Itsepetoksella onneen

  • Mirja Wuokko

”Jee, hiihdin tänään 5,3 kilometriä ja tein Miramarin kanssa ihania vaaleanpunaisia kuppikakkuja.”

Typerykset lykkii ladulla ja noi itetehdyt muffinit maistuu peeltä, ehkä ajattelet lukiessasi tutun fb-päivitystä.

Menestyneet ihmiset ovat usein lapsellisen omahyväisiä. He postailevat ärsyttäviä juttuja pikkupikkuelämästään ja saavat kyynikot ärtymään sohvillaan.

Pienestä iloitseminen, pikkuruiset välitavoitteet, ahkeruus ja itsetyytyväisyys tuovat kuitenkin onnen.

Tehdessäni muutama vuosi sitten juttua uranvalinnasta, törmäsin suomalaiseen tutkimukseen, jonka mielenkiintoisena tuloksena oli ehkä monen mielestä yllättävä avain menestykseen yliopisto-opinnoissa: hyvä organisointitaito. Kaikki huippu-urheilua tai mitä tahansa menestymistä läheltä seuranneet tietävät, ettei ilman sinnikkyyttä päästä mihinkään.

Masennustutkijat ovat jo kauan tienneet, että masentuneet ihmiset ovat useimmiten realisteja. Onnelliset ja tyytyväiset ihmiset taas harrastavat johdonmukaista itsepetosta. He uskottelevat itselleen, että ovat oman kyvykkyytensä, lahjakkuutensa ja erinomaisuutensa ansiosta pärjänneet hyvin elämässään. He myös osaavat vakuutella itselleen, että kehno lomamatka säälittävässä kohteessa oli huippuhieno reissu, tai että heidän omistamansa ritsa on automalleista paras, tyylikkäin ja aistikkaimman värinen.

Professori Kaarina Määttä on vuosikymmeniä tutkinut parisuhdetta. Määttä on todennut kestävän suhteen perustuvan osittain molemminpuoliseen harhaan toisen ihanuudesta. Parisuhteessaan onnellinen pystyy rakastumishuuman jälkeenkin uskomaan, että oma mussukka on maailman upein ja fiksuin.

Ihmislajin menestys maan päällä saattaa osin perustua tähän omahyväisyysharhaan ja kykyyn nousta tappion suosta uskomaan huomiseen onneen.

Elämässään menestyneen ”pöhkön” kitkerä pilkkaaminen ei ehkä ole viisas metodi. Onnen kierrettä voi itse ruokkia ajattelemalla, että kaikki kääntyy parhain päin – ja kannustamalla itseään ja muita yrittämään iloisella mielellä vielä kerran.

Onnelliset muistavat hyvät asiat ja kääntävät mielessään ikävätkin asiat parhain päin.

5 kommenttia

Anonyymi

10.2.2013 16:59

Kuulostaa ihan järkevältä. Mutta entäs iänikuinen "pessimisti ei pety" -asenne? :) Itse ajattelen aina, että jokaisella asialla on jokin tarkoitus, niin hyvällä kuin huonollakin.

Kyllä ihmiset saavat olla ja tehdä mitä tykkäävät, mutta onko niistä kaikista aina ihan pakko kirjoittaa Facebookiin? Tai nuorten naisten ottaa itsestään herutuskuvia ja laittaa niitä esille vähintään kerran viikossa, jotta kaikki ihkut ystävättäret voisivat kommentoida "vitsi sä oot nätti" jne. Minusta se ei kerro kuin itseluottamuksen puutteesta. kun tarvitsee itselleen tuollaisia kommentteja.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Hans

11.2.2013 10:46

Mitä on menestys? M. Wuokon kirjoituksessa ns. ulkonainen "gloria" on menestystä, ja siihen päästään, tai ainakin jotkut pääsevät "itse petoksella", joku vois kai kutsua edellistä positiiviseksi ajatteluksi? Entä päästäänkö "oman elämän voittajiksi" itsepetoksella, tai positiivisella ajattelulla? :-)
M. Wuokko provosoi kirjoituksellaan sehän on selvää, mut on siinä joitain mielenkiintoisia asioitakin.
Masentunut ihminen toimii usein miten realistisemmin, kuin ei masentunut...mä väittäisin et masentunut toimii harkitsevammin, kuin ei masentunut, josta voisi vetää johtopäätöksen, että masentuneet elävät "korkeampi" moraalista elämää, kuin ei masentuneet???
Jos ajattelulla on todellista voimaa Andy Mccoy sanat "varo mitä sä haluut, sillä sä saat sen" pitää paikkansa...Antti on Profeetta!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.2.2013 12:07

Tai sitten tossa kirjoitetaan, että onni on pieniä asioita kuten hiihtäminen, leipominen ja vaatimaton lomamatka.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Anonyymi

11.2.2013 13:08

No se onnellisempi ajattelee, että sai sen työpaikan ihan vaan mahtavuuttaan. Onneton taas ajattelee, että nyt kävi tuuri. Tietty määrä itsepetosta tarvitaan, että uskaltaa yrittää erilaisia asioita. Onhan myös kivampi ajatella, että tuo puoliso on tuossa rinnalla pysynyt koska rakastaa. Ei siis niin, että kun ei se ketään muutakaan saisi, niin siksi se tuossa röhnää. Pessimisti siis pettyy aina.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Franny_Berry

12.2.2013 15:42

No jopas. Optimistisuus on itsepetosta? Okei... Aika kauas karkasi kyllä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi