Blogi

Näytetään kirjoitukset heinäkuulta 2009.

Turhaa peliä  1

Maailman tämän hetken varmasti odotetuin urheilutapahtuma, Berliinin MM-kisat (yleisurheilu) lähestyvät koko aika. Samalla myös kilpailujen kuningaslajissa, 100metrin juoksulla, on menossa kova peli. Ja turha peli.
Usain Bolt vs. Tyson Gay. Tätä odotetaan Berliinistä. Mutta miksi he eivät voi kohdata aiemmin? Kilpailevathan Pitkämäki ja Thorkildsenkin lähes jatkuvasti samoissa kilpailuissa.
Pelleily on aika turhaa, etenkin tässä tapauksessa. Hyvin voisivat pojat mitellä samoissa kisoissa ja samalla kehittyä urheilijana, ja saada tsemppiä päihittää toinen uudelleen. Hommaa voisi verrata siihen, että Lewis Hamilton ja Kimi Räikkönen kohtaisivat formuloissa vasta kauden päättävässä kilpailussa.
Mutta eiköhän Bolt vs Gay ole tulossa vielä. Sääli, että sitä pitää vain odottaa niin kauan.



Turha ikäraja.  2

Kaikkihan tietävät(?), että veikkaus teki kaikista peleistään K-18 ja estää näin ollen alaikäisiä tuhlaamasta rahojaan peleihin. Sinänsä ihan fiksua, mutta toisaalta..

Päätin lainata suoraan tekstin veikkauksen sivuilta:

"Miksi K18?

Veikkaus ennakoi tulevan arpajaislain vaatimuksia. Ikärajoilla halutaan varjella lapsia ja nuoria pelaamisen mahdollisilta haitoilta.

Vaikka tietyt pelit tutkitusti aiheuttavatkin enemmän riippuvuutta kuin toiset, kaikkiin rahapeleihin liittyy sosiaalisten haittojen vaara. Asiakkaiden näkökulmasta on myös selkeämpää, että kaikilla peleillä ja kaikilla pelaamisen kanavilla on sama ikäraja. "

K-15 ikäraja varjelisi nuoria mainiosti vaikkapa loton pelaamiselta. Kovinkaan moni nuori ei sitä pelaa, ja ne ketkä pelaavat syytävät siihen rahaa pahimmillaan 1,60euroa viikossa. Ei paha, mielestäni.
Samaan gategoriaan kuuluvat mielestäni raaputusarvat ja pitkäveto sun muut. Raaputusarpojakaan ei tule kovin paljoa kulutettua nuorten toimesta, joten ikärajaksi sopisi hyvin 15, tai 16, minkä ikäisenä saa jo tehdä kesätöitäkin laillisesti.
Toisaalta onhan Veikkauksella jotain, johon saa mielestäni aiheesta laittaa k-18merkinnän, nimittäin pelikoneet ja nettipelit veikkauksen sivuilla. Nettipeleissä nuoret eivät välttämättä hahmota rahamääräänsä, ja vanhemmille voisi tulla todellinen yllätys seuraavan laskun aikoihin.. Pelikoneiden ikärajat ymmärrän, sillä monesti näkee nuorten pelaavan niitä yhdessä. Sosiaaliseksi haitaksi en sitä kuitenkaan lukisi, sillä nuoret pelaavat niitä kaveriporukan kanssa, eivät yksin. Ehkä heitä toisaalta yllytetään pelaamaan.

Ikäraja K-18 voitaisiin hyvin siirtää, todellakin. Kohta on kaikki alaikäiset antamassa ohikulkijoille rahaa ja kuiskimassa "pst, tuos mulle yksi lotto." Ja samalla ikärajan asettaminen tuo nuorille lisää haluja pelata, kokeilla rajojaan, hakea jännitystä. Rajojen nostoa oltaisiin siis voitu miettiä vähän pidemmälle kuin mitä nyt pohdittiin.

S.K


Elämä on epäreilua.  1

Näinhän sitä sanotaan, että elämä on epäreilua. Ja näinhän se on, mutta tarvitseeko sen olla?

Elämä on täynnä erilaisia mietelauseita: "Niin metsä vastaa kuin sille huudetaan" ja "elämä on sellaista miksi sen tekee", ja niin pois päin. Nämä nyt eivät pidä paikkaansa, mikä on huomattu varmaan kaikkien ihmisten toimesta. Olet saattanu auttaa jotakuta vaikka nostamaan lusikan maasta, ja vastaukseksi on voinut tulla tyly "olisin voinut tehdä sen itsekin." Tai olet voinut olla avulias ja ystävällinen muille ja olet silti voinut jäädä ulkopuolelle tapahtumista tai kaveripiireistä. Eihän se ole kivaa.

Mutta mistä tämä epäreiluus johtuu? Meistä ihmisistä ja meidän ahneista pyrkimyksistämme, tietenkin. Ihmiset eivät kohtele toisiaan tasavertaisesti, vaan vieläkin on havaittavissa rippeet yhteiskunta jaosta, ja siitä, että erilaisuutta ei arvosteta. Sen takia maailmassa on olemassa myös rasismia.

Jokainen meistä voi vaikuttaa maailmaan, omalla tavallaan. Olemalla kohtelias ja reilu toisille voit piristää jonkun päivän tai pelastaa jonkun koko elämän jopa. Jos kaikki ihmiset olisivat mukavia, ei pahuutta olisi. Kaikkien hyvyyttä emme voi odottaa aivan pian, joten tehdään maailmasta parempi paikka parantamalla omia tapojamme!

S.K, 16.7.2009



Dagens programmet(ja vähän eilisestäkin)  1

Joo eli tänään on (taas tylsä) päivä edessä, mut jotai tekemistä sain kun pääsen keilaamaan! Toivottavasti tänää menis rikki jotai rajoja, ja enkka täl hetkel 121. Mut ei sitä tiedä..
Eilen oli vähän mielenkiintoinen päivä. Kello oli jo vajaa 4, ja tylsyys nakersi selkärankaani, kun yksi tuttu (ehkä nyt jo kaveri =D) kysyi mesessä et lähdenkö uimaan. Vähä oli epävarmuutta, kun oma mopo huollossa, mutta sain pummittua kyydin Pajulahteen. Siellä sit tuli uitua 15vailla kahdeksaan saakka, ja sit tuli kiire juosta Pajulahdesta bussipysäkille Nastolan puukirkon eteen (matka: 3,5-3,7km, bussi lähti liikkeelle: 20:05). Matkas oli pahoij ylämäkiä ja reppu selässä juoksin niin vähä sippasi. Ehin kuiteski bussiin ja oli hyvä fiilis. Ja Pajulahti tuli tutummaksi!