Portugalin teemamatkani

  • samukissa
Materiaali "leivotaan" muotilla halutun näköiseksi ja kokoiseksi.
Materiaali "leivotaan" muotilla halutun näköiseksi ja kokoiseksi.
Keramiikan polttouuni
Keramiikan polttouuni
Palmelan koriste-esineitä
Palmelan koriste-esineitä
Keraamiset laatat ovat osa arkkitehtuuriakin, kuvassa erään ravintolan seinää.
Keraamiset laatat ovat osa arkkitehtuuriakin, kuvassa erään ravintolan seinää.

Eilinen Palmelan matkani Portugalissa käy hyvin sellaisesta teemamatkasta, joista noin puolet suomalaisista on nyt innostunut. Portugalilainen ystäväni vei minut vähän vajaan sadan kilometrin päähän Lissabonista EspacoFortunan keramiikkatehtaaseen katsomaan miten keraamisia laattoja, tiiliä ja koriste-esineitä valmistetaan.
TSN Gallupin tutkimuksen mukaan kulttuurimatkat ovat kolmanneksi suosituimpia teemamatkoja (42 %) ja suosituimpia ovat luonto- ja aktiiviteemamatkat (49 ja 46 %).
Minäkin suosin teemamatkoja, nimittäin arkkitehtuurin ympärille rakentuvia matkoja. Niitä ei kuitenkaan ole järin paljon tarjolla, joten enimmäkseen matkustan omin nokkineni ja nautin paikallisten tuttujeni opastuksesta.
Palmelan keramiikkaa käytetään niin arkkitehtuurin osana kuin koriste-esineinäkin. Keraamisten tiilten ja laattojen näkemiseltä ei yksinkertaisesti voi välttyä Portugalissa. Niitä on rakennusten ulkoseinissä ja katujen nimikylteissä yhtä lailla kuin kylpyhuoneissa, keittiöissä ja eteisissä.
Käydessäni esimerkiksi eräälle naiselle valmistettiin mittatilaustyönä kylpyhuoneen laattoja hänen mieleisensä mallin mukaan. Tehtaan taiteilija vastaa kuvituksesta jonka hän asiakkaan niin toivoessa luonnostelee yhdessä hänen kanssaan. Mallit voivat olla perinteisiä tai moderneja. Suosituimpia Portugalissa ovat kuitenkin sinivalkoiset laatat. Kooltaan l5 x 15 cm:n kuvioitu laatta maksaa noin 10 euroa.
Jo matkan varrella tutustuimme materiaaliin, vuoren rinteessä olevaan punaiseen ainesosaan. Se on osana keraamisissa tiilissä.
Laatat tehdään kuin taikinaa leipomalla. Materiaali on aluksi pehmeää ja siitä tehdään muoteilla piparkakkujen tapaan sopivan kokoisia ja näköisiä laattoja tai esineitä, jotka lasitetaan. Keraamisten laattojen työstäminen on sesonkiluonteista, koska kesällä laatat kuivuvat noin viikossa mutta talvella, ilman ollessa kosteaa ja kylmää, kuivuminen vie kuukaudenkin.
Kun taiteilija on työstänyt laatan toivotun näköiseksi, se sitten poltetaan uunissa noin 1000 asteen kuumuudessa.
Palmelan pienen tehtaan omistavat kunta ja valtio yhdessä ja siellä järjestetaan myös työpajoja.
Alun pitäen arabeilta peritty taito on kotiutunut Portugaliin niin, että se on kaikkien suosiossa. Keramiikan arvostus on myös oiva esimerkki siitä kuinka traditio siirtyy nykypäivänkin eläväksi muodiksi.

Tämä blogikirjoitus ei ole kommentoitavissa.