Lapsella on oikeus terveyteen

  • Joel Linnainmäki

Eduskunta keskustelee tänään terveyspalveluiden tarjoamisesta Suomessa oleville paperittomille lapsille ja raskaana oleville naisille. Monet paperittomat ovat lähteneet kotimaastaan pakoon sotaa tai vainoa, joka kohdistuu heidän uskontoonsa, sukupuoleensa, rotuunsa tai mielipiteisiinsä.

Tällä hetkellä paperittomilla on Suomessa oikeus vain kiireelliseen päivystyshoitoon. Tämä tarkoittaa, ettei raskaana olevia äiti saa terveysneuvontaa tai lapsi rokotusta ja tarvitsemaansa hoitoa. Lääkärit ovat oikeutetusti vaatineet, ettei yhteiskunnan tulisi puuttua lääkärin velvollisuuteen antaa ihmisen tarvitsemaa hoitoa.

Suomi rikkoo samoja kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia joita vaadimme muiden maiden noudattavan. Tärkein näistä on YK:n lapsen oikeuksien sopimus, jonka mukaan kaikkia lapsia on kohdeltava yhdenvertaisesti kansalaisuudesta riippumatta. Arvokkaaseen ihmiselämään kuuluu perustarpeiden turvaaminen ja itsemääräämisoikeuden mahdollistaminen.

Lasten oikeuksien jatkuva poljenta on väärin. Sairauksien hoitamatta jättäminen vaarantaa ihmiselämiä ja nostaa tartuntatautien leviämisriskiä. Tällä hetkellä Ranskassa, Ruotsissa, Portugalissa, Alankomaissa ja Sveitsissä paperittomat lapset ja äidit saavat samanlaiset terveydenhoitopalvelut kuin kaikki muutkin. Suomen tulisi kuulua näiden maiden joukkoon.

Toivottavasti eduskunnalla on rohkeutta asettaa lasten ja raskaana olevien naisten terveys ja hyvinvointi päivänpolitiikan yläpuolelle. Ihmisoikeuksille ei voida asettaa hintalappua, mutta varmaa on, ettei 0,5 miljoonan euron lisäkulu aja Suomea vararikkoon. Valtion yli 53 miljardin euron budjetista se on vain häviävän pieni osa.

Joel Linnainmäki, Suomen YK-nuorisodelegaatti 2014
Mikkel Näkkäläjärvi, Suomen YK-nuorisodelegaatti 2015

Kirjoitettaessa soi Pimeys - Asema

1 kommentti

shiwan8

2.2.2015 09:43

Lakiin liittyy muutamia ikäviä juttuja joita ei ole huomioitu lakia laadittaessa ja joiden pitäisi muuttua ennen kuin mikään muu muuttuu. Lain mukaan maan rajojen sisäpuolella syntyvä lapsi saa automaattisesti Suomen kansalaisuuden riippumatta vanhemmista tmv. muuttujista ellei erikseen muuta vanhempien toimesta vaadita. Tämän seurauksena tänne muuttaa jatkuvasti ihmisiä ollessaan valmiiksi perheenlisäys tuloillaan tai se pistetään tuloille heti. Vanhempia kun ei tässä maassa eroteta kansalaisuuden omaavasta lapsesta vaikka vanhempien oikeus maan rajojen sisäpuolella hengailulle loppuisikin.

Tämä on ihan yleisesti tiedossa oleva laajamittainen ongelma, jonka seurauksena maassa on kohtuuton määrä ylimääräistä painolastia. Varsinaisesti tämä ei olisi ongelma jos elettäisiin sellaisessa maailmassa jollainen se oli edellisten sotien aikaan, eli että maasta lähdettiin evakkoon, mutta joko palattiin takaisin kun mahdollista tai sitten jäätiin uuteen sijaintiin hyödyllisiksi osiksi yhteiskuntaa. Nykyinen systeemi nyt kuitenkin on sellainen jota on liian helppo hyväksikäyttää ja sen myötä niin myös tehdään.

Muutos sinällään olisi helppo homma, yksinkertaisesti merkitään lapsen kansalaisuus samaksi mikä vanhempienkin kansalaisuus on. Ellei henkilö kykene osoittamaan olevansa jonkin kansalaisuuden omaava niin häntä ei ylipäätään pitäisi päästää maahan. Jos paperit puuttuvat, sellaiset tehdään ja merkitään maan rekisteriin. Samalla voidaan tehdä samaiseen rekisteriin jonkin sortin tunnistusjärjestelmä väärinkäytösten estämiseksi myöhemmissä vaiheissa.

Jahka paperittomille saadaan paperit ja lapset aletaan merkitsemään vanhempien kansalaisuuden mukaan, voidaan sitten alkaa tarjoamaan sitä apuakin heille paremmin. Ongelma kun on jo ihan kansalaistenkin osalta resursseista ja kylmä tosiasia on se, ettei tällä maalla yksinkertaisesti ole varaa ylläpitää vapaamatkustajia joilla ei ole mitään todellista yhteyttä tähän valtioon. Toki yhteiskunnalle hyödyllisille ihmisille on syytä tarjota terveydenhuoltoa siinä missä kansalaisillekin.

Ennen kuin joku rupeaa huutelemaan rasismisyytöksiä niin ehdotan miettimään milloin viimeksi on itse pitkän aikaa konkurssin partaalla ollessaan kävellyt paikallisen spurgun tmv. heikko-osaisen luokse ja antanut satasen omaa rahaa tälle joka kuukausi. Tuo olisi suunnilleen sama tilanne mikä tällä valtiolla on ja mitä se vaatisi, että kaikki saisivat kaikkea.
Voin sanoa ihan suoraan, etten ole tehnyt noin koskaan. Tämä, koska ymmärrän miten talousasiat toimivat käytännössä. Rahaa ei voi vain painaa lisää vaan sitä on rajallisesti ja sitä pitää jakaa melkoisen moneen kohteeseen. Tämän takia sille avunannolle on joko asetettava katto johon on varaa, esimerkiksi sillä, että rajataan muiden maiden kansalaisten oleskeluaika maassa mikäli heillä ei ole täällä töitä ja/tai he eivät maksa verojaan tälle valtiolle.

Tosiaan on ikävää, ettei kaikille ihmisille voi tarjota kaikkea, olisihan se hienoa voida toimia koko maailman sosiaalitoimistoja ja terveyskeskuksena, mutta elämä nyt vaan on sellaista ettei se ole mahdollista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi