Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on ruoka.
Seuraava

Kanaa saviruukussa  1

Tämän päivän keittiössä valmistetaan harvoin haudutettuja ruokia. Tämä johtuu varmasti suurelta osin elintapojen muutoksista. Arki on kiireistä työstä ja rutiineista selviämistä, viikonloput suoritetaan sitten muuten "vapaa-ajan merkeissä" tai jumitetaan palautumalla seuraavaan viikon hullunmyllyyn. Olen huomannut itsekin, että vapaa-aikaani rytmittää samalla tavalla kello kuin arkeakin, vaikka kyseinen aparaatti pitäisi jättää vapaalla ollessa kännykän ja tietokoneen kanssa työpaikalle.

Olen harrastanut pitkään ystäväpiirissä ruokakutsuja. Käymme vuoroin toistemme luona syömässä ja oppimassa uutta toistemme keittiöstä. Jostain syystä suurimman vaikutuksen tähän ystäväpiiriin ovat tehneet haudutetut ruuat. Syy ei ole ollut pelkästään ruuan maku ja rakenne, joka syntyy pitkän hauduttamisen tuloksena vaan myös "vaivan" arvostus, kun on ollut aikaa hauduttaa ruokaa 2-3 tuntia. Itseäni tämä "vaivan" arvostus on hiukan huvittanut, kun se on kuitenkin uuni, joka homman hoitaa aivan samoin kuin pyykin tai astioiden pesu koneella. Olen tietysti ollut otettu "vaivan" arvostuksesta ja kun olen miettinyt asiaa tarkemmin, niin mieleeni ei tule kuin joulu, jolloin on enää perinteenä valmistaa haudutettuja ruokia.
Joten tässäpä teille helppo, muutamassa minuutissa valmistettava, parin tunnin päästä valmistuva herkkuohje:
Laita saviruukku kylmään veteen vähintään ½ tuntia ennen käyttöä. Muista, että saviruukku laitetaan aina kylmään uuniin, eikä sitä pestä pesuaineella aivan kuten valurautapataakaan.

- paketti kanan rintapaloja (4 kpl), joissa on mukana nahka, luu ja sellaista standardia punaista marinadia
- 3 dl Ungle Bens riisiä
- lihaliemikuutio
- vihreä paprika
- purjo
- 6 dl vettä

Kiehauta vesi ja liota siihen lihaliemi. Anna jäähtyä. Pilko paprika ja purjon valkoinen osa. Huuhtele purjo hyvin. Kaada riisi savipataan ja ripottele päälle purjo ja paprika. Rintapalat päällimmäiseksi ja lopuksi lihaliemi. Kansi päälle ja 160 asteiseen uuniin 2 tunniksi.


Chevrekanaa  1

Tämä resepti on otettu muistoksi Annalta, jolla ei edelleenkään ole ruokapöytää:

- paketti (3 kpl) hunajamarinoituja kanan rintafileitä
- kourallinen pinjan siemeniä
- tuoretta basilikaa
- 1/3- 1/2 chevre-juustopaketti
- 2 dl kermaa
- 1 tl kanalientä

Halkaise tai viiluta kanafileet siten, että file pysyy koossa ja täytä chevre-juusto, basilika ja pinjansiemen seoksella.
Laita 200 asteiseen uuniin vuoassa ja lisää kerma ja kanaliemi kun fileet ovat saaneet hiukan väriä.
Peitä foliolla ja laske lämpötilaa 160 asteeseen. 45 min päästä valmis. Tarjoa esim. pinaattitagliatellen kanssa.


Juustokeitto  1

Tämä juustokeitto oli se ruoka, jolla Outi vei sydämeni 15 vuotta sitten:

- 3 purjoa
- sipuli
- koskenlaskijapaketti
- 250 g Rambol yrttijuustoa
- 250 g jauhelihaa
- lihaliemikuutio
- n. ½ l vettä
- suolaa
- mustapippuria

Ota purjosta ainoastaan valkoinen osa ja halkaise se neljään osaan. Pese hyvin. Pieni sipuli ja purjo hienoksi. Kuulota sipuli-purjo tilkassa öljyä pehmeäksi, noin puoleen alkuperäisestä määrästään pannulla, mutta älä anna ruskistua!
Paista jauheliha ja mausta ripauksella suolaa ja mustapippuria. Kiehauta vesi kattilassa ja sekoita siihen juustot, kuulotetut sipuli-purjot, jauheliha ja lihaliemikuutio. Sekoita hiljaisella lämmöllä kunnes kaikki ainekset ovat sekoittuneet - ÄLÄ keitä!

Tarjoa keitto patongin kanssa.


Palapaisti ála Petteri Helander  1

Tutustuin Petteriin tämän tyttären, Outin kautta 15 vuotta sitten. Petteri teki vaikutuksen nuoreen miehenalkuun ruuanlaittotaidoillaan ja eräällä toisella piirteellä mitä ihailen kovasti vielä nykyäänkin. Petterillä oli tapana tuoda kukkia joka lauantai käydessään kaupassa. Olen itse yrittänyt ottaa tämän saman tavan käyttöön, mutta olen valitettavasti joutunut pettymään liian monta kertaa. Minun ikäpolveni naiset ovat erittäin otettuja, kun he saavat kukkia mieheltä ensimmäisen kerran. Tarkennan, siis erittäin otettuja ensimmäisellä kerralla. Toisella kerralla he ovat otettuja ja kolmannella kerralla tuskin saa edes kuuluvaa kiitosta. Minusta näin hieno ele ei ole edes eilisen sanomalehden käärinpapereiden arvoinen, jos kohteelle tälläinen huomionosoitus on näin samantekevää.

Nyt voisi tulla aika kiukkuinen palapaisti, jos olisi mustapippurimylly kädessä. Näin se menee:

- 600-800 g naudan paistia tuuma x tuuma paloina
- voita ja öljyä paistamiseen
- 1 rkl rouhittua mustapippuria
- 1 rkl soijaa
- lihaliemi
- 1 dl vehnäjauhoa
- 1 l vettä
- ranskankermapurkki

Kuumenna valurautainen paistovuoka kuumaksi ja kaada loraus öljyä ja nokare voita vuokaan. Ruskista pinta kiinni lihoista ja lisää mustapuppuri, soija ja 3/4 vedestä. Sekoita vehnäjauho loppuosaan vettä ja kaada siivilän läpi sekaan, kun liemi alkaa kiehumaan. Lisää lihaliemikuutio ja laita kansi päällä 160 asteiseen uuniin 2-3 tunniksi.
Tämän jälkeen tarkasta pippurin määrä ja suolaisuus. Jos kaipaa lisää suolaa, mitä ei siis ole laitettu vielä ollenkaan, niin älä laitakkaan vaan lisää varovasti soijaa ½-1 rlk maun mukaan. Jos liemi on liian paksua, voit jatkaa sitä tilkalla vettä, muuten lisää ranskankerma joukkoon ja sekoita. Älä anna enää kiehua, vaan pidä lampimänä.

Palapaistin kanssa sopii mielestäni loistavasti Lapin Puikulaperuna, baby porkkanat ja maissi. Baby porkkanalle ja maissille kannattaa tehdä temput sekoittamalla joukkoon Herbamare-yrttisuolaa. Jos tule tappelu, että kuka saa nuolla loput kastikkeet, niin häviäjiä voi lohduttaa jaettu 2. sija maissin ja baby porkkanoiden hoitamisessa tuulen suojaan.

Josko kävisi niin, että palapaistia jää toiseenkin kertaan, niin älä säilytä sitä valurautapannussa sillä siitä irtoaa metallinen maku kastikkeeseen.


Lohitartar  1

Savulohitartar:

1 kylmäsavulohifile, pilko kuutioiksi
1 graavilohifile, pilko kuutioiksi
2 sipulia, pilko kuutioiksi
3 rkl mustapippuria, rouhittuna
nyrkillinen tilliä, pilko pieneksi
1 prk smetanaa
2 prk Creme Fraiche
½ sitruunan mehu

Muut raaka-aineet kalan määrän mukaan suhteutettuna.
Sekoita kaikki keskenään, jääkaappiin tekeytymään.

Herkullista sellaisenaan, perunoiden kanssa ja vie miehen mennessään tuoreen ruispalan päällä!


Italialainen Ilta  1

Italialaisen illan järjestäminen on erittäin mukavaa kanssakäymistä ystävien kanssa. Jokainen saa osallistua yhdessä ruuanlaittoon ja kokea sen onnistumisen tunteen yhteisestä nautinnosta. Italialaisen illan järjestäminen on myös oiva tapa parantaa ja lähentää ihmissuhdetta, jota harmaa arki ja rutiinit ovat saattaneet alkaa painamaan. Jos teet tämän illallisen yksin rakkaimmallesi, on se timantin arvoinen osoitus huomioimisesta ja kunnioittamisesta.

Bruchettalle suosittelen juomaksi Proseccoa, sitä voi myös nauttia seuraavan ruokalajin kanssa (pastan). Pastalle käy myös Alsacen (ranska) valkoviineistä mainiosti myös riesling tai muscat. Lasagnelle sopii mainiosti Amaronet. Jälkiruuan kanssa suosittelen espressoa tai Echeverria Late Harvest Sauvignon Blancia.
Musiikiksi suosittelen operaa, esim. Puccinin Tosca tai keveämpää esim. Andrea Bocellia.


Antipasti

Bruchetta:
- Pirkka Ciabatta esipaistettu leipä (Italian sana ciabatta tarkoittaa tohvelia)
- Valkosipulin kynsi
- Oliiviöljyä esim. Bertolli Classico
- Kotimaisia kirsikkatomaatteja rasia
- Pirkka Mossa-rella purkki
- Sormisuolaa esim. Fleur De Sel De Camargue
- Mustapippuria myllystä
- Tuoretta basilikaa

Paista leipä ohjeen mukaan. Anna jäähtyä peittämättä, jotta leipä saa rapean kuoren.
Leikkaa leivästä tuuman paksuisia viipaleita. Paahda viipaleet joko äkkiä kuumassa uunissa tai leivänpaahtimessa.
Raaputa kuoritulla valkosipulilla pari kertaa leipää ja valuta kevyesti oliiviöljyä päälle.
Suokaloi mossa-rella pallerot ja kirsikkatomaatit ja täytä leivät.
Hienonna basilika ja lisää leiville sormisuolan ja ripauksen mustapippuria kanssa.


Primi piatti

Tagliatelle verdi con portobello e burro tartufato:
- Barilla Tagliatelle con Spinaci
- Portobello sieni
- voita
- tryffeliöljyä
- sormisuolaa esim. Fleur De Sel De Camargue
- mustapippuria
- persiljaa
- raastettua parmesaania

Kuulota kuutioitu portobello voissa.
Keitä pastaa 6 min, 3-4 kerää/ruokailija.
Sulata 25 g/ruokailija voita kattilassa ja lisää siihen hyppysellinen hienonnettua persiljaa ja muutamia tippoja tryffeliöljyä.
Kun pasta on valmis, sekoita siihen sienet ja kastike. Päälle ripaus mustapippuria myllystä ja parmesaania.



Secondi piatti

Lasagne:
- Maitoa 1 l
- Pirkka Paseerattua tomaattia purkki
- Pirkka tomaattipyrettä purkki
- Barilla lasagne levyjä
- 250g jauhelihaa
- Lihaliemikuutio
- Suolaa
- Oreganoa
- Salviaa
- Rosmariinia
- Basilikaa
- Mustapippuria myllystä
- 50 g voita
- 1 dl vehnäjauhoja
- Valkopippuria
- Muskottia
- chilipaprika

Bechamel-kastike
Sulata kattilassa voi ja lisää siihen vehnäjauhot, 1 tl valkopippuria ja 1 rl muskottia. Älä anna ruskistua vaan sekoita hitaasti joukkoon maitoa, siten, että voi-vehnäjauhoseos pysyy taikinamaisena. Peitä kannella ja anna kiehua erittäin hiljaa. Älä sekoita enää pohjaa myöten.

Tomaattikastike
Sekoita paseerattuun tomaattisoseeseen tomattipyrepurkki, 2 rk basilikaa, 1 rk oreganoa, ½ tl rosmariinia, ½ tl salviaa, ½ rl mustapippuria, ½ rk suolaa, ½ hienonnettu chili ilman siemeniä sekä valkosipulin kynsi kokonaisena, painettuna rikki. Tarkasta suolan ja mustapippurin määrä.
Paista jauheliha sipulin kanssa ja lisää suola ja mustapippuri. Lisää tomaattiseos ja lihaliemi ja anna kiehua hiljaa kannen alla. Poista valkosipulin kynsi.

Kun vehnajauho on kypsynyt Bechamel-kastikkeessa ja saostanut sen, kaada kastike kulhoon varovasti niin ettei pohjaan ottanut osa tule mukana. Sekoita 1 tl suolaa kastikkeeseen ja tarkasta maku. Raasta juusto.

Kokoaminen
Kauhallinen Bechamel-kastiketta voidellun uunivuoan pohjalle ja kolme lasagnelevyä. Tomaattikastiketta, juustoa ja Bechamel-kastiketta. tee näin yhteensä kolme kerrosta ja viimeisen päälle neljäs kerros lasagnelevyjä, loput Bechamel-kastikkeesta ja kuorrutus juustosta.
250 asteiseen uuniin keskivaiheille, 20 min ja 10 min levähdys uunista oton jälkeen.


Dolci

Tiramisu

2 dl kermaa
Rahkaa purkki
1 dl sokeria
Domino keksejä pötkö
200 g suklaata

Vatkaa kerma kevy esti ja sekoita siihen sokeri ja 1 dl suklaata raastettuna ja rahka.
Murusta dominokeksit jauhoksi niiden täytteen kanssa.
Kokoa kerroksittain, aloittaen rahka-kermasta, dominokeksijauhoa, rahka-kermaa ja viimeiseksi kerrokseksi rahka-kermaa.
Koristele pinta lopulla raastetulla suklaalla.
Laita jääkaappiin tekeytymään.


Menun valmistus kannattaa aloittaa laittamalla musikki soimaan ja avaamalla viini.
Seuraavaksi on vuorossa jälkiruuan teko, ciabatta leivän paisto ja sitten lasagnen kimppuun. Sillä aikaa kun lasagne on uunissa ja tämän jälkeen vetäytyy 10min, voi tehdä bruchettan ja laittaa pastan veden kiehumaan sekä paistaa sienet valmiiksi. Kun bruchetta on nautittu, pasta kiehumaan, kastike kuntoon ja 6 minuutin päästä seuraava ruokalaji on valmis tarjoiltavaksi.
Pieni varoituksen sana lasagnesta ja tiramisustani, ne saattavat olla varsinainen knockout, eli kun maha on täynnä hyvää ruokaa niin nukkumatti saattaa kihlata kesken illan.


Espanjalainen Ilta  1

Espanjalaisen illan voi kääntää hyvin myös brunssiksi. Tällöin viinivalinnaksi riittää koko brunssin ajan free flowing champagne, joksi suosittelen Freixanet Cato Negro -skumppaa. Sitä saa valikoidusti alkoista myös magmum pulloissa. Espanjalaisen illan tai brunssin kuohutarjoilusta tulee sen verran hilpeä olo, ettei auton rattiin ole mitään asiaa ilman kunnon yöunia. Jos illallisen tai brunssin tarkoituksena on tehdä vaikutus johonkuhun, niin tämä on SE resepti. Jos tämä ei toimi, niin ei mikään sinussa tai sinun yrittämisessä ei tule riittämään. Parempi unohtaa koko juttu.
Musiikki on tärkeä osa tunnelmaa, kynttilöiden, käytöstapojen ja rentouden ohella. Musiikiksi suosittelisin vaikkapa Quentin Tarantinon Kill Bill soundtrackiä. Kannattaa kokeilla myös Stan Getziä, jonka saksofoni valuttaa hunajaa suoraan korvaan...


"Tapaksia"

Cazpachokeitto
- 5 kpl tomaatteja
- 2 kpl paprikaa
- ½ kpl kurkkua (kuorittuna)
- 1 pala chilipaprikaa
- 2 viipaletta vaaleaa leipää
- ½ sipuli pilkottuna
- valkosipulin kynsi
- ½ dl oliiviöljyä
- yrttejä
- suolaa
- mustapippuria

Pilko kaikki aineet pienemmiksi ja anna maustua hetki huoneenlämmössä.
Laita tehosekoittimeen ja soseuta oikein hienoksi.
Tarvittaessa paseeraa/purista siivilän läpi.
Cazpacho on parhaimmillaan kun se on saanut tekeytyä yön yli jääkaapissa.


Tortilla Espanjola
- ½ kg kypsää perunaa viipaleina
- 1 kpl keskikokoinen sipuli viipaleina
- ½ dl oliiviöljyä
- 3-4 munaa koosta riippuen
- Rouhittua mustapippuria
- Suolaa

Paista perunat pannulla ruskeiksi sipulin kanssa.
Kaada päälle munamassa jossa mausteet ja oliiviöljy.
Anna massan hyytyä. Laita hetkeksi uunigrilliin, jotta päälipintakin kypsyisi.
Kumoa ja leikkaa sopivia paloja.


Tapenadetoast
- Vaaleaa leipää
- 200 g oliivejä
- ½ dl oliiviöljyä

Jauha oliivit tehosekoittimessa hienoksi ja "ohenna" oliiviöljyllä, mausta suolalla ja mustapippurilla.
Levitä tahna paahdettujen leipäviipaleiden päälle.


Marinoitua Manchego-juustoa
Paloiksi leikattua juustoa

Marinadi:
- 1 dl oliiviöljyä
- 3-5 rkl viikunaetikkaa (herkkukaupaan, mars)
- murskattua mustapippuria


***

Sinisimpukoita Mojo style tomaatti-anjovisleipä
- 20 kpl pestyjä sinisimpukoita
- 2-3 kpl valkosipulin kynsiä
- iso sipuli hienoksi leikattuna
- 1 kpl tomaattia kaltattuna ja pienittynä
- 2 dl kuivaa valkoviiniä
- 1 tl kuminaa
- loraus oliiviöljyä
- suolaa
- 10 lehteä oreganoa
- nippu hienonnettua persiljaa

Kuumenna öljy kasarissa ja lisää valkosipuli. Hetken päästä sipuli, tomaatti, kumina.
Anna muhia hetki.
Lisää valkoviini ja keitä minuutti. Lisää hienoksi leikattu oregano.
Kaada pestyt simpukat joukkoon, laita kansi päälle ja keitä kolme minuuttia siitä kun neste alkaa uudestaan poreilemaan.

Tomaatti-anjovisleipä
- 4 kpl kaltattuja tomaatteja
- 4 filettä anjovista

Kuutioi tomaatit ja anjovis. Sekoita keskenään ja levitä tahna paahtoleivän päälle.


***

Grillattua tonnikalaa Eskalivada salsa Roja
- 100g tonnikalaa/ruokailija

Grillaa tonnikala kuumalla pannulla 1-2 min puoli. Sisus ½ cm syvydeltä pitää jäädä punaiseksi.

Eskalivada
- 2 kpl paahdettua paparikaa

Paahda paprika kuumassa uunissa 220 c, 10-15 min.
Tämän jälkeen ota uunista ja peitä foliolla, anna hikoilla n. 10 min.
Kuori ja poista siemenet.

- 2 viipaloitua kesäkurpitsaa
- 1 viipaloitu munakoiso
- 2 valkosipulin kynttä

Paahda vihannekset suolatulla pannulla rapean ruskeiksi.

- 2 dl oliiviöljyä
- timjamia
- valkoviinietikkaa
- mustapippuria

Suikaloi kaikki vihannekset ja mausta sokerilla, mustapippurilla, timjamilla, valkoviinietikalla ja paahdetulla valkosipulilla. Lopuksi oliiviöljyä joukkoon.

Salsa Roja:
- 1 paparika kuorittuna (katso edellinen ohje)
- 2 viipaletta vaaleaa leipää
- 2 dl paahdettua mantelia
- 2 valkosipulin kynttä
- 5 kypsää tomaattia
- 3/4 dl oliiviöljyä
- ½ dl punaviinietikkaa
- Suolaa
- Mustapippuria
- Chilipippuria

Kaikki ainekset tehosekoittimessa sekaisin.


***

Creme Catalana ja applesiiniliköörillä liekitettyjä hedelmiä
- ½ l maitoa
- 2½ dl kermaa
- halkaistu vaniljatanko (aito vanilja on sahramin jälkeen maailman kallein mauste. Mutta hintansa väärti!)
- 1 kanelitanko
- 1 appelsiinin kuori raasteena

Hauduta 10-15 minuuttia hellalla miedolla lämmöllä.

- 6 keltuaista
- 2 rkl maizenaa
- liraus appelsiinin mehua
- 100 g sokeria

Sekoita keltuaiset ja sokeri vaahdoksi, lisää maizena ja kaada kuuma maitoseos päälle.
Laita takaisin liedelle ja saosta kunnes sopivan kypsää.
Kaada annos astioihin ja jäähdytä kylmäksi.
Tarjolle menessä laita päälle runsaasti sokeria ja kuorruta "tohottimella".

Liekitettyjä hedelmiä:
- erillaisia hedelmiä leikattuna
- 1 dl vettä
- 100 g sokeria

Marinoi hedelmiä hetki sokeriliemessä.
Valuta siivilässä ja kuumenna pannulla.
Kaada varovaisesti Cointreauta päälle ja sytytä.
Tarjoa Catalanan seurana.


Seuraava