fantasioiden toteutumisen.

Jarruvaunusta pitäisi päästä eroon, mutta paradoksaalisesti markkinaliberalismin kvartaalissa tehokkuusajattelussa kunnollinen sosiaalipolitiikka, ennaltaehkäisy ja hoito, on tuntematon käsite - tai pikemminkin käsite, joka viittaa ainoastaan rahan haaskaamiseen hyödyttömään kansanosaan.

Kuinka puolustaa ahneuden ajassa huono-osaisia, syrjäytyneitä ja yhteiskunnan hylkäämiä ihmisiä? Poliittiset puheet ovat vain tyhjiä kuoria ilman sisältöä, joka on toteen nähty myös Suomessa viimeisen kymmenen vuoden aikana. Tarvitaan jotakin paljon kovempaa, kuten erinomaisuuden eetoksen vinoutuneeseen arvomaailmaan tuhoisalla voimalla iskeytyvä valtava metallikuula - rautapallo, Wrecking Ball.

Wrecking Ball symboloi valtavan työkoneen heiluttamaa metallikuulaa, jolla puretaan suurimmatkin rakenteet maan tasalle. Bruce Springsteenin pian ilmestyvä Rautapallo iskee jokaisella rytmillä, lauseella ja melodian osalla finanssikapitalismin ja erinomaisuuden eetoksen kylkeen - sen tuhovoima perustuu ihmisten kollektiivisen moraalin herättämiseen - uskoon, että humanismi lymyää vielä jossain. Albumi on eräs älykkäimmistä "parhauden" ihannointia repivistä kannanotoista mies- ja naismuistiin.

Suoranaisen vihan kohteena on ahneus, välinpitämättömyys ja yksilöiden kohtalot ajassa, jossa ihmisyys ja humanismi ovat muuttuneet poliitikkojen pakkoretoriikaksi erinomaisuuden ja tehokkuuden rinnalle - sanoja, vaan ei tekoja. Springsteen juoksuttaa raa'an folkin ja gospelin säestämänä kuulijoille liudan näkymiä nykyajassa taistelevien yksilöiden tunnerepertuaarista. Tarinoista suodattuvan viestin voi kiteyttää ajatukseen: kuinka sallimme tämän ja mitä olemme antaneet moraalille sekä ihmisyydelle tapahtua?

Voltaire lausahtaisi tähän: "Pahalla on siivet, mutta hyvä kulkee etanan lailla". Minä sen sijaan: "Rahalla on siivet, mutta hyvä kulkee etanan lailla".

Death to My Hometown

Oh no cannonball did fly
No rifles cut us down
No bombs fell from the sky
No blood soaked the ground
No powder flash blinded the eye
No deafening thunder sounded
But just as sure as the hand of god
They brought death to my hometown
They brought death to my hometown, boys

No shells ripped the evening sky
No cities burning down
No armies stormed the shores for which we'd die
No dictators were crowned
High off on a quiet night
I never heard a sound
The marauders raided in the dark and brought death to my hometown, boys
Death to my hometown

They destroyed our families' factories and they took our homes
They left our bodies on the plains
The vultures picked our bones

So listen up, my Sonny boy
Be ready for when they come
For they'll be returning sure as the rising sun

Now get yourself a song to sing and sing it 'til you're done
Yeah, sing it hard and sing it well
Send the robber barons straight to hell
The greedy thieves that came around
And ate the flesh of everything they've found
Whose crimes have gone unpunished now
Walk the streets as free men now

And they brought death to our hometown, boys
Death to our hometown, boys
Death to our hometown, boys
Death to our hometown

Kirjoitettaessa soi Bruce Springsteen - Death to My Hometown

4 kommenttia

Anonyymi

24.2.2012 23:54

Hyvä teksti, rehellinen, kiitos.
Niin, olen miettinyt pääni puhki, enkä kyllä tullut mihinkään tulokseen. On se varmasti vaikeaa, kun politiikkaa ajattelee, niin noiden poliitikkojen meitä lumpenproletariaatteja paikallistaa :) varsinkaan kun ihmisobjektit tuskin autuaasti lähtevät mukaan sellaiseen "yhteistyöhön" tai konsensukseen, jota olisi tarkoitus harjoittaa niiden ihmisten johdolla, jotka yhteistyöhön tai yhteisymmärrykseen vallitsevalla mentaliteetillaan suhtautuvat (tai ovat suhtautumatta).
Itse mietin kaiken aikaa, että mistähän tässä oikeastaan on kyse?

Presidenttimme kyllä vaalijuhlapäivänään muuten pysähtyi kerran kameran läpi tiiviisti silmiin katsoen meitäkin puhuttelemaan, ihan pariksi sekunniksi, huomasitteko? :) Aivan mainio temppu, pää kääntyi suoraan kuin Reichstageilta.

Joo. Toki meidän syrjäytyneiden on vaikeaa omaa asemaamme itsellemmekään lopullisesti leimata ja ryhtyä taas noin vain tavallisiksi. Luulen, että se on jollain tasolla ajateltuna myös ihan ok.
Jos mietin, mitä syrjäytyminen tai syrjään vetäytyminen on, niin tulee mieleen, että moni meistä tämän "uran" aloittaessaan teki ihan itse kuitenkin jonkinlaisen tietoisen valinnan (vaikka ehkä seurauksia vielä tuolloin kokonaan hahmottamatta).
Jos olisi "outsidereille" spesifioitu AA-klubi, menisin sinne - tosin sinne täytyisi ensin löytää tai noutaa joku pätevä vetäjä tai makea luennoitsija, jotta muutkin kummitukset kodeistansa sinne takapuolineen raahautuisivat. Taitavat nämä AA-touhut kuitenkin keittyä kokoon melkoiseksi kaurapuuroksi ilman fundraisereita. :)

Suuren maailman tyyliin tässä täytyy lopuksi vielä viheltää, että dear Mr. President, ilman tuikeaa katsettasi tuskin olisin hätkähtänyt, enkä välttämättä ihmettelisi täällä mainion Baarikaapin hännillä. Who knows.

http://www.youtube.com/watch?v=ItEUIG09pYE

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.2.2012 11:49

Hyvä teksti! Globalisaatio.globalisaatio.globalisaatio. Pääomien vapaa liikkuvuus aiheuttaa sen, että ne hakeutuvat sinne, missä on saavutettavissa paras mahdollinen tuotto. Sitten tulevat eettiset kysymykset, kuten esim. lapsityövoiman käyttö, ympäristökysymykset ym.

Kyllähän tässä niinku väkisin tulee sellainen ajatus, että tämä yhteiskunta on rakennettu siten, että röyhkeimmät, vahvimmat ja ahneimmat yksilöt pärjäävät nyt vallitsevilla arvoilla. Ja muista ei sitten olekkaan niin väliä. Taloushistorian professori Markku Kuisman kirjassa "Rosvoparonien paluu" oli maininta, että peruskoulun alaluokilla oppilaille alkaa olla jo selvitä, mitä tarkoittaa sanonta "Jokainen on oman onnensa seppä". Tähän on tultu.

Sitten tuo erinomaisuuden tavoittelu. Työnantajille kelpaavat nyt ainoastaan ns. huippuosaajat. Filosofi Maija-Riitta Ollila kommentoi tätä siten, että se nyt vaan ihan tilastollinen tosiasia, että suurin osa yksilöistä eli 80 % sijoittuu Gaussin käyrän mukaisesti sinne keskitasolle.

Onhan siitä käyty keskustelua, että ihmisten onnellisuuden tai hyvinvoinnin mittaamista varten pitäisi kehittää joitakin muita mittareita kuin ainoastaan bruttokansantuotteen kasvu tai lasku.

Vielä pompsahti eräs tekstiin sopiva vanha sanonta mieleeni : "Heikot sortuu elon tiellä, jätkä sen kun porskuttaa.."

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

26.2.2012 14:25

V.A Koskeniemi : "Yksin oot sinä ihminen
kaiken keskellä yksin...."

Koskenniemen varhaislyriikkaan usein liitetyn Arthur Schopenhauerin filosofian mukaan elämä on kärsimystä ja maailma kaikista mahdollisista huonoin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

29.2.2012 15:39

Tehokas vaihto vaatii vaihdon välinettä, eli rahaa, Bitit tietokonetileillä ovat kiistatta tehokkaampi tapa kuin henkilökohtaisesti kinata torilla montako lanttua saa oravannahalla. Rahan avulla jotkut muut hoitavat kinaamisen ja Suomessakin voi helposti ostaa lähikaupasta mehevän ananaksen.

Vuosi vuodelta ihmisiä on enemmän, halutaan lämpimämpi takki, halutaan poistaa koettuja puutteita ja ongelmia. Työmies haluaa lisää palkkaa takin ostamiseen, sen maksaakseen työnantajan pitää myydä enemmän sinkkiämpäreitä - tai mitä tuotteita milloinkin. Tai sitten voi korottaa ämpäreiden hintaa, tosin silloin ämpärikaupassa käyvä työmies joutuu maksamaan enemmän ja alkaa taas vaatia lisää palkkaa. Hinnat nousevat. Jos raha makaa tilillä, siihen iskee inflaatio eli se menettää arvoaan eli sillä saa vaihdettua vähemmän tuotteita. Inflaatiota vastaan rahaa (tai siis sen rahan omistajaa) suojaa tuotto. Tuottoa saadaan arvonnousulla. Arvonnousua saadaan kasvusta: jotain on enemmän kuin vuosi sitten. Ja enemmän on arvokkaampi kuin vähemmän...

Keskeisiä pääomasijoittajia ovat länsimaalaiset eläkerahastot - sijoitustoiminta siis pitää huolen siitä, että itse kunkin mummolla ja vaarilla on vanhuudenturva.

Amerikassa taannoinen pankkikriisi tuli siitä, että "kaikille perheille pitää saada kunnon asunto", otettiin roimasti asuntolainaa, annettiin roimasti asuntolanaa vajailla vakuuksilla, myytiin korkeariskisiä lainoja nipussa eteenpäin.

Nykyinen Euroopan pankki(- ja yhteisvaluutta )kriisi tuli siitä, kun useat Euroopan maat/kansakunnat söivät enemmän kuin tienasivat ja vertauskuvallisesti maksoivat laskun katteettomalla shekillä.

Työt siirtyvät Kiinaan, koska siellä työ on halpaa. Kun työtä riittää, köyhien kiinalaisten elintaso nousee.

Mistä siis leikataan? Jätetään eläkeläiset heitteille, ajetaan perheet kadulle tai pakotetaan kiinalaiset kurjuuteen?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi