Eheydy homo!

  • Mirja Wuokko

Eheytyminen-termi tuo mieleen jonkin vähän rikki menneen tai kolhuja saaneen korjaamista/ korjautumista. Ihmisen mielen eheyttäminen voisi olla vaikka vaikean lapsuuden eläneen henkilön pyrkimystä hyvään elämään: tasapainoon, hyviin ihmissuhteisiin, kykyyn tehdä työtä tai opiskella.

Homoseksuaalin eheytyminen on mielestäni oman suuntautumisen tajuamista ja hyväksymistä ja pyrkimystä elämään sovussa ympäristön kanssa. Jotkut ovat tästä ihan eri mieltä. He haluavat homon eheytyvän heteroksi. Esimerkiksi kristillinen Aslan ry kehottaa luopumaan homoseksuaalisuuden toteuttamisesta. Homon pitäisi muuttaa suuntautumistaan. Tehokas konsti on ottaa eri sukupuolta oleva puoliso. Uskomaton kehotus! Jos olet hetero, kuvittele ottavasi samaa sukupuolta oleva pari elämääsi. Luuletko että suuntautumisesi muuttuisi?

Ja voi kumppaniparkaa. Ainakin hänelle olisi rehellistä kertoa, mistä on kysymys.

Homoelämää kammoksuvilla on vaistonvarainen (vai opittu?) inho erilaista elämäntapaa kohtaan. En tiedä voiko sen muuttaa. Asiallisen tiedon jakaminen ei tunnu auttavan.

Nuorisopsykiatrit ovat aika hyviä nuoren mielen asiantuntijoita. Kysyin Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen kantaa seksuaalisuuteen. Sain useamman vastauksen, eikä niistä mikään kehottanut vaihtamaan suuntausta.

Yhdistyksen hallituksen sihteeri, psykoterapeutti ja nuorisopsykiatri Irja Kantanen vastasi, että ”Lapsuuden ja nuoruuden kehitys luovat pohjan aikuisen seksuaalisuudelle, joka on syvästi henkilökohtainen asia ja identiteetin osa. Siksi seksuaalisuuden ilmentymiin on suhtauduttava kunnioittavasti, olipa niiden muoto mikä tahansa” ja: ”Terapiaa voidaan suositella vain silloin, kun sen tarve perustuu ihmisen omaan tarpeeseen selvittää sisäinen ristiriita. Siksi ulkopuolinen paine ei voi olla terapian aloittamisen syy”.

”On myös eettisesti väärin yrittää muokata toisen ihmisen persoonallisuutta ulkopuolisia normeja vastaaviksi”, Kantanen lopettaa.

Nuorisopsykiatrisen yhdistyksen puheenjohtaja Eila Laukkanen (myös Kuopion yliopiston nuorisopsykiatrian vt professori) kommentoi homojen eheyttämistä seuraavasti: ”Nuoren ihmisen seksuaalisuus on asia, jonka hän joutuu työstämään omassa mielessään. Siten ulkopuolelta tuleva neuvo, ohjeistus tai ryhmäpaine eivät häntä siinä pysty auttamaan”.

Yhdistyksen varapuheenjohtaja, nuorisopsykiatri Ilpo Lahti (ja Turun YTHS:n johtajapsykiatri) ihmetteli ulkopuolisten sössimistä toisen seksuaalisuuteen. Kommentin voi lukea Cityn jutusta: http://www.city.fi/artikkeli/Heterokurssille/3707/

Ei mitään lisättävää.

5 kommenttia

Anonyymi

10.1.2011 11:13

Siis luterilaisen kirkon ihmisten mielipidettähän ei pitäisi kysyä yhtään mihinkään! Ne haluaa kaikki samaan koti-uskonto (siis heidän uskontonsa!) -isänmaa-muottiin eikä poikkeamia suvaita. Viis ihmisten persoonallisista ominaisuuksista tai haluista. Näinkö Jeesus muka olisi toiminut? Enpä usko, jos se oikeasti oli hyvä jätkä!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

10.1.2011 17:22

"Siis luterilaisen kirkon ihmisten mielipidettähän ei pitäisi kysyä yhtään mihinkään!"
Ja mitenkähän "evoluutiokirkko" muka liittyy mitenkään oheiseen kirjoitukseen? Nettisivullaan Aslan ry kutsuu itseään näin: "Aslan ry on kirkkokuntiin sitoutumaton kristillinen palvelujärjestö.". Teologisesti se on kallellaan ns. vapaisiin suuntiin kuten helluntailaiset, babtistit, metodistit, Vapaakirkko ym. (, jotka siis eivät kuulu Suomen ev.lut.kirkkoon).

"Ne haluaa kaikki samaan koti-uskonto (siis heidän uskontonsa!) -isänmaa-muottiin eikä poikkeamia suvaita."
Ota nyt se pää pois kolmekymmentäluvusta. Kyseiseen uskontokuntaan kuuluu n. 80% suomalaisista. Porukkaa on siis joka lähtöön. Eroaminen on hyvin helppoa eikä siitä seuraa kuin vapautuminen kirkollisverosta. Jos et halua kuulua siihen, siitä vaan, Suomessa on ollut uskonnonvapaus vuodesta 1923.

"Viis ihmisten persoonallisista ominaisuuksista tai haluista."
Suomen kaltaisessa oikeusvaltiossa sinulla on sananvapaus ilmaista tuota mielipidettäsi. Eikö olekin hienoa?

"Näinkö Jeesus muka olisi toiminut?"
Ai miten? Antanut ihmisten homoilla jos huvittaa ja kuulua vapaaehtoisesti uskonnollisiin yhteisöihin?

"Enpä usko, jos se oikeasti oli hyvä jätkä!"
Mutta uskot, jos se oikeasti oli paha jätkä?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Mirja Wuokko

10.1.2011 19:44

Psyko-jutussa (Heterokurssille), johon tässäkin viitataan, ei ole haastateltu ev.lut.-kirkon edustajaa. Jutussa ovat päässeet ääneen kaksi homoseksuaalia ja he ovat kertoneet oman kokemuksensa eheyttämis-seminaarista. Kommentti on kysytty nuorisopsykiatreilta.

Ev.lut.-kirkolla ei ole selvää kantaa homouteen. Kirkolliskokous ei päässyt yhteisymmärrykseen homoasiassa. Kannat ovat liian erillään. Sen sijaan olen ymmärtänyt, että Helsingin uusi piispa Irja Askola ja Kuopion piispa Wille Riekkinen olisivat valmiita vihkimään homoja. Niinpä monilla ihmisillä on varmasti erilaisia käsityksiä ja kokemuksia kirkon suhtautumisesta asiaan.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

13.1.2011 17:12

Hienosti referoitu JOKAINEN kirjoittamani lause!
En itse kuulu kirkkoon. Erosin siitä vuosia sitten syvästi pettyneenä luutuneisiin asenteisiin. Kyllä, on hienoa, että Suomessa on sananvapaus, jopa uskonnollisille yhteisöille. Mutta silti voisi vähän miettiä, pyrkiikö laittamaan ihmisiä samaan muottiin vai suoko heille yksilön valinnanvapauden. Uskon, että Jeesus oli oikeasti hyvä jätkä, joka halusi rakkauden voittavan maailmassa kaikissa muodoissaan. Eipä oikein toimi meidän tavisten keskuudessa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

18.1.2011 00:53

"Mutta silti voisi vähän miettiä, pyrkiikö laittamaan ihmisiä samaan muottiin vai suoko heille yksilön valinnanvapauden."
Miten Suomen evankelis-luterilainen kirkko muka "pyrkii laittamaan ihmisiä samaan muottiin"? Ja miten koko "firma" muka liittyy oheiseen Mirja Wuokon kirjoitukseen?

Ev.lut.kirkko ei vihi saman sukupuolen edustajista koostuvaa paria, mutta ei se ole mitään pakottamista. Mars maistraattiin! Jos hauaa rekisteröidylle parisuhteelle samat määritteet kuin avioliitolle, niin eikun ottamaan yhteyttä lainsäätäjiin. Jos luterilainen homo haluaa kirkkohäät, niin ikävä hänelle, saamatta jää. Vastaava ikävyys on myös muslimihomolla jne.

Ei varmaankaan kannata kuulua "klubiin", jonka säännöistä ei pidä. Tai sitten voi pyrkiä vaikuttamaan siellä uskonnollisen yhteisön sisällä niihin sääntöihin. Ne säännöt eivät kuulu ulkopuolisille, jos ne eivät riko lakia.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi