Bansko

  • prefect

Tämä Banskon juttu tulee vähän viiveellä, koska reissu tuli niin ad hoc etten, 7 tunnin varoitusajalla, että ajatuksen olivat jo seuraavan viikon Hurghadan reissussa.
Bansko on erittäin hieno kohde, jonne pääsee Sofiasta parin tunnin autoilun jälkeen. Tie tosin on vaihtelevan heikko, mutta saapahan kuvan paikallismenosta.
Majoitusta on kahden laista: 2½-3 tähden paikallista, jotka vastaavat ehkä jotenkin vaatimattomasti Levin Sirkantähden apartomentoksia. Sitten on toinen ääripää, 5 tähden kohteet, esim. Kempinski. Olimme yhden yön 2½ tähden hotellissa ja aamulla vaihdoimme Kempinskiin. 2½ tähden hotellin yksikään markkinointi/myyntilupaus ei pitänyt. Kun majoitus oli 2 hengen huoneissa, niin toinen sai nukkua sohvalla, aamupala oli lievä katastrofi toteutukseltaan ja luvattu sijainti rinteestä kävellen ei olisi toteutunut edes helikopterilla. Laittaisin seuraavalla kerralla omat rahani Kempinskiin.

Ruoka Banskossa tai bulgariassa on erittäin hyvää ja autenttista, voin suositella lähes mitä tahansa kylässä olevaa bistroa ja ravintolaa. Kolmen ruokalajin annoksen hinta viineineen ja Gin Toniceineen saattaa olla paikallisessa ravintolassa 10-15 euroa/henki. Juomarahaa pitää muistaa jättää mielelään 15% ja lisäksi pitää muistaa maksaa teostot ravintolan orkesterille. Orkesteri kiertää pöytäseurueesta toiselle ja laulut veivataan sellaisella volyymilla, ettei haarukka osu suuhun. Orkka jaksaa niin kauan kun hattu on laitettu kierämään pöydässä. Jos rahaa irtoaa mukavasti, niin orkka vetää encoret päälle, jotka kestävät vähintään yhtä kauan kuin alkuperäinen esitys. Jos hatun laittaa kiertämään heti alussa, niin yhtään vähemmällä ei pääse Bulgarialaisen kansanmusiikin määrässä, turha yrittää.
Kempinskin ruuat ovat sitten jo ihan kansainvälistä tasoa. Suosittelen käyntiä kempinskin italialaisessa ravintolassa ainakin yhtenä iltana!

Itse kylä on varsin pieni ja täynnä rakennustyömaita. Ilmassa on varsin outo ja pistävä tuoksu, koska talot lämmitetään puilla ja savusta päätellen pesässä palaa tammea tai jotain erittäin kovaa ja sitkasta tavaraa.
Liikennettä kannattaa varoa sillä, ensin ajaa isoin auto, sitten hevoset, aasit ja viimeiseksi kadun yli juoksee turisti.

Hissit ovat moderneja ja rinteet ovat erittäin vaihtelevia. On erittäin pitkiä loivia siirtymiä, jopa 16 km ja sitten ihan tolkkuja mustia ja punaisia. Meillä kävi sen verran paska säkä, että edellisellä viikolla Banskossa oli ollut jumalaton myrsky, joka oli vienyt lumet rinteestä. Jäljellä oli 5 cm tampattua jäistä pohjaa, josta paistoi 15 cm kivenjärkäleitä. Käännökset piti suunnitella tarkasti ja hommasta meni maku parin laskun jälkeen. Eli rinteet pidetään auki lähes kaikissa olosuhteissa, mutta tämä ai tarkoita sitä, että rinteet olisivat keskieurooppalaisen standardin mukaan laskukunnossa. Kehoitan tarkastamaan lumitilanteen ja tekemään päätöksen lähdöstä.

Massaturismi ei vielä ole pilannut Banskoa. Siellä on autenttinen Bulgarialainen meininki kaikkialla. Raha saattaa tosin tuottaa ongelmia, sillä yleensä ainoastaan käteinen käy. Vaikka kylässä on paljon pankkiautomaatteja, joissa on Visan merkki, niin ulkomaisella Visalla niistä ei rahaa saa. Suosittelen ulkomaalaisten pankkikonttoreiden yhteydessä olevia automaatteja tai sitten rahanvaihtokojuja.

Voin suositella Banskoa vilpittömästi vaihtoehdoksi Keski-Euroopan kohteille.

1 kommentti

Anonyymi

5.12.2021 10:46

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus