Miehillä äly kompensoi vaatimatonta ulkonäköä

  • Mirja Wuokko

Abertayn yliopiston tuore psykologian tutkimus paljastaa jänniä seikkoja eri sukupuolten viehättävyyden arvioinnista. Ennestään tiedetään, että kauniit naiset ja komeat miehet ovat suosittuja potentiaalisia partnereita.

Usein mahdolliselta kumppanilta toivotaan muitakin ominaisuuksia kuin hyvä ulkonäkö. Kiva, luotettava, älykäs ja huumorintajuinen ovat sekä naisten että miesten toivelistalla. Ovatkohan miehet aina ihan rehellisiä kertoessaan toiveitaan?

Skotlantilaistutkimuksen tulokset kertovat naisten ja miesten hyötyvän parinmetsästyksessä varsin eri tavoin älystä tai luovuudesta.

Christopher D. Watkinsin johtamassa kolmessa tutkimuksessa kävi ilmi, ettei älyllä, luovuudella ja huumorintajulla juuri ollut itsenäistä vaikutusta naisten suosioon. Kauniit naiset ovat halutuimpia seurustelukumppaneita, riippumatta siitä, miten fiksuja he ovat. Äly ei myöskään paranna kauniin naisen suosiota heteroiden parisuhdemarkkinoilla.

Sen sijaan vähemmän viehättävän näköisen miehen nokkeluus, luovuus, äly tai huumorintaju kompensoivat reippaasti jopa rumaksi arvioitua ulkonäköä. Naiset tapaavat yhtä mielellään komeaa ja vähemmän luovaa miestä kuin rumaksi arvioitua nokkelaa miestä.

Tutkimussarjaa varten etsittiin ja hiottiin sopiva ”koesetti” kauniiksi arvioituja älykkäitä naisia ja vastaavia komeita ja fiksuja miehiä. Samaten määriteltiin ns. rumat kasvokuvat molemmista sukupuolista eri henkisten ominaisuuksien kombinaatioin. Naisten ja miesten ulkonäköä ja fiksuutta, luovuutta ja hauskuutta olivat tuomaroimassa molempien sukupuolten edustajat, jotta koeasetelma saatiin vakioitua.

Varsinaiset koekaniinit saivat arvioida vastakkaisen sukupuolen viehättävyyttä kasvokuvien perusteella. Kauniit ja vähemmän viehättävät olivat myös tuottaneet lyhyessä ajassa arvion eräästä Magritten taideteoksesta ja keksineet nollasta kuuteen käyttötarkoitusta erilaisista käytännön hyödykkeistä, mm. autonrenkaista.

Nokkelista naisista on oikeasti hyötyä myös parisuhteessa. Fiksut naiset voivat olla erittäin hyviä kumppaneita, oivia sosiaalisten suhteiden järjestämisessä, näppäriä kodinhoitajia ja äitejä sekä hyviä palkansaajia.

Tämän tutkimussarjan perusteella naisten älystä ei näytä olevan samanlaista hyötyä parisuhdemarkkinoilla kuin miesten.

Itse asiassa rumia naisia pidettiin jopa aiempaa epäviehättävämpinä, jos he osoittautuivat nokkeliksi ja huumorintajuisiksi. Tutkijoiden mukaan vaikuttaa siltä kuin vähemmän kauniita naisia rangaistaisiin älykkyydestä.

Kannattaako miestä etsivien naisten siis keskittyä pelkästään ulkonäköä parantaviin seikkoihin? Bimbo hyvännäköinen kiinnostaa miehiä nähtävästi enemmän kuin vaatimattoman näköinen ja älykäs. Nokkeluus ja huumorintaju voivat jopa vaarantaa pariutumisen.

10 kommenttia

Mirja Wuokko

16.7.2017 16:53

Tässä tutkimuksessa ei tarkasteltu muita mahdollisen parisuhdekumppanin ominaisuuksia. Luin jokin aika sitten Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin haastattelun. Hän kertoi, että miehen varallisuus vaikuttaa selvästi hänen mahdollisuuksiinsa parisuhdemarkkinoilla. Rotkirchin viesti oli, että suomalaisnaiset eivät millään halua uskoa, että meilläkin suositaan varakkaita miehiä.

Pariutumisasioissa ihmisten on vaikea olla täysin rehellisiä edes itselleen.

Evoluutiobiologit eivät ihmettele miesten halua löytää kaunis vaimo, tai naisten halua mennä hyväosaisen miehen kanssa naimisiin. Kauniit naiset takaavat todennäköisimmin parhaimmat ja terveimmät jälkeläiset, ja suuriresurssiset miehet takaavat turvallisimmat olosuhteet jälkikasvulle. Vaikka modernissa hyvinvointivaltiossa on mahdollisuus tasoittaa näitä eroja, ilmeisesti moni parisuhdevalinta on syvälle perimään kirjoitettu.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tuuli.hattu801

18.7.2017 16:31

Hmm, monet meistä skitsoista naisista ovat kauniita! Mutta, jutun perusteella meillä tyhmillä ja tylsillä.on siis mahdollisuuksia! Ei hassumpaa...

shiwan8

19.7.2017 22:54

"Vaikka modernissa hyvinvointivaltiossa on mahdollisuus tasoittaa näitä eroja, ilmeisesti moni parisuhdevalinta on syvälle perimään kirjoitettu."

Moderni hyvinvointiyhteiskunta ei pelkästään jätä näitä evoluution seurauksia varjoonsa vaan kärjistä niitä entisestään. Vaatimukset ovat suhteessa samat kuin ennen, mutta miesten asema ei ole muuttunut käytännössä miksikään ja samalla nainen on saanut kaiken minkä mieskin ja vähän päälle. Tämän seurauksena naiselle ei enää kelpaa se, mikä kelpaisi vanhan yhteiskuntamallin aikana vaan miesten pitäisi jotenkin kyetä nousemaan suhteellisesti samaan asemaan kuin missä he olisivat jos vanha malli olisi voimassa.

Tämä ei sinällään ole ongelma, mutta nykymalli tuottaa runsaasti naimattomia miehiä joilla ei ole käytännössä mahdollisuutta löytää naista ja naimattomia naisia joille ne miehet jotka aidosti ovat heidän "tasollaan" eivät kelpaa. Jos ihmiset ymmärtäisivät tämän niin meillä olisi paljon vähemmän ihmissuhdeongelmia länsimaissa.

Edelliseen kun lisätään vinoutunut käsitys omasta erinomaisuudesta (naisilla ulkonäöstä ja miehillä oman statuksen merkityksestä) niin saadaan pariutumiskuvio joka ei käytännössä tuota onnistuneita suhteita muuten kin vahingossa. "Järjestelmä" ei ole yksiselitteisesti kehittynyt yhtä nopeasti kuin yhteiskunta.

Kaappisohva-ananas

18.7.2017 12:57

Uskon että rumat miehet vastustavat perustuloa juuri tästä syystä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Viracocha

19.7.2017 00:24

Ja naiset ovat sitten aina rehellisiä toiveita kertoessaan?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Tulin, näin, tutkin

4.8.2017 12:06

Hmm... tutkimuksia on moneen lähtöön.
Millainen tutkimus saataisiin tästä esimerkistä. Kuten kaikki tiedämme niin maailman maita on rankattu IQ järjestykseen. Muistaakseni Singaporessa on älykkäimmät ihmiset. Turvapaikan hakijat jotka yleensä tulee epä-älykkäistä maista, älykkyysosamäärän ollessa jopa alle 70 (maan keskiarvo), hivelevät monen suomalaisen naisen silmää. Jopa niin monen että on syntynyt useita ryhmiä suojelemaan heitä. Kuitenkaan nämä naiset eivät saavuta samoja ulkoisia kauneusihanteita kuin edellä mainitut turvapaikan hakijat. Heidän välilleen syntyy pari suhteita ja avioliittoja. Tämä esimerkki kääntää tuon tutkimuksen ylösalaisin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

hutkintutkainta

6.8.2017 15:34

Kuinka niin? Tutkimuksessa on mukana ihmisiä samasta kulttuuripiiristä. Silloin toimii tämä systeemi. Kun tulee ihmisiä kehitysmaista, on säännöt toiset. Kauniit ihmiset köyhistä maista suostuvat ottamaan kenet tahansa länkkärin. Onhan tämä nähty Suomessakin. Maaseudun vanhat lihavat sekavat miehet voivat kelvata kauniille postimyyntivaimoille, koska heidän on pakko päästä länteen.

Tulin, näin, tutkin

7.8.2017 11:36

Vastaus nimim. hutkintutkainta.
"Maaseudun vanhat lihavat sekavat miehet voivat kelvata kauniille postimyyntivaimoille, koska heidän on pakko päästä länteen."

Myös kaupunkien pyöreät tätitantat kelpaavat arabeille koska heidän on pakko jollakin keinolla päästä tänne länteen. Kun sitten portti länteen on auki avioliiton solmimisen myötä niin voikin jo alkaa katsomaan niitä vaimoehdokkaita. Eka vaimo lypsetään tyhjiin...

No, jokainen etsiköön sitä onneaan mistä haluaa mutta olisi hyvä jos se onni löytyisi sellaisesta ihmisestä/kulttuurista joka vastaa meidän kulttuuria. Käymme työssä, opiskelemme ja yritämme kehittää yhteiskuntaa. Jos aviopuoliso vähät välittää Suomen yhteiskunnasta ja kulttuurista niin hankaluuksia tulee monilta tahoin.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Intelligent man

5.11.2017 23:09

En sanoisi, että pitää paikkansa. Älykkyysosamäärä 150:n paremmalla puolen, komeaksi kehuttu, mutta parisuhderintamalla menestys pyöreä 0, sillä en välitä rahasta, statuksesta tai massan hyväksynnästä. Lähes aina joutuu huomaamaan, että havaintoni ja tutkimukseni ovat niin suuressa ristiriidassa naisten maailmankuvan kanssa, että minut tyrmätään kumppaniehdokkaana alta aikayksikön.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

vxmdks

7.11.2017 14:03

Sääli. Mitä luulet, miten helppoa on poikkeuksellisen älykkään naisen löytää sopiva kumppani?

Suurin osa ihmisistä hakee jotain janan keskivaiheilla olevaa.

Kommentoi kirjoitusta

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi