Elämän palkintona – katkeruus?

  • Terhi Majasalmi

Kirjoittamiani tekstejä ja omasta taloudesta kertovia videoita on ollut viime aikoina esillä runsaasti. Jotkut niistä ovat keränneet runsaasti kommentteja ja sananvaihto on ollut äärilaitoja hivelevää.

Yksi asia, mikä pistää silmään erityisesti kommenteissa, on katkeruus. Katkeruus siitä, että jollakin toisella on sellaista, mikä oikeastaan kuuluisi hänelle, vaikka ei edes kuuluisi. En tiedä, ovatko suomalaiset erityisen katkeraa kansaa muihin verrattuna. Mutta joskus tuntuu oikeastaan häpeälliseltä, että joku huutaa netissä, kuinka muut häntä riistävät, vaikka mitään näyttöä asiasta ei edes ole.

Katkeruus on kauhea tunne. Mitä menetettävää on ihmisellä, joka on niin katkera muille, että mikään hyvän lisäys hänen elämässään ei tunnu kuitenkaan olevan tarpeeksi. Aina löytyy asioita, joista voi olla katkera.

Raha tuntuu olevan kestosuosikki. Jos ei ketään muuta ole, niin aina on rikkaat, joille voi avautua. Mikä parasta, itseään rikkaampia löytyy paljon ja aina on joku kohtalotoveri, jonka kanssa voi laittaa hynttyyt yhteen asiassa ja antaa palaa.

Kestokatkerat ihmiset eivät minua kiinnosta. Niiden kanssa ei kannata lähteä painimaan, koska he ovat omasta mielestään kuitenkin oikeassa - aina. Minua kiinnostavat enemmän ihmiset, jotka voivat muuttua katkeriksi sen takia, etteivät tienneet elämän lainalaisuuksia. Esimerkiksi tulevaisuudessa eläkkeet tulevat pienenemään merkittävästi nykyisestä. On vaan paljon enemmän faktoja tämän asian puolesta kuin sitä vastaan. Ihmiset elävät pidempään, syntyvyys pysyy maltillisena, terveydenhoito kehittyy ja niin edelleen. On kuitenkin paljon ihmisiä, jotka eivät usko ennen kuin näkevät. Vasta kun he saavat ensimmäisen eläkkeen tililleen, he uskovat, että kyllä se on vain murto-osan siitä, mitä palkkana saivat. Pelkään, että ihmisille tulee mieleen, että tämänkö takia tein vuosikymmeniä töitä ja tämä on palkkani. He katkeroituvat.

Älä anna tämän käydä sinulle. Älä anna elämän katkeroittaa sinua. Osallistu omaan elämääsi ja tee siitä paras mahdollinen. Ota selvää, miten sinä voit vaikuttaa omaan taloudelliseen tulevaisuuteesi. Älä usko siihen, että joku muu hoitaa. Kukaan muu ei voi tietää, mitä sinä oikeasti haluat.

Kirpeää syysviikkoa
Terhi

Kirjoitettaessa soi Cheek - Vihaajat vihaa

3 kommenttia

Taneli Hämäläinen

18.10.2013 02:14

Hmmm. Katkeruus ei ole suotavaa, mutta toivoisin silti, että pääsisimme irti tiukkaan upotetusta mielikuvasta, jonka mukaan toisen menestys ei ole toisilta pois. Se kun on. En toki tarkoita, että suhdetta voi suoraan yksilötasolla osoittaa, mutta tämä on silti kiistaton fakta niukkojen resurssien maapallolla. Meidän elintasomme on muilta pois. Yritysjohtajan optiot ovat yritykseltä ja työntekijöiltä pois. Sitä ei ole kiva myöntää, mutta näin se pallo pyörii.

Heitänkin siis vastapallon. Ehkä me tarvitsisimme jotain katkeruuden kaltaista ajatteluumme. Minä ainakin olen monesti tuolla kehitysmaissa pyöriessäni ihmetellyt, miten kukaan ei ole vihaisempi meille länsimaisille sikapossuille. Ei kutusuta sitä katkeruudeksi. Kutsutaan sitä oikeudenmukaisuudeksi ja tasa-arvoksi. Mites olis?

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Terhi Majasalmi

24.10.2013 16:41

Kiitos kommentistasi! Itse haluan olla ehdottomasti menestynyt yrittäjä. Minulle se tarkoittaa sitä, että olen pystynyt luomaan ideasta tuotteen/palvelun, josta asiakkaat ovat valmiit maksamaan sekä uusia työpaikkoja. Tämä ei mielestäni ole keneltäkään pois tai sittenhän yrittäjyydessä ei olisi mitään järkeä. Jokainen voi päättää itse, mitä ansaitsemillaan rahoilla tekee ja minkälaista maailmaa haluaa edistää. Ja kyllä kannattaa, miettiä mikä on oikeudenmukaista, tasa-arvoista ja kestävää kehitystä edistävää.

Anonyymi

5.12.2021 10:34

Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Jos sinulla ei ole vielä tunnusta Cityssä tai Facebookissa, luo tunnus Cityyn. Se käy käden käänteessä ja on täysin ilmaista.

Luo ilmainen tunnus