Blogi

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on köyhyys.

Toimeentulotuen leikkaus ei aktivoi  18

Alla mielipidekirjoitukseni, joka julkaistiin aamun Hesarissa. Juttelin viikonloppuna Jaana Pelkosen kanssa Vuosaaren Columbuksessa. Silloin hän meinasi, että nuoren toimeentulotuen ehdoksi voisi laittaa työnteon, esimerkiksi mummoja ja pappoja hoitamalla eli sivuuttaa täysin työehtosopimukset. Tälläista politiikkaa ei voi ymmärtää muuten kuin, että kokoomuksen ehdokas haluaa lisää työtätekeviä köyhiä ja levottomuuksia Suomeen.

Kokoomuksen Jaana Pelkonen kirjoitti (HS 22.3.) nuorten toimeentulotuesta sivuttaen kokonaan toimeentulotuen tarkoituksen. Toimeentulotuen perusosa on yhteiskunnan takaama 417 euron vähimmäisetuus, jota pienemmillä tuloilla ei tulee toimeen. Vaikka tämäkin on täysin riittämätön ja jälkeenjäänyt taso, Pelkonen ei pidä sen leikkauksia minkäänlaisena seurauksena.

Todellisuudessa toimeentulotukea voidaan leikata myös aktiivisilta nuorilta jos nämä yrittävät esimerkiksi suorittaa iltalukiossa loppuun aiemmin keskeyttämänsä opinnot. Jos alle 25-vuotias on työharjoittelussa ja jättää hakematta opiskelupaikkaa yhteishaussa häneltä voidaan viedä työmarkkinatuki ja tämän jälkeen myöntää vielä leikattua toimeentulotukea. Tämä vaikka syksyn yhteishaussa ei ole edes mahdollisuutta hakea läheskään kaikille ammattialoille.

Hallituspuolueiden eduskunnassa hyväksymä laki mahdollistaa nuorten toimeentulotuen leikkaamisen 20-40 prosentilla. Tämäkään ei näytä riittävän Pelkoselle, joka haluaa lisätä nuorten valvontaa entisestään ja kutsua sitä aktivoinniksi. Todellisuudessa juuri ja minimitoimeentulon leikkaus, pakkotyö ja erilaiset ilmaisharjoittelut syrjäyttävät ja vieraannuttavat nuoria työmarkkinoilta tehokkaamin kuin mikään muu.