Rapsakkata

Näytetään blogin kirjoitukset, joissa aiheena on vanhusten ihmisoikeudet.

MM-yhdistelmä vanhusten koronanhoidossa  1

Poiminta teksti-tv:n uutisvirrasta:

Paljon ihmettelyä herättänyt uutinen.
Paljon ihmettelyä herättänyt uutinen.

Turhan spekuloinnin ja lisääntyvien pelkotilojen välttämiseksi on hyvä saada tietää, mitkä ovat olleet noin isosti kasvaneiden kuolleiden määrän syyt?

Otetaan ensin lyhyt lainaus, yhdestä, Helsingin Sanomien midatsolaami nimistä lääkeainetta koskevasta uutisesta:

Arkansas teki neljännen ja viimeisen ”liukuhihna­teloituksen” ennen tainnutuskemikaalin viimeistä käyttöpäivää
Ville Similä HS
28.4.2017 kello 17:53

"Arkansasin kuvernööri Asa Hutchinson määräsi suurta keskustelua Yhdysvalloissa nostaneen pikateloitusten suman, jotta se ehtisi panna tuomiot täytäntöön ennen huhtikuun loppua.

Huhtikuussa umpeutuu teloituksissa käytettävän midatsolaamin käyttöoikeus. Uutta erää ei ole helposti saatavilla, koska tainnuttavan midatsolaamin sopivuus teloituksiin on kyseenalaistettu. Pisimmillään teloitukset ovat kestäneet kymmeniä minuutteja."

Sitten vuoteen 2021 ja Ylen Ulkolinjan "Korona Ruotsissa"-ohjelmasta osuneeseen huomioon. Sen keskiössä ruotsinsuomalaisten ja koronaan sairastuneiden vanhusten hoitolinjaukset.

Sairaanhoitaja Sonja Aspinen:
”Oli päätetty, ettei heitä viedä sairaaloihin, he hoidetaan siellä omissa sängyissään tavallaan omassa kotonaan, siellä laitoksessa.

Siellä ne resurssit olivat täysin rajalliset, tosi monessa paikassa.

Ei ollut juuri mahdollisuutta antaa näitä suonensisäisiä nesteytyksiä. Eikä ollut mahdollisuutta antaa happea. Lisähapen tarve olisi ollut tosi suuri.

Sen sijaan annettiin palliatiivisia päätöksiä aika systemaattisesti, näille potilaille, jotka sairastuivat siellä vanhainkodeissa. Heitä rupes tulemaan tosi paljon.

Me saatiin sitten tämmöiset ohjeet, lääkemääräykset, mitä me saadaan käyttää.

Että esimerkiksi näille potilaille annettiin morfiinia muun muassa ja midatsolaamia.

Minunkin kokemuksella jo tiedetään, että mihin se johtaa, kun hengitysvaikeuksista kärsivälle ihmiselle annetaan lääkettä, joka vielä lisää deprimoi, tätä hengitystä. Se kyllä vähentää niitä mahdollisuuksia elonjäämiseen.”

Toivottavasti tällä samalla MM-yhdistelmällä eli morfiinilla ja midatsolaamilla ei ole toimittu Suomessa vastaavalla tavalla?

Vaikuttaako noissa alun Ylen teksti-tv:n uutisessa kerrotuissa Tilastokeskuksen tilastoluvuissa, tyrmistyttävältä vaikuttava Ruotsin malli paljonkin?

Siitä olisi juuri nyt hyvä saada julkiset ja mahdollisimman avoimet keskustelut aikaiseksi. Jotteivat tehdyt virheet toistuisi ja vakiintuisi ikään kuin yleisesti hyväksytyiksi toimintatavoiksi. Muutenkin heikossa asemassa olevien ja ympärivuorokautista hoivaa vaativien vanhusten sekä muistisairaiden keskuudessa.

Siitä esimerkiksi tässä bloggauksessa:

"Kansanterveys vastaan kansantalous – Koronavirus 3"

https://suomi2017.wordpress.com/2022/02/22/kansanterveys-vastaan-kansantalous-koronavirus-3/