Blogi

Näytetään kirjoitukset huhtikuulta 2011.

Vasemmistolla parasta politiikka ja parhaat bileet  16

Asa viimeisenä artistina.
Asa viimeisenä artistina.

ASA liikutti juhlakansaa. Kuva: Aino Ukko

Politiikasta ei monelle tule ensimmäisenä mieleen kaupungin kuumimmat bileet, joihin joutuu jonottamaan pari tuntia päästäkseen sisään. Aivan liian usein politiikka on kuivia vanhoja poliitikkoja puhumassa asioista jotka ei voisi vähempää kiinnostaa. Vasemmistossa on kuitenkin päätetty pistää Suomen poliittista kulttuuria uusiksi. Yhteiskunnallisten liikkeiden mielenosoituksissa olemme toimineet näin on jo vuosia.

Sen sijaan että puhutaan jostain valtiontalouden vajediipadaapasta, miksei voida puhua asiaa, joka liikuttaa meitä arjessamme. Maailmaa voi ja pitää muuttaa juuri sellaiseksi kuin me itse haluamme. Vasemmisto tarjoaa vaihtoehdon diipadaapalle mm. perustulolla ja vähintään 10€:n tuntipalkalla. Suomen luonnonsuojeluliiton julkaiseman Suomen Luonnon mukaan Vasemmistoliitto on myös Suomen ympäristömyönteisin puolue.

Ihmisiä oikeasti liikuttavien asioiden lisäksi myös fiiliksen on oltava kohdillaan. Viime keskiviikkoisissa vaalibileissä viestien muoto ja sisältö yhdistyivät täydellisesti. Tämän osoittaa hyvin myös lähes tuhat julhlijaa ja parin tunnin jonot (sori jonottajat) sekä bileistä kuullut kommentit.
- "Kiitos. En muista milloin viimeksi olisin ollut juhlissa joissa oli kaikki näin kohdallaan. Upea tunnelma, hienoja esityksiä ja ihania ihmisiä!"

Vasemmistolla on vetovoimaa!
Vasemmistolla on vetovoimaa!

Jono kierteli korttelia ympäri ja oli yli sata metriä. Kuva: Perttu Iso-Markku

Juhlissa ei kuultu Kataisen kaartelua ja ylimielisyyttä tai Kiviniemen latteuksia vaan Olavi Uusivirtaa, Asaa ja Alamaailman vasaroita sekä Vuokko Hovattaa & Marzi Nymania. Artistien välissä pidettiin sopivasti palopuheita ja loppuillasta bileitä pyöritti Left Hooks DJ:t, jotka soittavat kiertävällä klubilla noin parin viikon välein.

Vasemmistoliiton kansanedustajat Helsingistä?
Vasemmistoliiton kansanedustajat Helsingistä?

Vasemmistoliiton helsinkiläiset kansanedustajat? Kuva: Aino Ukko

Vasemmisto on erittäin lähellä toista paikkaa Helsingissä. Gallupien mukaan se olisi pois kokoomukselta. Nyt jos koska kannattaa antaa ääni meille. Vaalivoittomme on muutamasta äänestä kiinni. Juuri sinun äänesi voi olla ratkaiseva. Itse kilpailen listallamme tosissani kakkossijasta ja kansanedustajapaikasta, minua voi äänestää numerolla 57.

Ps. Jo tänään perjantaina uudet bileet Siilinpesässä, jossa Kääpä-Joe, JP's Napapiiri ja Revenge of the Boot esiintyvät kolmansissa Yes we Dan -kemuissa. Ilmainen sisäänpääsy. Klikkaa attending facebook-eventiin ja tule juhlimaan ja puhumaan siitä mitä itse haluat politiikalta.

Nähdään bileissä ja muista äänestää!


Perustulo, 6 tunnin työpäivä ja 10€ minimipalkka  13

Merkintä pohjautuu Radikaaleinta on arki -pamflettiin, jonka olen kirjoittanut yhdessä Anna Kontulan (ehdolla Pirkanmaalla), Jukka Peltokosken (ehdolla Pirkanmaalla), Miika Saukkosen ja Tero Toivasen (ehdolla Keski-Suomessa) kanssa.

Yhteiskunta ei voi kaataa ihmisiin onnellisuutta, mutta se voi pyrkiä luomaan ympäristön, jossa onnellisen elämän rakentaminen on helpommin mahdollista. Toisaalta yhteiskunta voi myös hankaloittaa kaikkien paitsi pienen eliitin onnen tavoittelua.


Näin on toimittu viimeisen 20 vuoden aikana kun yhteisesti rakennettua vaurautta on kasattu harvojen käsiin rikkaita räikeästi suosivalla veropolitiikalla, jäädyttämällä sosiaaliturva ja siirtämällä erilaisia maksuja työnantajalta kotitalouksien ja työntekijöiden maksettavaksi miljardien edestä.

Suomi on noin kaksi kertaa vauraampi kuin 20 vuotta sitten. Samana aikana tuloerot ovat kasvaneet valtavasti, jonka seurauksena Suomessa on eri tilastojen mukaan 700 000 – 1 000 000 köyhää. Vuosina 1995-2008 palkat kasvoivat 39 prosenttia ja osinkotulot peräti 425 prosenttia.


Ihmisten onnen ehdot ovat pääasiassa hyvin arkisia asioita. Haluamme elää rauhassa ja lähipiirimme arvostamana, terveenä ja ilman jatkuvaa huolta toimeentulosta. Saada aikaa olla läheisteme kanssa ja puuhata omia juttujamme. Tehdä työtä, jossa koemme kehittyvämme ja olevamme hyödyksi. Silti tämä kaikki on vakavasti uhattuna, vieläpä aikana, jona Suomi on rikkaampi kuin koskaan.


Leppoisan arjen mahdollistamiseksi tarvitaan kohtuullinen toimeentulo ja, että työ tai siihen valmistautuminen ei syö suurinta osaa valveillaoloajastamme. Nykyinen työelämä tarjoaa meille aivan päinvastaista, jatkuvaa tunnetta kiireestä ja ansiotyön tunkeutumisesta kaikkeen elämään. Tutkinto ei takaa työpaikkaa – siksi elämästämme tulee cv-merkintöjen keräämistä ja itsensä työllistettäväksi tekemistä ja markkinointia. Työsuhteen jatko on jatkuvasti vaakalaudalla – siksi olemme nöyriä ja paiskomme palkattomia ylitöitä tai ilmaisduunia harjoittelun muodossa. Emme tiedä ensi viikon tai huomisen työvuoroja – siksi odotamme kännykän päässä emmekä osaa sanoa ystävillemme, milloin olisi aikaa tehdä jotain yhdessä.


Parhaiten mielekäs arki ja koko yhteiskunnan downshiftaaminen jatkuvasta kiireestä mahdollistetaan jakamalla työtä, eli lyhentämällä työaikaa kuuteen tuntiin. Olennaista on, että tämä tehdään ansiotasoa vähentämättä. Tämä kustantaa itsensä nopeasti takaisin työttömyyden vähenemisellä, tuottavuuden parantumisella ja ihmisten parantuneella elämänlaadulla, eli vähentyneillä terveysongelmilla.

Tilanteet, jossa ihmisten toimeentulo johtuu liian vähäisestä työtuntien määrästä pitää tietenkin myös ratkaista. Itse näen haitallisena vaatia lisää tunteja kun työtä pitäisi jakaa. Tämän takia palkankorotukset ovat mielestäni oikea vaatimus. Säätämällä työehtosopimusjärjestelmän rinnalle 10 euron minimituntipalkkalaki saadaan Suomesta pikkuhiljaa kitkettyä työtätekevien köyhien luokka. Suomella on tähän varaa, kysymys on vain valinnoista, edellämainitut luvut talouden kasvusta sekä palkka- ja osinkotuloista osoittavat tämän hyvin.


Työ on kuitenkin myös paljon muuta kuin palkkatyö eivät nämä muutokset riitä. Tarvitaan siis elämiseen riittävä perustulo. Perustulon lupaus on sen jatkuvuudessa. Suurelle osalle ihmisiä rahan puute ei ole aina suurin ongelma, vaan pysyvä epävarmuus riittävän toimeentulon jatkuvuudesta. Myös pienillä tuloilla voi tulla toimeen, jos tietää, että ne saa varmasti ja että yllättävienkin tilanteiden varalta on olemassa mutkaton turvajärjestelmä. Taattu tulo turvaisi itsenäisen elämänhallinnan, mikä ei toteudu tapeltaessa opintotuesta, työmarkkinatuesta, muista Kelan palveluista tai toimeentulotuesta sosiaalitoimiston kanssa.


Useimmille perusturvallisuus sisältää myös mahdollisuuden verrattain pysyvän kodin rakentamiseen. Nykyään hankitaan omistusasuntoja ja sitoudutaan kymmenien vuosien velkoihin, koska se on halvempaa kuin vuokralla asuminen. Perustulo olisi universaali ja taattu tulo, joka olisi vastavoima kotitalouksien velkaantumiselle, joka ei kuitenkaan korvaisi asumistukea. Perustulo olisi vastaisku pikavippimarkkinoille, jotka repivät voittonsa juuri köyhimpien selkänahasta.


Perustuloa voidaan perustella myös palkkiona palkattomasta työstä. Bruttokansantuotteen näkökulmasta työksi määritellään vain ansiotyö tai yrittäjyys. Kuitenkin suuri osa ihmisten hyvinvointinsa eteen tekemästä työstä on palkatonta. Osallistumme anopin puutarhatalkoisiin, toimimme järjestöissä, kirjoitamme yhdessä wikipediaa, teemme pikkuaskareita ilman verokorttia ja huolehdimme perheestämme. Suuri osa työstä on monimuotoista tekemistä, jolla on itsetarkoituksellinen merkitys.

Vuonna 2010 julkaistun tutkimuksen mukaan esimerkiksi kotitalouksissa tehdyn “tuottamattoman” työn laskennallinen arvo oli vuonna 2006 65,6 miljardia euroa – reilusti yli kolmannes virallisesta bruttokansantuotteesta. Eikä siihen ole laskettu läheskään kaikkea mitä ihmiset tekevät byrokraattien tilinpidolta näkymättömissä.

Jotta perustulo todella lisäisi ihmisten autonomiaa, sen on oltava riittävän suuri. Elämiseen riittämätön perustulo vaikuttaisi päinvastaisesti. Se pakottaisi myymään työvoimaa hinnalla millä hyvänsä ja vahvistaisi matalapalkkayhteiskuntaa. Tasaiset tuloerot ja riittävän suuri perustulo tekisivät yhteiskunnasta kaikin puolin nykyistä turvallisemman.

Solidaarinen tulonjako toimisi ylivoimaisen enemmistön etujen mukaisesti ja kääntäisi nykykehityksen suunnan. Perustulomallin on rakennuttava osana tätä tavoitetta. Samalla sen olisi parannettava työntekijöiden neuvotteluasemaa, palkittava hoivatyöstä sekä mahdollistettava itsensä työllistäminen, yrittäminen ja vapaa kansalaistoiminta täysin uusin tavoin. Palkkojen suhde voittoihin on kuitenkin käännettävä päälaelleen, ettei perustulolla luoda vain uutta matalapalkkaista työvoimaa ja tueta uusia tapoja kasata vaurautta.

Maailman muuttumisesta huolimatta materiaalisista eduista kumpuavan politiikan tarpeellisuus ei ole kadonnut minnekään. Olennaista on edelleen, kenen haltuun yhteisesti tuotettu rikkaus päätyy ja minkälainen itsemääräämisoikeus ihmisillä on.

Jos nämä ovat sinulle tärkeitä asioita, käy äänestämässä numeroa 57 Helsingin vaalipiirissä.

Kirjoittaessani soi Perussuomalainen paskajallitus: http://www.youtube.com/watch?v=bIAkf7vayqQ

Kommentoi kirjoitusta

Sairaaksi kilpailutettu sairaankuljetus  5

Kolumni Kansan uutisissa 1.4.

Julkisia palveluita on puolustamisen lisäksi kehitettävä eteenpäin sopimaan paremmin tämän päivän prekaareille työmarkkinoille ja muuttuneeseen arkeen. Pelkällä puolustustaistelulla meille ei pitkässä juoksussa jää käteen kuin yksityisten terveysyritysten maksamat jättiosingot harvoille ja tuloerojen rinnalle kasvaneet terveyserot.

Nykyjärjestelmä ei toimi ja julkista palvelua kehittääksemme yksityislääkärien tukeminen Kela-korvauksilla on lopetettava. Myös yksitystämisvimma, jossa firmat käärivät perusterveydenhuollolla valtavat voitot samalla kun palvelutaso laskee on lopetettava. Peruspalveluiden yksityistämistä markkinoidaan toistuvasti kustannusssäästöillä, vaikka vastakkaisia todisteita on runsaasti. Oikeistolaisten ehdokkaiden kanssa saa näin vaalien alla tapella päivittäin yksityistämisestä, joka heille kuulemma ei ole ideologinen asia vaan tehostamista.

Kunnallishallinnon kehittämissäätiön vuonna 2009 ilmestyneessä tutkimuksessa osoitetaan, että yksityistäminen tuo lisäkustannuksia kunnille samalla kun palveluvalikoima niukkenee. Joissain tapauksissa, kuten Carema Oy:n kohdalla Karjaalla, on käynyt ilmi, että terveydenhuollon yritykset ovat lisäksi rikkoneet kunnan kanssa tehtyjä sopimuksia esimerkiksi palkkaamalla vähemmän lääkäreitä kuin on sovittu. Ensihoito tai sairaankuljetus jää terveydenhuollosta käytävän keskustelun ulkopuolelle vaikka sitä kilpailutetaan paljon useammin kuin esimerkiksi terveykeskuksia.

Haastattelemani ambulanssissa työskentelevän sairaanhoitajan mukaan potilaan ja henkilökunnan oikeuksien polkeminen on arkipäivää koko alalla. Hänen mukaansa yksi yleisimmistä ensihoitopalvelun tuottamiseen ja kilpailutukseen liittyvistä epäkohdista on varallaolo, jota tapahtuu etenkin pienimmissä kylissä, mutta myös kaupungeissa ja suuremmissakin taajamissa.

Varallaolo tarkoittaa, että ambulanssi on osan vuorokaudesta, usein virka-ajan ulkopuolella, 15 minuutin lähtövalmiudessa. Työntekijät päivystävät kotonaan ja keikan tullessa lähtevät vartin kuluessa hälytyksestä tehtävälle. Esimerkiksi sydänpysähdyspotilaalla selviytymismahdollisuudet voivat tällaisilla viiveillä olla olemattomat. Jokainen voi myös kuvitella tilanteen, jossa lapsi on vetänyt karkin henkitorveen ja ambulanssi lähtee liikkeelle vasta 15 minuutin kuluttua hätäpuhelun soitosta.

Syy varallaoloon on tietenkin raha. Kunta saa ostettua palvelun halvalla, koska varallaoloajalta ei henkilökunnalle tarvitse maksaa kuin pieni osa peruspalkasta. Ensihoidon yksityistämisellä ja työehtoshoppailulla eli oikeistopolitiikalla voi siis olla tappaviakin seurauksia.

Laiha lohtu on, että ambulanssin myöhästyessä jonkun tarpeeksi isokenkäisen omaisen kohdalla asia ehkä nousee julkiseen keskusteluun. Ensihoito on nimittäin sikäli universaali palvelu, että hyväosaisetkaan eivät voi äänestää jaloillaan tai palveluseteleillä, vaan saavat juuri sellaista palvelua kuin mitä hätäkeskus lähettää.