• Dan Koivulaakso

Asiaton oleskelu sallittu!

Nuoren vasemmiston palvelumanifesti: Asiaton oleskelu sallittu!

Suomella on ainutlaatuinen aarre, julkiset palvelut. Niiden ansiosta olemme saaneet nauttia etuoikeuksista, jotka historiallisesti ovat kuuluneet vain eliitille.

Nuori vasemmisto tietää, ettei aarre pudonnut syliimme taivaasta. Se kasvoi vuosikymmenten kuluessa sellaisten ihmisten toimesta, jotka uskoivat solidaariseen yhteiskuntaan. Vanhempiemme ja isovanhempiemme aherruksen ansiosta me saimme d-vitamiinia neuvolasta, antibiootit terveyskeskuksesta ja lapsilisällä uudet kurahousut. Tuhansien ja taas tuhansien työtuntien myötä nousivat koulut, kirjastot ja sairaalat. Meidän sukupolvemme oppi lukemaan ja sai useimmiten valita ammattinsa – ja saatamme nyt ottaa vastuun.
Me emme katso hyvällä, miten yhteinen rikkautemme hupenee päivä päivältä. Emme hyväksy sitä, että onnemme, vapautemme ja tulevaisuutemme takeena olevat palvelut uhrataan kapitalismin kyltymättömälle nälälle. Vaikka kuntien kotisivut lupaavat mielenterveyskuntoutusta, hammashoitoa ja sosiaalityötä, käytännössä eivät toistuvien leikkausten riuduttamat palvelut jaksa kantaa edes lain minimivaatimuksia.

Käynnissä on valtava ryöväys tavallisilta ihmisiltä kansainvälisille palveluketjuille. Tien päässä on se kohtuuton järjestelmä, jossa yhdet tekevät työt mutta toiset keräävät varallisuuden. Me haluamme kääntää kehityksen suunnan, jotta osaksemme tullut huolenpito säilyisi meidän jälkeemme tuleville.
Ajat kuitenkin muuttuvat, eikä taistelu yhteisten palvelujen puolesta voi olla vain vanhan säilyttämistä. Siksi haluamme rakentaa myös uusia palveluja, jotka tunnistavat prekaarin työn pirstaloiman aikakäsityksen ja yksilöllisen elämän. Meille yhteisessä tuotannossa ei ole enää kyse vain ihmisten välisestä tasa-arvosta, vaan myös ympäristöämme tuhoavan ylikulutuksen hillitsemisestä:

1. Yhteisin varoin maksetut palvelut on tuotettava ilman voitontavoittelua. Yksityisen terveyssektorin kela-korvauksen kaltaiset yritystuet voidaan lakkauttaa.

2. Palvelujen on oltava saatavilla silloin kun niitä tarvitaan. On kehitettävä ilta-ajan aukioloaikoja. Lasten hoitopalveluissa on mukauduttava siihen, että hoidontarve vaihtelee nopeissakin sykleissä vanhempien työtilanteen mukaan.

3. Kouluissa on vihdoin luovuttava masokistisesta tehdastyökurista. Ainakin murrosikäisten koulupäivien alkamisaikoja on myöhennettävä. Kouluruoan rahoitus on saatettava samalle tasolle kuin aikuisten työmaaruokaloissa. Opetusmenetelmät on rakennettava ja resurssoitava kannustamaan oppilaslähtöiseen ja itsenäiseen ajatteluun. Peruskoulu on myös demokratian ja kansalaisvaikuttamisen koulu.

4. Palvelut kuuluvat kaikille. Liikkumisen lisääntymisen vuoksi on aika luopua asumisperustaisuudesta – väärässä kunnassa tai maassa sairastuminen ei voi olla syy hoidon eväämiselle.

5. Kaupunkiliikenteen on perustuttava sujuvalle ja maksuttomalle joukkoliikenteelle. Valtakunnallisesti ja mahdollisuuksien mukaan myös paikallisesti on suosittava raideliikennettä.

6. Kuntien on kaavoitettava ja rakennettava kohtuuhintaisia vuokra-asuntoja kaikenkokoisille kotitalouksille.

7. Kirjastoista tulee laajentaa paikallisia olohuoneita, joista löytyy laadukkaiden kirjastopalvelujen lisäksi riittävästi päätepaikkoja, tiedon ja kulttuurin latauspisteitä sekä kokoontumistiloja kansalaistoimijoille. Kirjastojen yhteyteen tulee perustaa myös lainastoja sellaiselle tavaralle, jota ihmiset tarvitsevat verrattain harvoin ja jota siten on järkevämpää lainata kuin ostaa omaksi.

8. Baarikaraoken suosio sen todistaa, ihmiset haluavat olla myös kulttuurin tekijöitä. Tarvitsemme korttelikenttiä höntsäilyyn, bändikämppiä väestönsuojiin sekä seiniä maalattavaksi. Ammatillisten taidelaitosten tuotantoa on vietävä osallistavampaan suuntaan. Suurin osa kulttuuri- ja urheilutiloista on rakennettu yhteisin varoin, niinpä niiden on oltava myös yhteisessä käytössä.

9. Myös kommunikaatio on perusoikeus. Ainakin kaupunkialueilla sitä tuetaan kattavalla ja avoimella langattomalla verkolla.

10. Tietoyhteiskunnassa oppimisen ja kouluttautumisen mahdollisuuksia tulee laajentaa ja avata, ei sulkea ja yksityistää. Kaiken verovaroin tuotetun tiedon tulee olla vapaasti saatavilla netistä. Uuden avoimuuden kulttuurin on läpäistävä kaikki hallinnon elimet ja palvelut oppimateriaaleista ohjelmistoihin.

Nuori vasemmisto muistuttaa, ettei hyvinvointivaltio syntynyt yhteisymmärryksessä, vaan lukuisten etukamppailujen seurauksena. Aina on ollut rahan kätyreitä, joiden katsannossa ei mikään ole sen vaarallisempaa kuin ihmisten välinen vapaa yhteistyö ja jakaminen. Siksi palvelujen rakentaminen ei ole vain työtä, vaan myös työstä kieltäytymistä, lakkoja, mielenosoituksia ja arkista solidaarisuutta.
Me emme suostu luopumaan perintöosastamme, vaan vaalimme ja rakennamme sitä lapsiamme varten.

Anna Kontula, Tampere
Dan Koivulaakso, Helsinki
Jukka Peltokoski, Tampere
Tero Toivanen, Jyväskylä
Minna Minkkinen, Tampere
Pia Lohikoski, Kerava
Marissa Varmavuori, Vihti
Juuso Aromaa, Hyvinkää
Henrik Nyholm, Helsinki
Antti Hartikainen, Vantaa
Joona Mielonen, Kotka
Li Andersson, Turku
Mirka Muukkonen, Turku
Julia Vatanen, Pieksämäki
Katri Immonen, Helsinki
Iiro Arvola, Raasepori
Tiia Meuronen, Lappeenranta
Heidi Komulainen, Kuopio
Johannes Kuhmonen, Jyväskylä
Raisa Ranta, Pori
Hanna Sarkkinen, Oulu
Matti Kapanen, Turku
Silvia Modig, Helsinki
Markus Korjonen, Kemi
Jan-Mikael Hakomäki, Tornio
Reko Ravela, Vantaa
Hansi Harjunharja, Turku
Severi Helle, Tampere

Kirjoitettaessa soi Rataäänite

13 kommenttia

Anonyymi

22.3.2011 14:24

Anteeksi muttaa mitä on höntsäily?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

__Henkka__

22.3.2011 15:33

Listassa on ihan fiksuja ja toivottavia tavoitteita, mutta minkä ihmeen takia koulun pitäisi alkaa myöhemmin? Mihin tällä tavoitteella päästäisiin? Kuitenkin koulun tavoitteena on ohjata myös työelämään ja kuinka suuriin ongelmiin siinä vaiheessa joudutaan, kun siirrytään työelämään? Varsinkin Suomessa, jossa päivä on puolet vuodesta kohtalaisen lyhyt, niin on ehdottomasti parempi, että jo nuorena opitaan heräämään pikemmin aikaisin, jolloin töiden/koulun jälkeenkin on vielä valoisaa ja voidaan nauttia aurinkoisesta ajasta. Valoisan ajan on kuitenkin useissa tutkimuksissa todettu piristävän...

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ajna

22.3.2011 16:20

Jos yksityisten terveydenhoitopalvelujen kela-korvaus poistettaisiin, niin miten sieltä siirtyvä asiakaskunta pystytään hoitamaan julkisella puolella kun nytkään ei resurssit riitä?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 16:49

Ajna,
julkiselle puolelle ja hoivaan ohjattaisiin nämä yksityiseltä puolelta säästettävät resurssit, joita nyt käytetään pääomatulon kasaamiseen.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 19:38

Kuka vittu tän kaiken maksaa?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Ajna

22.3.2011 20:48

Anonyymi 16:49, vastaan vastaukseesi.

Näin itsekin ajattelisin, mutta blogitekstissä ei havaintoni mukaan sellaista luvattu tehdä tai edes ajateltu. Näin ollen ehdotus kela-korvauksen poistosta jää raakileeksi. Politiikassa mikään ei liene ainakaan itsestäänselvää eikä siis kannata jättää oletukseksi.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 21:07

Vasemmistoliittolaiset luulee että jossain on rahapuu josta voi poimia rajattomasti.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 21:07

Vasemmistoliittolaiset luulee että jossain on rahapuu josta voi poimia rajattomasti.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

22.3.2011 21:10

Haluaisinpa vaan nähdä sen laskelman jonka mukaan kela-korvausten siirto julkiselle sektorille antaisi julkiselle terveydenhuollolle eväät huolehtia privaattiterveydenhuollon kuormasta. (Vinkki: kela ei siis korvaa koko sairaanhoitokulua vaan vain osan siitä oman taksansa mukaan)

Ja muutenkin koko kirjoitus on taas taattua vasemmistohömppää: "kaikille kaikkea hyvää kun rahaa saa taikaseinästä ja muistakaa että persut on populisteja mutta me ei" ;)

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Pasi

22.3.2011 21:36

Kun otetaan tämä ylevä lista ja naitetaan se realistiseen "mistä rahat?" listaan, lopputulos olisi toivottavasti edes hyväksyttävä kompromissi, jossa rahalle saataisiin vastiketta, mutta luovuttaisiin monestakin typerästä ja kalliista "näin on aina tehty" asiasta. Kouluelämästä löytyy ainakin näitä tehottomia esimerkkejä, jossa kaikki tungetaan samaan putkeen ja lopputuloksena on keskinkertaisuuksia, häiriköiviä drop outeja ja turhautuneita neroja.

Rahaa on pakko ajatella, koska kaikki maksetaan rahalla (tai oravannahoilla tai työllä, jos mynteistä luovutaan), mutta raha-ajattelussa pitäisi päästä pois kokkarimaisesta kvartaaliajattelusta, jossa ainoa mikä merkitsee on kolmen kuukauden tuotto.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

23.3.2011 09:02

Ajna, hyvä pointti.

Kuten myös Damien, ennaltaehkäisyllä voidaan säästää paljon.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

28.3.2011 18:00

Hienoa. Kannatan. Joskin eipä sitä työelämässäkään sovi valittaa jos työt alkaa klo 8 tai jo aikaisemmin. Ainakin peruskouluaikoina jokainen luokkalaisemme (paitsi minä) tulivat mieluumin kouluun klo 8 ja lähtivät sitten aikaisemmin kun istuivat neljään tuhlaamassa vapaa aikaansa. Toinen mikä kiinnitti huomion; niin kauan kun yksityisektorilla hoidon saanti ja hoito on pääosin parempaa kuin julkisella kelatukien poistaminen olisi typerää, tai ainakin joskin jotain rajoitusta tietysti voisi olla. Yleensä yksityiselle kuitenkin päädytään niissä tilanteissa kun apua on jo kunnalliselta puolelta haettu sitä kuitenkaan saamatta. Terveyskeskus lääkäreillä ja jatkuvilla sijaisilla ei vain ole aikaa ja useilla motivaatiota keskittyä potilaiden ongelmiin. Jos terveyskeskus lääkäri ei aiheesta jotain tiedä, sitä ei ole olemassakaan, jos yksityinen lääkäri ei jotain tiedä, hän ottaa siitä selvää seuraavaan kertaan mennessä.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Dan Koivulaakso

31.3.2011 16:22

Mutta, yksityisellä puolella hoidetaan edullisia juttuja KELAn tukemana, kun kaikki vaativat leikkaukset yms. menevät julkisella puolella. Resurssit yksityiselle voisi kohdentaa julkiselle ja siten parantaa laatua.

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus